Tuesday, June 30, 2015

Pengalaman Di Tanah Suci Kota Haramain - Kembara Madinah Dan Mekah (Part 2)8.4.2015 - Day 4

SELAMAT PAGI MADINAH!

Kembara Haramain Madinah-Mekah diteruskan dengan hari terakhir di bumi Madinah. Alhamdulillah.... sangat-sangat bersyukur kerana dipanjangkan umur untuk meneruskan dengan Kembara Penyucian Jiwa ini.

Pernah dengar "Raudhah" ataupun "Raudhatus-Sakinah"??? Itulah dia sebahagian daripada taman-taman syurga yang telah diberitahu oleh junjungan kita Nabi Muhammad saw kepada umat baginda yang terdapat dalam Masjid Nabawi.

Justeru, tidak hairanlah kawasan ini dikawal ketat kerana semua orang berpusu-pusu dan berebut-rebut untuk menunaikan ibadah di kawasan ini.

Karpet di kawasan Raudhah bewarna hijau
sedangkan di kawasan lain masjid, karpetnya bewarna merah

Pagi-pagi lagi dah bawa turun beg ke lobi hotel. Selepas zohor, kami semua akan bertolak meninggalkan bumi Madinah menuju ke Mekah al-Mukarramah. Sebelum bertolak, kami pergi sekali lagi ke Masjid Nabawi untuk membuat Ziarah Wada' (Ziarah Selamat Tinggal). Semoga kami semua dipilih sekali lagi untuk bertemu denganmu Ya Rasulallah... Amin Ya Rabbal Alamin......

SELAMAT TINGGAL MADINAH!


Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Mekah/Madinah

Para jemaah juga sudah bersedia dengan pakaian ihram menaiki bas menuju ke Masjid Bir Ali (Dzul Hulayfah) iaitu tempat Miqat ahli Madinah dan juga mereka yang datang dari arah utara Mekah. Berbeza dengan mereka yang datang dari Malaysia terus ke Mekah, tempat miqat mereka ialah di Qarn al-Manazil iaitu kira-kira 1 jam sebelum mendarat.

Peta Miqat

Umrah Pertama - Miqat Masjid Bir Ali

Tak sampai setengah jam dari Madinah dah sampai tempat Miqat di Masjid Bir Ali

Di kawasan Masjid Bir Ali
Pemandangan di dalam Masjid Bir Ali

Selesai solat sunat ihram dan niat miqat, kami semua naik semula ke dalam bas untuk meneruskan perjalanan ke Mekah. Bas berhenti untuk makan malam dan solat jamak di sebuah RnR yang terletak di Wadi Qudaid, kira-kira 1 jam setengah perjalanan lagi menuju ke Kota Mekah.

Wadi Qudaid adalah sebuah tempat bersejarah yang menunjukkan tanda kenabian Nabi Muhammad saw ketika baginda dalam perjalanan dari Mekah menuju ke kota Madinah

Baca : Tanda Kenabian Rasulullah saw di Wadi QudaidHidangan makan malam kami
Solat Jamak di Wadi Gude (Qudaid)
Selesai urusan di Wadi Qudaid, kami menaiki bas semula dan meneruskan perjalanan untuk masuk ke Kota Mekah. Hampir waktu tengah malam, barulah kami memasuki Kota Mekah yang sangat crowded... bukan sahaja para jemaah yang ingin menunaikan ibadah umrah tetapi juga para peniaga, para gelandangan dan mungkin juga penduduk tempatan.

SELAMAT DATANG MEKAH!


9.4.2015 - Day 5

Lebih kurang pukul 1.00 pagi baru kami check in di hotel iaitu Hilton Tower. Hilton Tower adalah antara hotel yang terhampir dengan Masjidil Haram iaitu kira-kira 50 meter sahaja. Itupun pelbagai dugaan lagi yang melanda masa nak check in... salah faham dengan bell boy... lif yang terhad untuk mengangkut beg ke dalam bilik... dan akhir sekali terpaksa jugak jadi bell boy untuk mengangkut beg jemaah lain yang bell boy tersalah hantar dan tak nak ambil semula.... bersabarlah wahai hati!

Hilton Tower, Mekah
Mutawwif juga memahami dan menunggu semua jemaah selesai dengan urusan check in masing-masing. Umrah pertama ni perlu diselesaikan dengan segera ditakuti ada antara jemaah yang membuat kesalahan sehingga terkena dam (denda). Walaupun badan letih dan mata mengantuk... tapi inilah mujahadah yang perlu ditempuhi.

Lebih kurang pukul 3.00 pagi, barulah kami semua bergerak ke Masjidil Haram untuk menunaikan umrah pertama dengan mutawwif. Awal pagi macam ni tak ramai sangat orang, tak panas sangat... cuma badan kena lawan rasa letih dan mengantuk saja.

LABBAIKALLAHUMMA LABBAIK....


Alhamdulillah... selesai umrah pertama lebih kurang pukul 5.00 pagi. Tempat tujuan seterusnya ialah mencari kedai gunting rambut untuk tahallul dan cukur kepala.

Betul-betul memantulkan cahaya....

Kagum juga dengan semangat beberapa orang warga emas dalam jemaah kami termasuk mak dan abah yang berjaya sempurnakan umrah pertama walaupun dalam keadaan fizikal dan kesihatan yang sedikit lemah berbanding orang muda.

