Tuesday, September 13, 2016

Suku Akhir Piala AFC 2016 - Tugas Sukar JDT Mempertahankan Kejuaraan



Pada 26 Mei 2016 telah selesai peringkat kalah mati Piala AFC 2016 dan 8 pasukan ke suku akhir telahpun diketahui

4 pasukan dari Asia Barat yang layak ialah Al-Muharraq (Bahrain), Al-Quwa Al-Jawiya (Iraq), Al-Ahed (Lubnan) dan Al-Jaish (Syria) manakala 4 pasukan dari Asia Timur yang layak ialah South China (Hong Kong), Bengaluru FC (India), Tampines Rovers (Singapura) dan juara bertahan JDT (Malaysia)


Asia Barat

Al-Muharraq (Bahrain)

Ini adalah penampilan kali ke-5 juara Liga Bahrain ini dalam kempen Piala AFC. Ismail Abdul Latif kekal sebagai penyerang berbisa Al-Muharraq dan juga skuad kebangsaan Bahrain. Penyerang import Sweden keturunan Bosnia, Admir Catovic telahpun kembali ke Sweden bersama dengan kelab Degerfors IF.

Ismail Abdul Latif berentap dengan Ashkan Dejagah dari Iran

Namun, Al-Muharraq masih lagi boleh bergantung kepada pemain sayap dari Brazil, Elias de Oliveira Rosa juga dikenali sebagai Kanu. Al-Muharraq juga telah berjaya mendapatkan pemain berprofil tinggi iaitu Vitor Saba yang berpengalaman luas bermain di Liga Itali.

Di peringkat kalah mati, Al-Muharraq tiada masalah untuk ketepikan juara Piala FA Jordan, Al-Faisaly dengan jaringan 1-0. Di suku akhir, Al-Muharraq akan menanti cabaran juara Liga Lubnan iaitu Al-Ahed

Al-Quwa Al-Jawiya (Iraq)

Ini adalah penampilan kali pertama Al-Quwa Al-Jawiya ataupun dikenali "Air Force", sebuah kelab dari Iraq yang merupakan naib juara Liga Iraq musim 2014-2015. Penyerang utama mereka iaitu Hammadi Ahmad adalah penjaring terbanyak kejohanan setakat ini dengan 12 gol.

Hammadi Ahmad berentap dengan Yuto Nagatomo dari Jepun

Selain daripada dibelasah Al-Wahda (Syria) dengan jaringan 5-2 di peringkat kumpulan, Al-Quwa Al-Jawiya mempersembahkan pertahanan yang mantap yang diketuai pertahanan berpengalaman dari Cameroon, Jean-Paul Ndjoumeck Ndeki. Seorang lagi pemain import mereka ialah pemain tengah dari Ghana, Akwetey Mensah.

Di peringkat kalah mati Al-Quwa Al-Jawiya menewaskan juara Liga Jordan, Al-Wehdat dengan jaringan 2-1. Pada peringkat suku akhir pula, Al-Quwa Al-Jawiya telah diundi menentang juara Liga Syria, Al-Jaish.

Al-Ahed (Lubnan)

Ini adalah penampilan kali ke-7 juara Liga Lubnan musim 2014-2015. Penyerang dari Senegal, Mouhamadou Drame adalah penjaring terbanyak mereka dalam kejohanan ini. Tidak dilupakan juga bekas pemain import Terengganu, Hassan Chaito adalah penggerak bahagian tengah Al-Ahed.

Hassan Chaito ketika bersama pasukan Terengganu

Di peringkat kalah mati, Al-Ahed membelasah juara Piala Syria, Al-Wahda dengan jaringan 4-0. Di suku akhir nanti, Al-Ahed dijadualkan bertemu Al-Muharraq yang merupakan juara Liga Bahrain

Al-Jaish (Syria)

Juara Liga Syria ini membuat penampilan kali ke-6 dalam kempen Piala AFC ini. Al-Jaish mengharapkan Mohammad Hamadko sebagai penggempur utama selain daripada pemain Rusia keturunan Syria, Basel Mansur Abdoulfattakh yang beraksi di bahagian pertahanan.

