Friday, March 27, 2020

Coronavirus Covid-19 - Penularan Penyakit Pernafasan dan Wabak Bahaya Seluruh Dunia 2020



Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua... Salam Jumaat.. penghulu segala hari... dah 2 tahun menyepi dari dunia penulisan dan blog... kini kembali sebab dah lama terkurung dalam rumah... hahaha... Semoga rakan-rakan yang membaca dapat manfaat daripada entri blog ni...




Covid-19 atau dikenali sebagai Coronavirus disease 2019 semakin menular di seluruh dunia. Wabak yang berpunca dari Wuhan China ini kini dah jadi pandemik dan ramai telah jadi mangsa dan maut akibat daripadanya. Juga sejenis penyakit pernafasan atau respiratori... kebanyakan yang maut ialah warga emas dan mereka yang lemah sistem imun... Pun begitu jangan diambil mudah dan enteng... maut tidak kenal sesiapa


Setakat hari ini 27 Mac 2020, Amerika Syarikat atau USA mencatatkan peningkatan sangat mendadak iaitu 17k lebih kes baru dan semalam juga 13k kes baru... sangat sedih...



Di Malaysia juga mencatatkan peningkatan kes baru yang banyak setakat ini iaitu 235 orang dimana kebanyakan mangsa dari Simpang Renggam Johor... dikatakan akibat daripada menghadiri majlis kenduri



Semua pihak memainkan peranan penting dalam mencegah penularan wabak berbahaya ini... ya semuanya bermula daripada kita sendiri... bukannya menunding jari kepada mana-mana pihak... kawal pergerakan kita... keluar rumah apabila perlu, kerap cuci tangan, mandi dan bersihkan diri... kurangkan "physical contact" dengan orang tidak dikenali, pakai mask atau topeng muka dan pakai hand sanitizer


#Hari ke-11 Restriction Movement Order (RMO)



Tuesday, May 1, 2018

Gema Gegar Vaganza 2 - Pengalaman Masuk Dalam Dewan Untuk Live Show Support Inteam!



Asalnya takde lah layan sangat rancangan-rancangan macam ni... tapi sebab kawan-kawan pun dah join sebagai peserta... kita pun sokong lah apa lagi.. hehe... Tahun lepas Hijaz menjadi juara untuk Gema Gegar Vaganza yang pertama... tahun ni entah rezeki siapa pula jadi juara... kita nantikan

Sebenarnya Inteam yang join Gema Gegar Vaganza 2 ni ialah kawan-kawan masa kat universiti. Walaupun tak sama kursus yang diambil, tapi masa kat matrikulasi, bilik kami (Syah dan Hazamin) di level yang sama... tingkat atas sekali Kolej Sheikh Daud Al-Fatani, Lembah Pantai. Dengan Rahim pulak... kitorang sama-sama JDT kan... hehe. Rahim pun merupakan classmate dengan isteri masa belajar dulu

Dengan Hisyam memang tak biasa. Suhaimi ex Inteam pun tak biasa dengan dia. Budak UIA mana tak kenal Inteam? Inteam ditubuhkan di UIA.. bermula dengan persembahan kecil-kecilan, ahli yang ramai temasuk percussionist dan akhirnya mereka meletup dengan lagu "Kasih Kekasih"

Ok.. lepas beberapa episod Gema Gegar Vaganza 2... wassap salah seorang member Inteam ni nak tau cara masuk ke dewan dan memberikan sokongan secara "live" kat diorang ni. Dah dapat tips nak masuk tu... maka hari yang dinantikan telah tiba... hehe

Pas masuk ke dewan

Datang berdua je malam tu dengan anak lelaki... yang lain keletihan sebab sepanjang hari ada kat stadium untuk sukan sekolah... ada rezeki lain kali datang ramai-ramai. Lokasi kat Dewan Sri Putra Bukit Jalil... tak jauh pun dari rumah. Masa nak masuk ke parking Dewan Sri Putra tu kena "pow" RM2 untuk parking oleh 4 orang lelaki India... tak pasti betul ke tidak sebab uniform yang dia pakai tak sama dengan nama company dalam resit parking tu... huhu

