Tuesday, January 24, 2017

Mudahnya Belajar Bahasa Arab... Soutun Najah.... Mumtaz!



Semasa musim Ceria i-Star yang lepas, anak gadis dalam rumah ni sangat mengidolakan sebuah kumpulan gegel bernama Soutun Najah.



Bila mama bagi can pegang smartphone, mereka bertiga akan buka Youtube dan tengok berulangkali kesemua klip persembahan Soutun Najah ni.

Berulangkali okay.

Akibatnya, terpaksa pandai Bahasa Arab. Sikit-sikit je tapi tak sangka boleh tiru Soutun Najah.

Pengaruh rakan sebaya sangat ni.. Hehehe.
(Dan sebenarnya membuktikan anak-anak mudah sangat nak belajar sesuatu, otak macam span!)


Bicara Berirama/Kalam Jama'ie Soutun Najah asal --> https://www.youtube.com/watch?v=FF02Pa7zimg

Bicara Berirama/Kalam Jama'ie #AH.Siblings --> https://www.youtube.com/watch?v=xbuwr6FFYYw



All the best Soutun Najah! Semoga terus cemerlang.
We love you!

Friday, January 20, 2017

Wahai Ibu Bapa Hargailah Masa Bersama Anak Anda - Paling Tidak Pun 12 Tahun Pertama Sahaja....



"Mama, tak lama lagi Adam akan tinggal jauh dari mama. Dah jarang jumpa keluarga".

Gulp. Mama telan air liur.

"Aah. Tahun depan Adam dah masuk sekolah menengah. Kalau masuk asrama jarang-jaranglah kita jumpa".

Kontrol macho sambil terus drive kereta.

Padahal dalam hati mama dah rasa sebak. 

Kemon mama!

Beginikah katil asrama anak kita?


Rasanya dari kecil memang betul-betul dah ambil kesempatan masa dan peluang yang ada untuk menyayangi anak ini sepenuh hati.

Sebab 12 tahun pertama adalah masa yang paling berharga.

Kau nak marah, marahlah bila anak buat silap. 
Kau nak belai, belailah dengan penuh kasih. 
Kau nak cubit, cubitlah biarpun berbekas.


Kau nak manjakan, manjakanlah dengan apa yang ada. 
Kau nak didik dan ajar macam-macam, ajarlah selagi ada kesempatan. 
Kau nak bawak anak berjalan, masa nilah kau boleh bawak anak sebelum beliau lebih memilih untuk tinggal di rumah. Eh?


12 tahun je weh anak betul-betul depan mata.
Lepas ni anak dah semakin membesar dan dia akan kenal lebih ramai orang di luar sana.


Start umur 13 tahun dah masuk sekolah menengah.
5-6 tahun lagi sambung lagi belajar.
Lepas tu bekerja dan membina keluarga sendiri.


Kanak-kanak melambai kepada kita sebagai ibu bapa


Hargailah masa yang ada.
Sebab masa takkan berulang.


Anak semakin membesar weh!
Wuuuu.

--------
Keklin Sendu Malam Ini.
--------




Thursday, January 19, 2017

Pengalaman Kerja Sambilan Dengan Uber



Uber, uber, uber.... meh nak cerita sikit pasal Uber. Ni semua gara-gara menggatal nak cuba jadi driver Uber kononnya. Akhirnya terjebak juga mendaftar jadi driver Uber. Maklumlah tak perlukan modal pun nak daftar Uber ni. Cuma daftarkan diri dengan nama penuh, no kad pengenalan dan dokumen-dokumen berkenaan kereta kita.

Tan Sri Dato' Sri Abdul Wahid Omar buat part time Uber sampai tular



Kereta kena pakai kereta yang bagus dan baik keadaannya, kereta yang dah banyak rosak tak boleh pakai... takde kereta yang sesuai? Jangan risau company akan sediakan kereta beserta dengan syarat-syaratnya. Handphone tak power dan selalu 'hang'? Jangan risau company pun akan sediakan handphone beserta dengan syarat-syaratnya. Nak daftar banyak kereta pun boleh...
Ini jer syaratnya....
Selain daripada tak perlukan modal untuk buat Uber ni, ramai orang suka sebab masa yang fleksibel... ikut suka kitalah masa bila nak buat. Pendek cerita kitalah bos.... malas bawak tak dapat apa-apa, kalau rajin dapatlah hasilnya. Banyak kali jugak dapat mesej atau email daripada Uber suruh kita keluar bawak Uber, ada promotion itu inilah, ada surge (pusuan) sana sinilah... tapi kalau kita tak nak buat pun takpe.... hehe... Macam tulah sistem kerja Uber...