Basel Abdoulfattakh pernah beraksi untuk pasukan Zenit St Petersburg di Rusia

Di peringkat kalah mati, Al-Jaish mengejutkan juara Liga Iraq iaitu Naft al-Wasat dengan jaringan 0-1. Perlawanan ini telah diadakan di Tehran, Iran sebagai gelanggang berkecuali akibat pergolakan yang berlaku di Iraq dan Syria.

Di suku akhir nanti, Al-Jaish akan berhadapan dengan cabaran pasukan dari Iraq juga iaitu naib juara Liga Iraq, Al-Quwa Al-Jawiya yang diadakan di Qatar sebagai gelanggang berkecuali untuk kedua-dua pasukan.




Asia Timur

South China (Hong Kong)

Ini adalah penampilan kali ke-7, juara play-off Hong Kong ini pada musim 2014-2015. South China mulakan kempen ini dengan agak goyah iaitu 3 kekalahan pertama sebelum bangkit semula dengan 3 kemenangan terakhir.

Mahama Awal dari Cameroon kekal sebagai pemain paling bernilai South China yang sentiasa mengancam dari bahagian sayap. Bekas pemain import Sarawak dari Australia, Ryan Griffiths juga banyak menjaringkan gol-gol penting untuk South China.

Ryan Griffiths ketika beraksi bersama Sarawak

Di peringkat kalah mati, South China menewaskan juara Liga Filipina, Ceres La Salle dengan jaringan 1-0 selepas masa tambahan. Di suku akhir nanti, South China dijadualkan menentang juara bertahan Piala AFC iaitu Johor Darul Takzim.

Bengaluru FC (India)

Ini adalah penampilan kali ke-2 Bengaluru FC dalam Piala AFC. Di peringkat suku akhir, Bengaluru FC akan dibimbing oleh jurulatih baru Albert Roca bekas pengendali skuad kebangsaan El Salvador menggantikan Ashley Westwood

Hanya John Johnson sahaja yang kekal sebagai pemain import Bengaluru FC. 3 orang pemain import baru dibawa masuk iaitu Alvaro Rubio (Sepanyol), Juanan (Sepanyol) dan Cameron Watson (Australia) menggantikan Curtis Osano, Michael Collins dan Kim Seng-Yong.

Juanan (merah) ketika beraksi dalam Liga Jerman bersama Fortuna Dusseldorf

Di peringkat kalah mati, Bengaluru FC mengejutkan juara Hong Kong, Kitchee FC apabila menewaskan mereka 3-2 di tempat lawan. Di peringkat suku akhir, Bengaluru FC akan menentang naib juara Liga Singapura Tampines Rovers.

Johor Darul Takzim (Malaysia)

JDT membuat penampilan ke-3 dalam kempen Piala AFC. Selaku juara bertahan, tugas mempertahankan kejuaraan kali ini nampak lebih sukar. Berbanding musim lepas, bahagian serangan JDT nampak lebih berbahaya dengan kembalinya Jorge Pereyra Diaz dari Independiente yang telah dipinjamkan dan juga penyerang baru mereka juga dari Independiente, Juan Martin Lucero.

Juan Martin Lucero ketika bersama Independiente

Di peringkat kalah mati, JDT membelasah juara Piala UFL Filipina Kaya FC dengan jaringan 7-2. Di suku akhir, JDT akan berhadapan cabaran wakil Hong Kong, South China

Tampines Rovers (Singapura)

Ini adalah penampilan ke-8 Tampines Rovers yang merupakan naib juara Liga Singapura tahun 2015. Kekuatan Tampines Rovers adalah pada pemain sayap yang pernah beraksi dengan kelab besar seperti Arsenal dan Liverpool iaitu Jermain Pennant.