Lepas parking cari pintu masuk ke Dewan Sri Putra... tempat ni sebelah je dengan Dewan Axiata Bukit Jalil. Lebih kurang pukul 7 ambik pas masuk daripada Encik Kimi PR Inteam kat pintu masuk. Semua penyokong diarahkan untuk beratur mengikut team masing-masing. Sebelum masuk ke dewan... pergi solat Maghrib di Dewan Axiata... kena jalan kaki sikit untuk ke sana

Suasana di luar dewan
Fan Inteam dengan warna tema kuning gold dan hitam

Lebih kurang pukul 8.30 malam barulah pintu dewan dibuka untuk masuk. Sepatutnya duduk kat kawasan penyokong Inteam... entah macam mana kami diarahkan untuk beralih ke tempat lain sebab nak bagi laluan untuk fan Farah Asyikin... banyak tempat jugak kena beralih sampai akhirnya duduk kat kawasan fan Heliza & Hazwani... haha...

Datang berdua je
Acara dimulakan dengan doa
Fikri, Nana dan Fakhrul yang ohsem!
Inteam bersiap siap sebelum persembahan
Inteam sedang membuat persembahan
Terperangkap dalam lautan fan Heliza & Hazwani... haha...

Begitulah serba sedikit pengalaman masuk ke dewan untuk tengok live Gema Gegar Vaganza 2. Kalau tengok kat TV nampak wow... bila tengok live lagi nampak woww... barulah kita tau setiap kali commercial break apa yang diorang buat dalam dewan tu... Untuk episod kali ni takde rezeki untuk Farah Asyikin dan beliau tersingkir

Selesai rancangan... maka bertebaranlah semua orang untuk berswafoto dengan beberapa orang peserta, juri dan juga pengacara. Kita yang penyabar ni... keluar dewan dan tunggu di luar. Beberapa minit kemudian seorang demi seorang dari peserta keluar dari dewan untuk bertemu dengan peminat-peminat dan juga para penyokong

Adam kena ambil gambar Abg Farihin dan peminatnya
Terima kasih Hazamin!
Terima kasih Rahim!
Terima kasih Syah aka Ustaz Musa!

Semoga sahabat-sahabat dalam Inteam terus sukses dalam bidang dan lapangan yang diceburi dan moga sentiasa di dalam rahmat dan lindungan Allah swt... Aminn...




Monday, April 30, 2018

Pengalaman Pertandingan Kalam Jamaie - KAMIL Peringkat Zon Langat 2018



Tahun ni temankan anak lagi untuk program KAMIL (Kemahiran Amal Islami). Selama 2 tahun sebelum ni si abang masuk pertandingan syarahan dan pidato... sekarang dia kat asrama.. dah Form 1. Tahun ni giliran kakak masuk KAMIL untuk pertandingan Kalam Jamaie ataupun coral speaking

Baca : KAMIL Peringkat Zon Langat 2016

Baca : KAMIL Peringkat Daerah Hulu Langat 2016

Baca : KAMIL Peringkat Zon Langat 2017 (eh... tak buat entry...)

Cantik set up ni...

Sekali lagi SRA Taman Tun Perak Cheras jadi tuan rumah... tak jauh dari rumah.. memang best... hehe... Beberapa minggu sebelum pertandingan... diorang dah berlatih weekdays dan weekend... terima kasih buat guru-guru pembimbing yang bekerja keras sepanjang tempoh latihan

Hari pertandingan dah tiba... 7 April 2018 di SRA Taman Tun Perak Cheras... Tak letak harapan tinggi kat diorang... yelah lagipun baru 1st time masuk acara Kalam Jamaie... tapi nampak ada potensi diorang ni.. Insya Allah

Para peserta bersiap untuk masuk ke dewan pertandingan
Persembahan dari SRI Al Rahman

Selesai semua persembahan.. nampak pasukan dari tuan rumah sangat terampil, paduan suara, gerakan fizikal yang sekata, susun atur peserta yang tersusun dan macam-macam lagi. Memang setuju sangat kalau pasukan tuan rumah ni berjaya... hehe

Pada waktu tengahari keputusan diumumkan... tahniah kepada anak-anak yang berjaya.. yang tidak berjaya jangan sedih, buat lebih baik lagi pada masa. Pasukan yang berjaya akan mewakili Zon Langat ke peringkat Daerah Hulu Langat tahun 2018

Semoga keyakinan dan kesungguhan yang ada dalam diri anak-anak ini berjaya dipupuk dan berterusan... insya Allah...