Dulu memang terkenal dengan sikap gopoh gapah semasa memandu... bawak kereta memang tak pernah perlahan... laju tak ingat... ni mungkin sebab faktor kerja dulu. Takut sangat lambat sampai mahkamah, nak cari parking lagi, nak prepare kes lagi. Tapi sejak bawak Uber... tiba-tiba dah jadi pemandu yang berhemah... dan sopan santun. Silap besarlah kalau bawak Uber dengan cara berbahaya... memang jatuh rating driver sebab rider tak puas hati.




So far... Alhamdulillah lepas 100 trip buat Uber dapatlah jugak 72 five star rated daripada rider... Ok kan? Rating keseluruhan pun 4.71 daripada 5.00. Penting ke rating ni? Penting jugak.... katakan kita sebagai rider atau penumpang, bila nampak rating Uber driver kita tinggi... kuranglah kerisauan kita untuk naik kereta dengan dia. Tapi kalau rating driver rendah... contoh bawah 4 ke... abam pun risau nak naik.

Bukan selalu pun bawak Uber ni... nama pun part time dan kerja sambilan. 100 trip ni pun sekejap sekejap jer... untuk tempoh 6 bulan kalau tak silap, biasanya pagi sampai petang jer buat. Lepas ambik anak balik sekolah terus stop... spend masa dengan family pulak.

Klik Dan Daftar Sini Untuk Jadi Pemandu Uber



Pasal pendapatan Uber ni tak payah ler abam share kat sini sebab ramai lagi otai otai Uber yang buat full time dan income boleh mencecah minimum sebulan RM4,000! Jadilah kan.... Abam buat part time jer... suka suka... cuba cuba dan enjoy, isi masa terluang dan korek sikit pengalaman... Abam pun tak pernah try lagi insentif Uber yang masyuk macam ambil rider atau penumpang kat airport ataupun Genting Highland.

Korang jangan tak tau... Uber ni worldwide... maksudnya seantero dunia memang ada servis ni. Sebab tu foreigner kalau datang Malaysia suka naik Uber sebab diorang dah biasa kat negara diorang dengan servis Uber. Malah negara macam Indonesia, Thailand dan Vietnam pun dah start dengan Uber Motor... sesuai sangat dengan bandar diorang yang terlalu sesak tu.




Jadi, kalau nak tau kita ni sesuai ke tak jadi Driver Uber kena try dululah... paling kurang pun 50 trip lah... pastu baru decide nak teruskan ataupun tak... Ada sesetengah orang dilahirkan memang suka berjalan ke sana sini, memandu, tengok ragam manusia, berbual dengan macam-macam orang dan sambil-sambil tu buat duit.

Jadi best ke sebenarnya bawak Uber? Mesti best.... kalau tak percaya cuba kita jadi penumpang dulu, baru kita tau betapa coolnya jadi Uber Driver. Sebab tu lah Uber Driver ni kadang kala digelar sebagai "kerja sambilan dengan pendapatan yang mewah". Yang penting jangan kerja keras sangat... kena pandai atur strategi untuk dapat pendapatan yang maksimum. Nak tau camne? Haa... kena daftar dulu barulah tau macam mana pendapatan Uber Driver ni....

Klik Dan Daftar Sini Untuk Jadi Pemandu Uber


Ada sesetengah Uber Driver bagi air mineral free lah atau ada makanan dalam kereta dan macam-macam layanan lagi. Sebenarnya tak perlu pening kepala... yang penting penumpang rasa selesa dan selamat apabila berada dalam kereta kita... barulah kita akan dapat rate 5 star daripada diorang. Ok... selamat mencuba dan drive safely!



Friday, December 30, 2016

Road Trip 2016 - Kembara Trans Banjaran Titiwangsa (Part 3)



Day 8 - 20 Disember 2016

SELAMAT PAGI KOTA BHARU!