Selain itu bekas pemain remaja West Ham United yang pernah menjadi pemain import untuk Kedah dah Sarawak juga menguatkan jentera serangan Tampines Rovers. Billy Mehmet juga dikenali sebagai Billy Osman Mehmet lahir di London tapi mempunyai bapa keturunan Turki-Cyprus dan ibu berbangsa Ireland.

Billy Mehmet semasa beraksi untuk pasukan Kedah

Di peringkat kalah mati, Tampines Rovers mengejutkan juara Liga India musim 2014-2015 Mohun Bagan dengan jaringan 2-1 setelah masa tambahan. Tampines Rovers akan menentang satu lagi pasukan dari India iaitu Bengaluru FC yang tampil sebagai juara Piala Konfederasi India.


Antara 8 pasukan yang bertanding... hanya JDT, South China dan Al-Jaish sahaja yang bermain di peringkat suku akhir pada Piala AFC 2015 musim lepas. South China tewas kepada JDT dengan agregat 4-2 manakala Al-Jaish tewas kepada Al-Qadsia dengan agregat 3-2.

Pertembungan di suku akhir Piala AFC 2016 ini juga akan lebih menarik kerana pasukan-pasukan yang layak nampak lebih berkualiti dan lebih bersedia. Pasukan dari Asia Barat sudah pasti ingin merampas semula Piala AFC ini daripada JDT yang telah membuat kejutan pada musim lepas.



Tuesday, September 6, 2016

Suplemen Shaklee Selamat Dimakan Untuk Jangka Masa Yang Panjang....



Masih ada beberapa orang rakyat Malaysia yang menyatakan pendirian mereka bahawa tak elok makan suplemen... sebab akan rosakkan buah pinggang. Ada juga yang mengatakan... tak perlulah makan suplemen... lebih baik ambil zat dan nutrisi secara alami atau secara natural melalui pemakanan seharian.

Ya... itu sebenarnya yang berlaku kalau kita ambil sebarangan suplemen yang tidak diketahui samada berkesan atau tidak kepada tubuh badan kita, kadar serapan dalam tubuh badan dan banyak lagi. Sebab tu kena ada bukti bertulis daripada badan berkecuali seperti Landmark Study yang membuktikan bahawa sesuatu suplemen sangat selamat digunakan untuk jangka masa panjang...



Begitu juga dengan pengambilan makanan seharian secara alami untuk mendapatkan zat dan nutrisi adalah tidak salah untuk diamalkan. Tapi kandungan zat dan nutrisi itu akan berkurangan setiap hari dan tidak cukup untuk keperluan tubuh badan kita disebabkan oleh pencemaran, penggunaan racun perosak dan juga cara masakan yang tidak betul.

Pada zaman dahulu kala... ya betul.... suplemen bukanlah mustahak. Zaman dulu takde pencemaran sepertimana sekarang. Jadi zat serta nutrisi yang ada pemakanan adalah cukup untuk keperluan tubuh badan kita. Logiknya... dulu pun takde penyakit pelik-pelik seperti yang ada sekarang.

Sebab tu lah Shaklee berani guna tagline sentiasa semulajadi, sentiasa selamat dan sentiasa berkesan ke atas produk-produknya... Kenapa??? Sebab kajian secara mendalam telah dibuat kepada pengguna produk Shaklee sejak dulu lagi.... dan ternyata serta terbukti memang berkesan!

Berikut ni adalah testimoni daripada pengguna-pengguna produk Shaklee sejak berzaman lagi.... Oh ye..... Shaklee kat Malaysia dah 28 tahun.... kalau worldwide atau seantero dunia baru 60 tahun!