Friday, March 30, 2018

Meal Shakes - Makanan Lazat Di Mana-Mana Sahaja



Minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa di mana-mana sahaja *



Keistimewaan Shaklee

Sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan

#11001 | 544 gram | 16 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk minuman yang berkrim, rendah lemak dan berkhasiat, campurkan 1/4 cawan (34g) serbuk dengan 1 cawan (237ml) air sejuk atau susu rendah lemak.

Untuk minuman yang lebih pekat dan berbuih, campur 1/3 cawan (45g) serbuk dengan 1 cawan (237ml) susu penuh dan beberapa ketul kiub ais di dalam pengisar.

Kandungan nutrisi dalam Meal Shakes Shaklee


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit


Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Saturday, March 17, 2018

Pengalaman Uji Bakat Suara Upin & Ipin



Dapat lah jugak merasa temankan anak-anak untuk pergi ujibakat suara Upin & Ipin. Selama ni tengok kat TV je Upin & Ipin... lepas tu budak-budak ni bukak youtube tengok siapa pemilik suara kartun yang terkenal ni... hehe.. Sebagai ibu bapa... kita lebih tahu dan kenal tahap mana kemampuan anak kita dalam apa jua perkara... tapi yang penting pengalaman tu mahal.. betul tak?!

Nampak iklan kat FB berkenaan ujibakat suara ni... macam best je... kena try ni... why not? Tapi syaratnya ialah umur 7 hingga 9 tahun sahaja... nampaknya Hannah sorang je yang boleh. Tarikh ujibakat 25 Februari 2018... tapi skrip untuk peserta berlatih release di FB pada 24 Februari 2018 lebih kurang 10 malam... bagus jugak macam ni... takdelah semua peserta beriya praktis

Gigih jugak awal pagi gerak dari Cheras ke Shah Alam... jauh perjalanan luas pengalaman katanya.... hehe... Sampai di pejabat Les Copaque, kami terus breakfast di kedai berhampiran... Eksaited ler budak-budak nampak bangunan Upin & Ipin depan mata

Bergambar kenangan di hadapan bangunan Les Copaque Production Sdn Bhd

Lepas breakfast pergi ke tempat pendaftaran... antara yang terawal jugak sampai sebab dapat no 14 dan 15. Nak cuba daftarkan kakak jugak walaupun terlebih umur... dengan alasan kakak lahir bulan Disember... namun apakan daya... misi tak berjaya... macam sedih je kakak tapi dia ok...

Hannah konpem lepas sebab umurnya 8 tahun... Hasya pulak umur 6 tahun... cuba daftarkan dia tapi tak boleh... kakak bahagian pendaftaran cakap budak-budak kena pandai baca... dia tanya Hasya... adik pandai baca??? Terus Hasya angguk kepala dengan sebanyak-banyaknya... haha... Akhirnya berjaya daftarkan Hasya...

Hannah dan Hasya bersiap sedia untuk diujibakat
Ramai orang kat ruang menunggu... peserta yang dah nak sampai nombor gilirannya akan duduk di tempat yang disediakan... Kat dinding pun ada tampal skrip ayat...kalau ada orang yang masih nak berlatih. Boleh nampak lah ada parent yang terlalu bersungguh-sungguh latih anak mereka untuk berjaya ujibakat ni dan ada yang biasa-biasa je... dapat Alhamdulillah... tak dapat its ok dan move on... hehe...




Sambil menunggu sempat jugak borak dengan sorang brader yang dah kerja dengan Les Copaque selama 12 tahun... Ujibakat suara sebelum ni dia kata 3-4 tahun yang lepas... masa tu tak buat had umur... dari pagi sampai malam baru habis ujibakat. Tahun ni buat had umur... barulah tak ramai sangat orang.... dalam pukul 3 petang boleh habis dia kata..