Cepat sungguh masa berlalu... hari ni hari terakhir di bumi Cik Siti Wan Kembang. Sekejap lagi nak menempuh perjalanan yang agak jauh... so memang kena keluar rumah lebih awal. Plan hari ni nak breakfast kat Kopitiam Kita Kota Bharu yang menjadi sebut-sebutan di sini. Cuaca hari ni agak sejuk dengan hujan renyai turun sejak awal pagi. 

Lebih kurang 20 minit perjalanan dari Kota Jembal, kami tiba di Kopitiam Kita. Menu wajib kat sini ialah roti titab. Makanan-makanan lain yang ada kat sini ialah makanan tempatan yang dihantar oleh orang tempatan. Kat sini boleh tengok rakyat 1 Malaysia pelbagai bangsa makan ramai-ramai. Kat sini jugak beberapa orang VIP seperti ahli politik, pegawai kerajaan, ahli sukan, artis dan lain-lain pernah makan, ambil gambar dan gambar mereka dipampang di dinding kedai.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Kelantan

Roti titab yang lejen...

Member dah ada kat wall of fame....

Walaupun ada pelbagai review pasal layanan dan service diorang... tapi masa kami datang, layanan daripada owner dan pekerja kat sini memang tip top... Masa ni hujan tersangatlah lebat sejak start makan sampai habis makan. Owner pun tolong payungkan cik puan dan anak dari kedai dan hantar sampai kereta.

Owner yang gigih... pakai jersi TRW lagi... sayang tak jelas pulak mukanya

Perjalanan diteruskan ke Rantau Panjang yang terletak di pintu sempadan Malaysia-Thailand untuk membeli beberapa barang. Biasanya orang lain akan ikut jalan Pasir Mas kalau nak ke Rantau Panjang, tapi kami cuba jalan Wakaf Bharu kat kawasan Tumpat sebab nak experience sendiri lalu jalan tepi sempadan Malaysia-Thailand dan boleh nampak Sg Golok di sebelah kanan.

Selamat datang ke Rantau Panjang

Disebabkan hujan lebat sepanjang perjalanan.. selepas satu jam lebih baru kami tiba di Rantau Panjang iaitu lebih kurang pukul 11.30 pagi. Entah dah berapa kali datang Rantau Panjang... next time nak try pergi kat Pengalan Kubor di Tumpat pulak. Selesai membeli beberapa barang yang diperlukan, kami meneruskan perjalanan ke Jeli yang dikenali sebagai "pintu masuk ke utara tanahair dari Kelantan".

Selepas 1 jam perjalanan dari Rantau Panjang... kami tiba di Jeli. Di Jeli kami berhenti sekejap untuk makan tengahari, solat dan sempat jugak cik puan jumpa best friend dia kat sini yang dah jadi tokey besar kedai emas. Tak rancang pun nak jumpa... terjah jer... mana tak terkejut.... hehe...

cik puan bersama BFF nya

Lebih kurang pukul 3.00 petang kami memulakan perjalanan ke destinasi berikutnya iaitu Pulau Pinang! Perjalanan kali ni pun dikira sebagai merentasi banjaran titiwangsa dari Pantai Timur menuju ke Pantai Barat di Utara Semenanjung Malaysia. Betul lah kata orang... highway Jeli-Gerik ni sangat indah waktu siang dan agak menggerunkan pada waktu malam... huhu....

Sebab tu kami tak boleh lewat... cuba elak untuk lalu situ masa hari gelap. Walaupun kami lalu situ di siang hari... tapi disebabkan hujan turun sepanjang hari... boleh tahan gelap jugak. Di satu kawasan yang agak tinggi dan berbukit-bukit suhu masa tu dah drop sampai 19 C... sejuk.... itu belum lagi risiko haiwan liar melintas jalan lagi. Di sebalik semua cabaran dan risiko tu.. ada juga keindahan alam semulajadi yang memukau pandangan mata... Subhanallah! Susah nak digambarkan....

Kabus... suhu paling sejuk 19 C

Macam kat New Zealand pun ada

Sebelum sampai pekan Gerik ada satu tempat yang menarik dan indah... namanya Pulau Banding yang merupakan sebahagian daripada Hutan Simpan Belum. Pulau Banding ni terletak atas tasik besar iaitu Tasik Temenggor Perak. Next trip... Insya Allah!