Nenek ni dah umur 77 tahun ye... amalkan produk Shaklee sejak umur 20-an lagi


Dah 20 tahun pakai produk Shaklee... berat badan sihat... tenaga yang berpanjangan

Profesor ni percaya kepada bukti saintifik.... NASA pun approach Shaklee untuk suplemen angkasawan

Dah 20 tahun guna produk Shaklee

Dah 24 tahun pakai produk Shaklee... tenaga dan konsentrasi meningkat setiap hari!

Asbab produk Shaklee.... hidup lebih lama... keluarga lain meninggal awal....

Dah 25 tahun pakai produk Shaklee

Dah 26 tahun pakai produk Shaklee

Nampak tak... memang penting kita mengkaji setiap suplemen yang kita ambil. Kaji dari setiap sudut... bukan dari sudut pandangan kita saje.... Sebab tu Shaklee satu-satunya syarikat yang berani membuat kajian macam Landmark Study terhadap produknya...

OK lah.... yang atas ni testimoni daripada orang biasa yang dah lama guna produk Shaklee. Tak cukup dengan itu... para atlet dan juga angkasawan pun guna produk Shaklee tau. Hubungan antara NASA dan Shaklee bermula sejak tahun 1993 lagi apabila NASA mintak saintis Shaklee formulakan makanan angkasawan mereka



Sebahagian atlet olimpik dari USA yang menggondol pingat emas, perak dan gangsa juga menggunakan suplemen Shaklee untuk meningkatkan performance mereka. Jadi sebab itulah pentingnya untuk kita mengambil suplemen Shaklee dalam kehidupan seharian kita

Delegasi dari Malaysia pun dah pernah sampai kat Kennedy Space Centre tempat NASA, makan tengahari dengan angkasawan dan juga explore tempat roket dan kapal angkasa semasa trip ke Orlando, US baru-baru ini

Baca : Pengalaman ke Kennedy Space Centre, Orlando USA


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Shaklee Leader
014.338.6810
==================

Monday, September 5, 2016

Tips Kurus Lisa Surihani...



Apa lah korang ni.... Kalau artis yang kurus... laju jer korang follow ye.... kalau orang lain ke pakar pemakanan ke yang bagi tips untuk kurus... pandang sebelah mata jer... haha....



OK... ini yang Lisa Surihani share macam mana dia boleh kurus dan berat badan turun sampai 11kg :-

1. Kawal Hidangan

“Kawal hidang bermaksud kita boleh makan apa yang kita nak makan, tetapi dalam hidangan yang sedikit. Sebagai contoh, dalam satu pinggan itu setengah daripadanya adalah karbohidrat, suku daripadanya sayur, suku lagi protein. Jadi saya masih boleh makan apa yang saya nak dan kita boleh belajar hunger level. Kalau masih nak makan makanan yang kita suka tetapi tinggi kalori, ambillah dalam jumlah yang sedikit.

2. Makan buah sebelum makan

“Buah penting untuk di makan dalam makanan harian tetapi tips saya ialah, makanlah buah sebelum anda makan nasi. Budaya kita makan buah selepas makan nasi. Itu sebenarnya tidak betul.

3. Senaman

“Saya akui tidak pernah bersenam sebelum ini. Malah selepas berpantang saya hanya diet dan kawal pemakanan sahaja. Jadi penurunan berat badan saya tidak begitu ketara. 

"Jadi saya nekad dan mula bersenam disamping mengamalkan pemakanan sihat. Saya terkejut kerana berat badan turun mendadak. Bila mula bersenam badan rasa 'sedap' dan tak tahu kenapa saya semakin seronok bersenam dan telah menjadikannya rutin.

"Sekarang saya dah tak kisah dengan berat tetapi masih bersenam kerana sudah jatuh cinta dengan aktiviti ini.

4. Air

“Apabila mengamalkan makan dengan jumlah hidangan yang sedikit, saya akui mudah berasa lapar. Tapi saya mendapat satu tips ini, iaitu untuk mengetahui kita benar-benar lapar atau tidak selepas makan, saya akan minum segelas air. Jika selepas minum masih berasa lapar, itu bermakna kita masih perlukan makanan lagi tetapi jika sebaliknya, ia adalah sebahagian daripada hormone trick wanita sahaja.

