Thursday, June 25, 2015

Pengalaman 1 Hari Bersama Kevin Zahri



Alhamdulillah.... pada 13.6.2015 yang lepas, bertempat di Shaklee HQ Bandar Sunway, berpeluang untuk menghadiri program "Jom Fit with Kevin Zahri" yang telah dianjurkan oleh salah satu rakan organisasi dalam Shaklee Malaysia Berhad iaitu MyFawa Millenium.

Me with Kevin Zahri



Program ini bertujuan untuk mendapatkan rahsia untuk berdiet dan fit dengan cara Kevin Zahri. Kevin Zahri adalah salah seorang ikon kecergasan yang terkenal di Malaysia. Bermula sebagai cikgu kecergasan dalam Akademi Fantasia, kini Kevin Zahri adalah pelopor kepada cabaran Jom Kurus 1 Malaysia (JK1M) yang telah membantu ramai orang gemuk dan menghadapi masalah obesiti untuk kurus.

Cikgu Kecergasan Akademi Fantasia

Sumber : FB Kevin Zahri

Salah seorang kenalan bernama Mohd Ezuwan Shah yang juga junior satu tahun semasa di universiti juga telah mengikuti program Jom Kurus bersama Kevin Zahri dan kini telah menjadi salah seorang trainer Jom Kurus Kevin Zahri di kawasan Shah Alam.

Sumber : FB Mohd Ezuwan Shah


Program bermula lebih kurang pukul 10 pagi... sebelum program start, cepat-cepat pergi snap gambar dengan Kevin Zahri dulu. Maklumlah nanti kalau masa nak balik mesti berebut-rebut dengan orang lain... lepas tu confirm masa tu baju dah basah berpeluh-peluh.

Ceramah program Kevin Zahri ni tidak berbentuk sehala... dia sangat mengalu-alukan pendapat dan pengalaman para peserta yang berjaya menurunkan berat badan masing-masing untuk dibincangkan bersama-sama.

Sumber  : FB Kevin Zahri


Mengikut pendapat Kevin Zahri... apa yang penting untuk menurunkan berat badan ialah "bukannya mengikut tetapi memahami" konsep mana-mana program diet. Ini kerana dengan mengikut membuta tuli tanpa faham konsep menurunkan berat badan adalah sia-sia... dan akhirnya program diet dan produk itu yang dipersalahkan padahal punca kegagalan adalah diri sendiri yang tidak faham.

Ingatkan aktiviti yang berpeluh-peluh dan bersenam akan dibuat lepas lunch sampai 4 petang... rupa-rupanya pagi-pagi pun dah kena warm up.... Tapi ini warm up Kevin Zahri pun rasa macam heavy training dah bagi siapa yang tak biasa... Terpaksalah diriku ini dan sahabatku abam sado, Kamarudin Mahad dijemput ke atas pentas untuk membantu Kevin Zahri membuat demo. 





Selesai aktiviti warming up di pagi hari... kelas Kevin Zahri bersambung dengan beberapa fakta yang mengejutkan. Sebab itulah, mereka yang mengikuti program JK1M berjaya turunkan berat badan kerana mereka memahami konsep yang diajarkan.

Apa yang menarik ialah antara konsep diet Kevin Zahri ialah tidak pernah menyekat pemakanan... sebaliknya perlulah membakar lemak dan bersenam dengan lebih kerap jika telah mengambil kalori harian yang berlebihan.

Pergi kedai makan beli air manis 1 atau 2 gelas dan kongsi ramai-ramai bersama ahli keluarga memang dah biasa buat. Konsep minum air manis 1/2 gelas sahaja juga amat menarik. Ambil karbohidrat seperti nasi, mee atau roti dengan kadar segenggam tangan masing-masing juga menarik.

Segenggam nasi sahaja ye....

Program berehat seketika untuk makan tengahari dan solat di Restoran Arab Marhaba, Bandar Sunway. Berpeluang juga makan semeja dengan Kevin Zahri dan borak-borak more personal dengan Kevin Zahri. Baru ku tahu, Kevin Zahri ni kacuk Melayu-Jerman rupanya... ada seorang abang dan 2 orang adik tiri perempuan. Kevin Zahri juga graduate Mechanical Engineering rupanya dan pernah bekerja dengan Proton. Tapi jiwanya lebih kepada bidang pemakanan dan kecergasan.

Restoran Marhaba Bandar Sunway

Program pada waktu petang bersambung dan lebih praktikal. Senak jugak lah perut... maklumlah baru lepas makan tengah hari terus buat heavy training. Selesai senaman secara praktikal, program diteruskan dengan Q&A.


Berbaloi-baloi program sebegini dan selepas habis program kami semua telah diberikan sijil penyertaan.




Antara peserta yang turut serta

Bagi mereka yang serius untuk menurunkan berat badan atau mendapatkan berat badan yang sihat, kumpulan sokongan sangatlah penting agar kita tidak berasa kesunyian dan keseorangan. Kesungguhan yang mantap dan matlamat yang jelas sangat diperlukan untuk menurunkan berat badan.

Selain daripada senaman dan gaya hidup sihat, pemakanan yang seimbang juga perlu diberi keutamaan. Lemak yang telah dipecahkan dalam badan tidak akan dikeluarkan dengan mudah melainkan hanya dengan detoks. Peluh yang keluar setelah senaman hanyalah air yang disingkirkan dari tubuh dan bukannya lemak.

Sebab itu kami juga mencadangkan produk-produk berikut untuk membantu anda dalam menurunkan berat badan (weight loss) dan juga tampil dengan berat badan yang lebih sihat (inch loss) :-

1. Omega Guard atau Lecithin sebagai Pemecah dan pembakar lemak dalam badan

2. Alfalfa atau Herb Lax sebagai detoks semulajadi befungsi sebagai pencuci usus dan menyingkirkan lemak yang dipecahkan

3. ESP dan Cinch Shake Mix pula ialah sumber protein yang dibekalkan sebagai sumber tenaga dan bagi mengelakkan kehilangan otot semasa program diet.

Weight Loss, Inch Loss dan Weight Gain adalah sebahagian daripada program Weight Management dalam Shaklee.

Selamat mencuba!!!



Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...