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Gerik, Perak

Pulau Banding, Gerik, Perak

Lepas 2 jam perjalanan dari Jeli... kami berehat sekejap di sebuah RnR di Gerik dan terus sambung perjalanan ke Pulau Pinang. Perjalanan dari Gerik ke Pulau Pinang juga tak kurang hebatnya dengan pemandangan dan landskap yang memukau mata memandang. Bila dah nak sampai pekan Kupang yang terletak di Baling, Kedah barulah takde jalan yang berbukit bukau.

Selepas 2 jam perjalanan dari Gerik barulah kami sampai di kawasan Pulau Pinang. Sebelum check in di homestay, kami menikmati makan malam terlebih dahulu di kawasan Bayan Lepas iaitu Original Kayu Nasi Kandar. Entah dah berapa kali kami repeat makan di sini.... hehe...

Selesai makan malam barulah kami check in di sebuah apartment yang terletak di Sg Ara, Bayan Lepas. Agak gayat jugak stay di sini sebab apartment kami di tingkat 31. Apartment nampak comel disebabkan hiasan yang dibuat oleh owner. Sekali tengok macam rumah kat Korea... berkali kali tengok kat Penang rupanya.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Pulau Pinang

Khemah comel ni biasa dalam cerita Korea jer...
dining area

SELAMAT MALAM PULAU PINANG!


Day 9 - 21 Disember 2016

SELAMAT PAGI PULAU PINANG!

Huhu... tak syok betul kalau kena check out kul 10 pagi... mintak extend dapat jugaklah check out pukul 11 pagi... Jadilah... View apartment yang kami stay ni menghadap pemandangan Bukit Jambul, Pulau Pinang. Sarapan hari ini kat apartment jer... awal pagi keluar sekejap dan tapau makanan kat gerai tepi jalan.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Pulau Pinang

View Bukit Jambul dari Tingkat 31

Selesai sarapan sambung berehat kat apartment dan bersiap sedia untuk check out. Selepas check out kami cuba untuk cari makanan tengahari lebih awal dan pergi ke Laksa Janggus yang terletak di Balik Pulau. Tutup pulak... mungkin belum bukak lagi. Cek sekali lagi memang hari Rabu tutup... huhu.. takpe takde rezeki makan kat sini.

Perjalanan diteruskan ke arah Teluk Kumbar untuk try satu lagi laksa iaitu Laksa Tempurung... haaa.... kenapa tempurung??? Sebab kat sini agak unik dan kreatif, makanan yang dihidangkan diletakkan dalam tempurung. Lokasi dia agak ke dalam sikit dari Jalan Gertak Sanggul.

Masa kami sampai tu... rupanya belum bukak lagi, officially 1.30 tengahari bukak, tapi owner cakap biasanya weekdays diorang bukak lambat. Jadi kami melencong ke tempat lain dulu dan kembali semula dalam kul 1.30. Hmmm.... memang menyelerakan kalau makan laksa kat sini.... balas pulak dengan cendol sambil menikmati pemandangan tepi pantai di Teluk Kumbar.

Order laksa dan cendol
Laksa Tempurung

Cendol Tempurung

Selesai makan tengahari kami terus check in kat hotel yang tak jauh dari situ iaitu Lexis Suites Pulau Pinang. Kalau sebut jer Lexis ni mesti sinonim dengan private pool yang ada dalam bilik masing-masing. Ya... memang betul lah tu.... tapi secara peribadi Lexis kat sini masih takleh lawan dengan Lexis kat Port Dickson yang lebih "grand".

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Pulau Pinang

bilik kami

Lepas selesai solat terus je mula acara terjun ni.... budak-budak memang tersangatlah suka berenang kat sini. Agak sejuk air dalam pool ni. Kami pun dapat bilik yang agak tinggi iaitu tingkat 22. Sedikit sebanyak ada jugak angin yang tiup dari tepi laut masuk ke dalam bilik... fuhhh...


Private pool dengan view tepi laut


Sejuk mandi pool... masuk sauna jap

Menjelang maghrib... sempat jugak ambil gambar matahari terbenam di Teluk Kumbar. Sepatutnya dah gelap tapi masa ni masih cerah lagi sebab fenomena soltsis musim panas yang berlaku pada 21 Jun dan 21 Disember setiap tahun.