5. Supplement

“Saya rasa ambil supplement yang asas dan simple sahaja iaitu multivitamin dan B Complex kerana saya rasa badan kita memang perlu.

Vita-lea (Multivitamin) tutup putih ni limited edition...

B-Complex terbaik di pasaran

Jadi... kalau nak dapatkan suplemen B Complex dan Multivitamin terbaik boleh lah whatsapp kat 014 338 6810 (Puan Lin) ye..... Bukan sajer yang terbaik, malah sentiasa semulajadi, sentiasa selamat dan sentiasa berkesan

Baca : Bukti Kenapa Suplemen Shaklee Berkesan Kepada Kesihatan Kita



Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Shaklee Leader
014.338.6810
==================


Thursday, August 25, 2016

Apa itu Landmark Study? Apa Kaitan Landmark Study Dengan Kesihatan Manusia?



Ada beberapa tips ataupun petua untuk memilih suplemen yang terbaik untuk diri kita dan keluarga kita. Suplemen atau makanan tambahan sangat penting pada zaman sekarang sebab zat-zat dan nutrisi sedia ada pada makanan yang dimakan setiap hari semakin berkurangan disebabkan pencemaran, penggunaan racun serangga dan juga cara masakan yang tidak betul.

Ada banyak cara nak pilih... sebab kalau salah pilih boleh rosak buah pinggang kita! Ada yang nak pilih produk buatan tempatan saje, ada yang nak pilih produk yang ramai orang pakai saje, ada yang nak pilih produk yang glamour saje.... TAPI yang paling penting biarlah produk tersebut benar-benar berkesan pada kita dan TERBUKTI berkesan!

Berikut ialah tips daripada Puan Lin Chalo :-


LANDMARK STUDY - SHAKLEE PART 1

Orang logik, selalunya akan suka pada nombor dan result. Setakat hearsay, dia takkan percaya. Kalau percaya pun, dia pasti nakkan bukti. Rasa tak puas hati katanya

Selepas Mr Roger Barnett membeli syarikat Shaklee (read: CEO Shaklee), dia pun rasa tak puas hati bila orang asyik cakap vitamin Shaklee ni best, vitamin Shaklee ni works dan sebagainya. Yelah, semua orang boleh claim the best dengan cakap-cakap je tapi bukti hitam putih belum tentu ada


So, Mr Roger mengambil satu keputusan yang mendebarkan, iaitu beliau proposed National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) untuk membuat satu study ke atas suplemen Shaklee ni



Mengapa agaknya beliau meminta NHANES untuk membuat study ke atas suplemen Shaklee ye?


Okay kejap lagi saya sambung...






LANDMARK STUDY - SHAKLEE PART 2



So, mengapa Mr Roger meminta National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) sebagai badan survey untuk membuat study ke atas suplemen Shaklee?



1 - NHANES adalah satu badan survey di bawah National Center for Health Statistics (NCHS) yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang tinggi dalam membuat survey berkaitan dengan status kesihatan dan nutrisi penduduk US

2 - Sebelum ni, NHANES memang dah conduct 1 study yang lengkap ke atas suplemen iaitu kumpulan pengamal vitamin vs kumpulan yang tidak mengamalkan vitamin dalam kehidupan seharian

3 - So, Mr Roger nak minta NHANES tambah 1 kumpulan lagi iaitu - kumpulan pengamal vitamin Shaklee (yang dah ambik Shaklee lebih dari 20 tahun dan ke atas)

4 - Kiranya nanti bakal ada 3 kumpulan la. Kumpulan pengamal vitamin vs Kumpulan yang tidak mengamalkan vitamin vs Kumpulan pengamal vitamin Shaklee (lebih 20 tahun dan ke atas)