Hanya 2 orang je boleh masuk ke dalam untuk tengok anak ujibakat sebab ruang agak kecil. Gilir-gilir masuk tengok Hannah dan Hasya beraksi. Hmmm.... keras dan kaku pulak diorang bila kena suruh buat suara watak-watak... Adoyaiii... takpelah bukan rezeki korang kat sini anak-anak... Selesai ujibakat suara diorang cakap peserta yang berjaya akan dihubungi melalui telefon... hehe




Terus bergerak ke sekolah si abang di Cheras sebab ada mesyuarat Agong PIBG... Dalam kereta tak sudah sudah diorang ni tak puas hati... ingatkan tak puas hati sebab apa, rupa-rupanya ada budak perempuan Cina yang dah besar... mungkin umur 12 atau 13 tahun... datang ujibakat untuk buat suara Mei Mei... cuba untuk justifikasikan konsep "general rule" dan "exception"... ialah mungkin tak ramai boleh buat suara Mei Mei... dan maybe jugak diorang ni jemputan khas... tetapi tetap tak berjaya untuk yakinkan diorang... haha... budak-budak kan?

Oh ye... kepada yang berjaya pada ujibakat suara ni tahniah ye kami semua ucapkan! Jumpa lagi kita untuk bercerita pengalaman yang lain....




Monday, March 5, 2018

Vita-Lea For Children - Multivitamin Kanak-Kanak Yang Enak



Kesihatan Kanak-Kanak - serlahkan potensi si manja anda

Apapun si manja lakukan, yakinlah bahawa Shaklee menyediakan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh si manja anda untuk membesar



Si manja anda yang sedang membesar memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk kesihatan dan tumbesaran optimum mereka tetapi kebanyakan kanak-kanak sangat memilih makanan. Usah risau, Vita-lea for Children dicipta khas dengan mikronutrien berspektrum luas untuk memenuhi keperluan nutrisi si manja anda *

Keistimewaan Shaklee

Vita-Lea for Children dihasilkan dengan rangkaian 18 vitamin dan mineral yang komprehensif

Setiap hidangan menyediakan 100% Nilai Harian kesemua lapan vitamin B, serta vitamin C, D dan E, yang memainkan peranan penting untuk menyokong tubuh yang sihat

Tanpa tambahan pengawet, pemanis atau perasa tiruan, dan ia dimaniskan secara semulajadi menggunakan xylitol yang tidak menggalakkan kerosakan gigi

Bebas gluten dan berperisa anggur lazat yang pasti digemari oleh si manja

MAL13115143NC
#11005 | 60 tablet | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk kanak-kanak 4 hingga 12 tahun. Ambil 2 tablet sekali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam Vita-Lea For Children

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen.

KKLIU 0589/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Monday, February 26, 2018

OsteMatrix - Hargai Tulang Anda Dengan Nutrien Pembina Tulang



Kesihatan Tulang

Tulang yang kuat untuk tubuh yang kuat. Bina dan pastikan tulang anda kuat dengan nutrien pembina tulang untuk memastikan ia kekal sihat sepanjang masa

Tulang merupakan sistem sokongan tubuh anda, kerana itulah amat penting untuk anda memastikan ia kekal kuat dan sihat. Tubuh anda membina tulang baharu dengan pantas, tetapi apabila umur anda meningkat, kehilangan tulang adalah lebih banyak berbanding tulang yang dibina. Hakikat inilah menjadikannya penting untuk anda membekalkan tulang anda dengan nutrien pembina tulang yang berkualiti *


Anda memerlukan lebih daripada kalsium untuk tulang yang kuat

Kalsium : bahan asas untuk membina tulang
Magnesium : membantu menghantar kalsium kepada tulang
Boron : Membantu metabolisme tulang
Vitamin D : Merangsang penyerapan kalsium
Kuprum, Zink dan Mangan : Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang


Keistimewaan Shaklee

Diformulasi khas dengan campuran 7 nutrien penting termasuk kalsium, vitamin D, magnesium, zink, kuprum, mangan dan boron untuk membantu membina ketumpatan tulang. Kaplet bersaiz kecil, mudah ditelan



Pengambilan hanya 2 kaplet OsteMatrix menunjukkan peningkatan dalam paras kalsium darah yang signifikan, diukur dalam tempoh 12 jam. Kalsium perlu diserap terlebih dahulu supaya badan boleh menggunakannya untuk membina dan mengekalkan tulang yang kuat

MAL07081510XC
#10128 | 120 kaplet | 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 4 kaplet sekali sehari selepas makan


Kandungan nutrisi dalam OsteMatrix

* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen

KKLIU 0604/2017

Klik sini >>> TANYA.WASAP.MY <<< untuk sebarang pertanyaan

Like dan Follow FB : Kedai Vitamin Cheras Kajang

Semoga bermanfaat kepada semua!

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...