Terbenamnya matahari di Teluk Kumbar, Pulau Pinang
Pemandangan dari Tingkat 22 hotel

Lepas Isyak kami keluar untuk makan malam bersama-sama dengan sahabat yang ada kat Pulau Mutiara ni. Diorang rekemen gerai mee udang yang ada kat Sg Batu sebab udang dia fresh sangat. Nama kedai tu Kak Ina Mee Udang Sg Batu. Harganya boleh tahan jugak... Masya Allah...

Kak Ina Mee Udang
Terima kasih daun keladi... ada rezeki kami mai lagi...

Selesai makan malam kami pulang semula ke hotel untuk berehat dan bersiap sedia untuk hari terakhir besok.

Baca : Ronda Penang 2014


SELAMAT MALAM PULAU PINANG!


Day 10 - 22 Disember 2016

SELAMAT PAGI PULAU PINANG!

Hari terakhir di Pulau Pinang bermakna hari terakhir road trip kami ini. Sedih pun ada jugak sebab dengan adanya road trip ini kami semakin kaya dengan pengalaman, melihat ragam dan gelagat manusia, mencuba makanan-makanan tempatan, menghargai alam sekitar, bersatu dengan alam semulajadi dan cuaca serta banyak lagi.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Seluruh Malaysia


Sebelum check out sempat lagi terjun kolam buat kali terakhir... rugi kalau tak terjun kat sini. Selepas berkemas dan check out kami makan tengahari di kedai depan hotel yang menyediakan makanan nasi kandar. Kami jalan kaki jer dan hanya perlu melintas jalan untuk ke kedai ni...nama dia Taat Cafe.

Taat cafe di hadapan hotel
Sumber : aishah megahasz

Selepas makan tengahari, kami memulakan perjalanan kembali ke sarang kami iaitu di Cheras, Selangor. Kami berhenti rehat di RnR Sg Perak dan sambung perjalanan pulang.

SELAMAT TINGGAL PULAU PINANG!


Insya Allah... andai dikurniakan rezeki, akan kami keluar dari zon keselesaan dan teruskan dengan kembara-kembara lain atau roadtrip seperti ini. Destinasi berikutnya? Sabah? Sarawak? Thailand? Siapa tahu... mudah-mudahan dipermudahkan... Aminn....









Thursday, December 29, 2016

Road Trip 2016 - Kembara Trans Banjaran Titiwangsa (Part 2)



Day 4 - 16 Disember 2016

SELAMAT PAGI KUALA TERENGGANU!

Lepas subuh pergi ke kawasan jeti... bersiap sedia nak ambil gambar matahari terbit di Kuala Terengganu. Masa ni awan tebal pulak dan tak nampak matahari. Tapi dapat jugak ambil gambar pemandangan yang lain sekejap sebelum masuk dalam kereta sebab dah mula hujan.

Pagi ni rancang nak mencuba makanan tempatan. Pusing punya pusing kat sekitar Pulau Duyong... Alhamdulillah jumpa jugak tempat jual makanan pagi. Memang puas hati makan sini... murah dan sedap! Antara makanan tempatan yang dicuba ialah nasi minyak daging, nasi kuning, nasi dagang, nasi kerabu dan kuih muih yang lain.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Terengganu

Makang pagi...

Plan hari ini nak pergi kat kawasan Pulau Wan Man yang ada Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam. Lepas tu nak melawat muzium dan mana-mana lagi tempat yang best di Kuala Terengganu. Dari Pulau Duyong memang nampak dekat Masjid Kristal lebih-lebih lagi waktu malam sebab  ada lampu berwarna-warni. Tapi kalau naik kereta lebih kurang 20 minit baru sampai.

Niat asal nak solat Jumaat kat Masjid Kristal.... rupa-rupanya baru tau Masjid Kristal takde buat solat Jumaat... hmm... sedih pun ada. Jadi kami cuma melawat dan bergambar di Masjid Kristal dan makan aiskrim susu kambing yang dijual di kiosk.

Masjid Kristal

Sejak lepas sarapan pagi tadi, cik puan tak berapa sihat... macam kena demam urat. Ini semua angkara terlupa nak tutup air cond masa tidur... Dah ler air cond tu menghala straight kat muka. So, lepas ke Masjid Kristal terus kami pergi makan tengahari di Restoran AZ Selera Pantai Timur. Menu yang kami pilih ialah nasi campur dan mee hoon sup.