Heavy Construction di bumi Mekah

Lepas Subuh barulah kami tidur. Sempat juga bangun semula sebelum 10 pagi untuk tapau sarapan di Restoran El Etlalah iaitu sebuah restoran yang telah dipajak oleh Andalusia untuk para jemaah mereka. Takde masalah nak tapau makanan yang penting bawak tupperware sendiri. Di restoran inilah kami semua akan makan sehingga hari terakhir di bumi Mekah.

Restoran El Etlalah, Hilton Tower
Sama seperti dewan makan di Mubarak Silver Hotel, Madinah.... di sini pun makanan yang disediakan adalah jenis makanan Indonesia. Cuma ada kepelbagaian sikit di sini, ada unsur-unsur "makanan hotel" di sini seperti roti, emping jagung dengan susu dan makanan "eat clean" iaitu makanan segar yang tidak diproses.

Satu lagi yang menarik di sini ialah bukan saja jemaah Malaysia yang akan makan di sini tetapi semua jemaah Asia Tenggara akan makan di sini seperti jemaah dari Singapura, Brunei, Indonesia dan juga Thailand.

Sepanjang hari ini memang semua jemaah dilepaskan untuk buat aktiviti bebas dan juga merehatkan tubuh badan yang masih kepenatan dan keletihan.

SELAMAT MALAM MEKAH!10.4.2015 - Day 6

SELAMAT PAGI MEKAH!

Sebagai ahli Mekah ataupun bagi mereka yang berada dan telah bermukim di Mekah ada beberapa tempat yang boleh dijadikan tempat Miqat dan yang paling hampir dari Mekah ialah di Tan'im.

Miqat ahli Mekah bewarna ungu

Umrah ke-2 - Miqat Masjid Siti Aisyah di Tan'im

Dulu di Masjid inilah dijalankan hukuman hudud ke atas pesalah-pesalah, tetapi sekarang tidak lagi. Masjid ini dinamakan bersempena nama Siti Aisyah isteri Nabi Muhammad saw.

Pemandangan dalam Masjid Siti Aisyah (Tan'im)
Untuk umrah ke-2 kali ini diniatkan untuk arwah adik yang telah meninggal dunia, manakala isteri telah meniatkan umrah ke-2 untuk arwah ayahnya yang telah lama meninggal dunia.

LABBAIKALLAHUMMA LABBAIK...

Baca : Belasungkawa...


Hari ni hari Jumaat, jadi berpeluang untuk solat Jumaat di Masjidil Haram... Alhamdulillah. Lepas solat Jumaat, barulah kami boleh pulang ke hotel setelah selesai semua manasik untuk umrah ke-2. Seperti biasa, aktiviti selepas ini ialah aktiviti bebas kepada semua jemaah. Inilah masanya juga untuk memanfaatkan kelebihan solat di Masjidil Haram yang 100,000 lebih baik dan afdhal berbanding solat di masjid lain.

SELAMAT MALAM MEKAH!


11.4.2015 - Day 7

SELAMAT PAGI MEKAH!

Kembara Haramain Madinah-Mekah ini diteruskan dengan program Ziarah Luar di Kota Mekah iaitu dengan menaiki bas yang telah disediakan.

Jabal Tsur - tempat Nabi Muhammad saw bersembunyi bersama Saidina Abu Bakar ra daripada kafir Quraisy ketika hijrah menuju Madinah

Pemandangan Jabal Tsur (Thur)

Jabal Rahmah, Arafah - tempat Nabi Adam dan Siti Hawa dipertemukan

Mak dan Abah di Jabal Rahmah


Bergambar kenangan bersama Mutawif kami, Ustaz Zaquan


Muzdalifah, Mina, Jumrah (melihat dari dalam bas)melalui kawasan Mina

Para jemaah juga telah dipesan untuk membawa persalinan ihram kerana selesai Ziarah Luar, kami menuju ke Masjid Ja'ranah iaitu satu lagi miqat umrah yang paling afdhal dan paling baik.

Umrah ke-3 - Miqat masjid Ja'ranah

Masjid Ja'ranah
Pemandangan di dalam Masjid Ja'ranah
Selesai niat ihram dan menunaikan solat sunat ihram, kami naik semula ke dalam bas menuju ke Tanah Haram untuk menunaikan umrah.

LABBAIKALLAHUMMA LABBAIK...


Kecik jer dunia ni... jumpa seorang kenalan dari Kota Tinggi... Zamri Hussin namanya, kat Bukit Safa masa tengah buat Sa'ie, dia yang tegur dulu..... 1st time jumpa haritu kat Disneyland, Los Angeles. Dia baru jer beberapa hari sampai Mekah.... dan akan bertolak ke Madinah tak lama lagi

15.8.2014 - Aku dan Zamri Hussin di Disneyland, California, USA
11.4.2015 - Bersama Zamri Hussin dari Kota Tinggi di Bukit Safa
www.rakitterjongket.blogspot.com
Alhamdulillah... selesai sudah umrah ke-3, seperti biasa kami semua dilepaskan untuk aktiviti bebas masing-masing. Inilah masanya juga untuk memanfaatkan kelebihan solat di Masjidil Haram yang 100,000 lebih baik dan afdhal berbanding solat di masjid lain.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Mekah/Madinah


SELAMAT MALAM MEKAH!No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...