Selesai makan tengahari, hantar cik puan dan anak perempuan balik ke homestay untuk berehat dan tidur sekejap. Kami yang lelaki ni cari masjid untuk solat Jumaat... tak jauh pun dari homestay tu... Masjid Pulau Ketam namanya.

Aktiviti waktu petang ialah aktiviti bebas... sebab cik puan masih perlukan berehat dan makan suplemen sikit. Kami yang lain ni buat aktiviti sendiri sambil berehat-rehat dalam rumah. Lebih kurang waktu Asar tuan rumah datang sebab nak bagi hadiah kat kami. Apa yang best stay kat homestay ni sebab dapat hadiah... kalau stay 1 malam dapat mug, stay 2 malam macam kami dapat T-shirt dan kalau stay lebih 3 malam boleh dapat naik bot penambang secara percuma... wow bestnya..... next time akan stay lebih dari 3 malam....

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Terengganu

Bahagian luar homestay WR Residence

2 basikal yang diberikan percuma

Selepas tu kami main basikal kat luar homestay dengan anak-anak. Best betul bawak basikal kat kawasan sekitar Pulau Duyong ni.... nyaman dan tenang. Masa ni baru perasan tak jauh di belakang homestay ni pun boleh je nak ke jeti... tapi bukan jeti utama lah. Jalan kaki boleh naik basikal pun boleh.... tak perlu sampai naik kereta.

Cik puan pun dah beransur sihat... Alhamdulillah. So kami semua dah siap sedia untuk aktiviti makan-makan malam nanti. Lepas maghrib gigih kami pergi ke kawasan Rusila di Marang Terengganu untuk mencuba satu lagi makanan yang best iaitu Ketupat Sotong dan Lempeng Kelapa Muda!

Lebih kurang setengah jam perjalanan dari Pulau Duyong, sampai juga kami di Restoran Lempeng ni yang terletak di tepi laut. Lempeng macam lempeng biasa tapi dalam dia ada isi kelapa muda... cicah dengan kuah kari.... slurppp.... Ketupat sotong pulak memang pekat santan dia lepas tu ada rasa halia sikit. Ok... memang sedap dan lain daripada yang lain... sanggup repeat next time!

Pintu masuk ke Restoran Lempeng

Lempeng Kelapa Muda

Ketupat Sotong

Selesai makan malam... kami pulang ke homestay untuk beristirehat dan bersiap sedia untuk aktiviti seterusnya pada hari esok....

SELAMAT MALAM KUALA TERENGGANU!


Day 5 - 17 Disember 2016

SELAMAT PAGI KUALA TERENGGANU!

Alhamdulillah... hari ke-2 di bumi Terengganu. Seperti biasa pagi ni capture lagi gambar sunrise dari kawasan belakang rumah di tepi jeti. Cuaca agak baik dan memang rezeki hari ini dapat ambil gambar matahari terbit. Selain bergambar... keluarkan peluh juga dengan main basikal bersama anak-anak.

Mentari pagi di Kuala Terengganu

Berbasikal di perkampungan nelayan

Selepas tu kami keluar untuk bersarapan. Plan hari ini nak breakfast kat kedai keropok lekor. Tempatnya bukan di Losong tapi di Bukit Tok Beng, Seberang Takir, Terengganu. Nama tempat ni ialah BTB Keropok Lekor. Tapi sayangnya... lambat pulak bukak kedai ni. Bila dah bukak.... kami cuma beli keropok lekor jer sebab yang dijual untuk sarapan belum ready lagi.

Tak dapat breakfast kat sini

Terpaksalah kami pusing-pusing untuk cari tempat sarapan, lalu airport Kuala Terengganu dan akhirnya sampai di Telok Ketapang. Kat situ kami terjah jer makan kat sebuah kedai makan ni... nama tak ingat pulak. Selesai sarapan kami pulang ke homestay dan bersiap sedia untuk check out. Sementara tu sempat lagi budak-budak ni sambung main basikal..... dan kawasan sekeliling homestay.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Terengganu

Berehat di belakang rumah... santai...

Tengahari hari ini makan simple jer sebab masing-masing tak rasa lapar sangat. Jadi lepas check out kami terus menuju ke kawasan Jalan Budiman, Batu Buruk sebab nak try makan kat Qawa Coffee & Sandwich iaitu sebuah cafe yang berkonsepkan kontena yang terletak cuma lebih kurang 15 minit je dari Pulau Duyong.


Qawa Coffee & Sandwich

Minum kopi waktu tengahari yang dingin

Lepas makan tengahari kami terus ke kawasan Kuala Ibai iaitu Masjid Terapung atau dikenali dengan nama Masjid Tengku Tengah Zaharah yang cuma 10 minit perjalanan je dari Qawa Cafe. Kami solat di sini dan tak lepaskan peluang untuk ambil gambar kenangan.

Berlatarbelakangkan Masjid Terapung

Selesai solat dan bergambar kenangan kami menuju ke rumah sahabat kami di kawasan Chendering yang terletak dalam Mukim Cenering, Kuala Terengganu untuk sesi menuntut ilmu dan juga menguatkan ikatan silaturrahim. Berjiran dengan orang yang buat airport Kuala Terengganu rupanya sahabat kami ni.

Terima kasih Abg Naquib dan kak N atas ilmu dan pengalaman yang dikongsikan

Selepas Asar barulah kami memulakan perjalanan ke destinasi berikutnya iaitu Kota Bharu, Kelantan. Perjalanan kali ini agak mencabar kerana sepanjang perjalanan ditemani dengan hujan renyai dan sekali sekala hujan lebat. Jalan utama menuju ke Kota Bharu juga agak sesak dan kami memilih jalan pantai untuk ke Kota Bharu.

Kami berhenti rehat untuk solat di kawasan Tembila, Besut sebelum meneruskan perjalanan ke Kuala Besut untuk makan malam. Bermula di Kuala Besut ni hujan turun semakin lebat dan hari pun semakin gelap. Kami tiada pilihan lain selain teruskan perjalanan dan berserah sepenuhnya kepada Allah taala.

Selepas menempuh perjalanan lebih kurang 3 jam dari Kuala Terengganu... Alhamdulillah kami selamat tiba di Kg Surau, Bachok, Kelantan. Tempat kami menginap ni ialah rumah adik cik puan ataupun adik ipar saya. Dari segi Geografinya agak rumit sebab terletak betul-betul di sempadan Jajahan Kota Bharu dan Bachok. Tapi dari segi alamat.... diorang guna alamat Kota Jembal (nama baru untuk Kg Kedai Lalat) iaitu jajahan Kota Bharu dan bukannya alamat daerah Tawang jajahan Bachok.

Hari yang sangat memenatkan dan hujan masih turun dengan lebat. Uruskan anak-anak, bersihkan diri dan bersiap sedia untuk tidur sebelum bangun untuk hari esok.

SELAMAT MALAM KOTA BHARU!


Day 6 - 18 Disember 2016

SELAMAT PAGI KOTA BHARU!

Pagi ni dikejutkan dengan cik Puan yang terkena cirit birit sejak malam semalam... food poisoning mungkin. Tapi kami yang lain tak kena pulak... Alhamdulillah. Yelah kami berenam makan makanan yang sama... siasat punya siasat... berkemungkinan disebabkan sambal yang dimakan di Teluk Ketapang yang cuma dimakan oleh cik puan... Wallahu 'alam.

Nampaknya aktiviti harini terpaksa postpone sebab cik puan nak berehat katanya. Budak-budak pun takde masalah sebab diorang suka bermain-main dengan sepupu Kelantan diorang ni yang dah lama tak jumpa.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Kelantan

Pagi yang nyaman dan tenang di Kota Jembal

Lepas sarapan kat rumah... bawak kereta ronda kawasan Kota Bharu, cuba contact kawan-kawan yang ada di Kota Bharu untuk mengeteh... but not available. Kebanyakan daripada mereka sibuk dengan kerja dan ada yang bercuti dan berada di luar kawasan.

Sebelum balik ke Kota Jembal singgah sekejap di Shaklee Kota Bharu yang terletak di seberang jalan dari Renaissance Hotel Kota Bharu. Beli barang sikit untuk beberapa orang customer dan juga beli air elektrolit Performance Drink untuk cik puan. Maklumlah... kalau cirit birit kita akan dehydrate... maksudnya hilang banyak air dalam badan dan sangat bahaya. Jadi air elektrolit ni lah yang akan tampung semula air dan garam penting yang hilang dari tubuh badan kita.

Shaklee Kota Bharu

Huhu.... siapa yang pernah kena keracunan makanan pasti tahu penangan dia macam mana. Lembik badan kita.... Jadi aktiviti petang ni cuma layan budak-budak main kat rumah jer sementara cik puan berehat dan cuba recover. Selain tu cik puan minum Cinch Tea... gabungan 4 jenis teh yang agak pekat untuk menghalang daripada cirit birit lagi... Alhamdulillah dengan izin Allah berkesan....

Ada masa terluang... cuci baju-baju kotor yang dah bertimbun. Lepas Asar pergi main badminton sekejap kat rumah mak mentua adik ipar yang tak jauh dari rumah dia. Untuk makan malam pulak suami kepada adik ipar tapaukan pulut ayam (sejenis makanan Thailand). Kat KL entah mana lah nak cari pulut ayam ni..... walaupun sikit tapi sedap dan mengenyangkan.

Pulut ayam
Sumber : www.enyabdullah.com

Lewat tengah malam pulak layan bola game Manchester City lawan Arsenal. Aduss.... kalah lagi Arsenal... huhu.....

SELAMAT MALAM KOTA BHARU!


Day 7 - 19 Disember 2016

SELAMAT PAGI KOTA BHARU!

Alhamdulillah... nampaknya cik puan dah beransur pulih dan nampak lebih bertenaga daripada semalam. Budak-budak pun nampak tak kisah kalau tak keluar rumah... asalkan dapat main dengan sepupu diorang. Lepas sarapan... gigih keluar rumah sebab nak tapau kambing bakar yang menjadi sebut-sebutan.

Tapau kambing bakar ni untuk dibuat juadah makan tengahari. Kambing Bakar ni sebenarnya lauk untuk Nasi Kerabu Panji yang terletak di seberang Caltex. Memang ramai orang kat sini. Jalan jadi jem pun sebab kereta yang parking kiri dan kanan jalan.

Signboard Nasi Kerabu Panji

Lepas hantar kambing bakar kat rumah.... keluar semula untuk cari car wash. Kesian tengok kereta comel kami yang dah comot dek merentas beberapa buah negeri dan kena hujan lebat. Entah kenapa kebanyakan car wash tak bukak mungkin disebabkan hujan. Akhirnya jumpa satu car wash kat kawasan Pantai Irama Bachok.

Selesai cuci kereta balik ke rumah untuk makan tengahari dan buat aktiviti sendiri. Lewat petang barulah kami keluar ramai-ramai menuju ke Pantai Senok. Kenapa Pantai Senok??? Ok.... Pantai Senok ni juga dikenali sebagai Pantai Nami Malaysia sebab pokok ru yang tumbuh berderet tu dah macam filem Winter Sonata yang dilakonkan di Pulau Nami, Korea.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Kelantan

This is Pantai Senok, Bachok!

Tapi sayang seribu kali sayang... Pantai Senok pasti lebih cantik jika kebersihan di kawasan ni sentiasa terjaga dan diambil berat. Tanggungjawab jaga kebersihan ni bukan setakat Majlis Daerah tempatan jer... tapi kita yang melancong dan datang ke sini jangan buang sampah merata-rata sebab dah ada tong sampah besar disediakan di sini. Pantai Senok ni terletak di daerah Senok dalam jajahan Bachok dan cuma 15 minit perjalanan sahaja dari Kota Jembal.

Selesai bergambar kenangan di Pantai Senok, kami bergerak ke tempat makan malam untuk try Maggi Belut Bukit Marak. Perjalanan dari Pantai Senok ke Bukit Marak lebih kurang setengah jam perjalanan. Di sepanjang perjalanan tu singgah sebentar di tepi jalan.... beli satay untuk budak-budak supaya diorang tak pow masa kitorang makan maggi tomyam belut ni.... hehe. Lepas tu berhenti sekejap untuk solat di kawasan Binjai sebelum meneruskan perjalanan ke Bukit Marak.

Maggi Tomyam Belut yang pedas berapi!

Ok... patutlah maggi tomyam belut ni sentiasa menjadi sebut-sebutan... rasanya perghhh... boleh buat kita menangis... nak panggil maggi menangis pun boleh... hehe... Sebab tu lah kami tak bagi budak-budak makan maggi ni.... bagi rasa sikit jer... konpem diorang tak mintak lagi.

Selesai makan maggi tomyam belut kami pun pulang ke rumah untuk berehat dan tidur.

SELAMAT MALAM KOTA BHARU!



Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...