NHANES setuju untuk conduct study ni, dan NHANES juga dah pilih satu institusi yang terkenal untuk mengetuai study ni. Nampak tak, kemain hebat pihak-pihak yang buat study ni 

Tunggu tau.. jap lagi sambung balik.. Bagi korang debar-debar.. Hihihi






LANDMARK STUDY - SHAKLEE PART 3


Dipendekkan cerita, NHANES minta satu institusi penyelidikan yang agak hebat iaitu University of California, Berkeley (UC-Berkeley) untuk mengetuai study ni

Orang no 1 dalam study ni ialah Dr. Gladys Block. Dr. Gladys Block ni bukan calang-calang orang tau. Beliau ni adalah antara orang yang hebat dalam bidang Epidemiologi (maksud gugel sendiri deh) & Public Health Nutrition



Jadinya, bila Dr. Gladys Block dan timnya dah diberikan kuasa untuk handle study ni, maka kesemua keputusan adalah di dalam genggamannya *whoa



Maksudnya, apa sahaja keputusan daripada study ni akan dipublish. Baik ataupun buruk pasti akan dipublish!

Sebab tulah, takde mana-mana syarikat suplemen di dunia ini yang berani buat study macam ni tau. Kenapa agaknya? Alah.. korang pun tau kennn kenapa..

Tapi terbalik pulak dengan Shaklee ni, berani betul mereka ini.. ish ish.. (sebenarnya nak kata dorang yakin gila yang suplemen Shaklee ni bagus 5 bintang)

(Sebenarnya, ada rumors mengatakan, Dr. Block yang carik Shaklee untuk buat study ni. Bukan di sebaliknya)

Next, kita bakal tahu, bagaimana cara Dr Block dan timnya buat study ni 

Stay tuneee.. (Pi la buat Cinch Tea Shaklee kasi segar sikit mata tu) 






LANDMARK STUDY - SHAKLEE PART 4



Jadi bagaimana agaknya cara tim Dr. Block ni buat study ni ye?



Okay, macam yang saya dah bagitau dalam previous post, Dr. Block dan tim UC-Berkeley ni ada kuasa penuh dan kontrol sepenuhnya study ni, termasuklah;

1- Bagaimana study ni dilaksanakan

2- Menulis keputusan study ni

3- Publish result study ni - tak kiralah baik atau tidak buat Shaklee

4- Walau apa pun keputusan, Shaklee tetap support (funder) bagi study ni

(Bagi yang tak tahu, Shaklee ni tak lokek tau untuk belanja juta-juta setiap tahun semata-mata untuk buat research ke atas produknya. Sebab tu produk Shaklee selamat, berkesan & semulajadi *hoyeahh)

Okay, kita pendekkan lagi cerita, akhirnya study pun dah complete. Alhamdulillah. Tapi Shaklee ni memanglah.. dia masih tak puas hati lagi.. tau tak dia buat apa?

Dia minta 3rd party scientists pula buat review untuk cek semua study yang dah dibuat oleh tim UC-Berkeley ni (peer reviewed publication). Wow!

So ini adalah reason mengapa Shaklee nak minta peer reviewed publication;

1- Takut ada mana-mana study yang tak tepat / accurate

2- Once result study tu ada 3rd party punya review, so sapa-sapa pun tak boleh nak argue / persoalkan akan keputusan study tersebut

Kelllass Shaklee tau, kill two birds with one stone katanya.. 

Bak kata Cindy Latham, Senior VP of Marketing, Shaklee Corporation (mantan),

"I guarantee any other company would NOT have done this study, because they would be concerned about the possible outcome. We believed in our products and gave UC-Berkeley full control. You should be extremely proud of the results and because it will be 'peer reviewed' nobody can argue with you regarding the merits of the data."

Gituuuu 

(Okeh nantikan keputusan study ni kejap lagi ai ols share, penat sudah..)







LANDMARK STUDY - SHAKLEE PART 5

Last but not least adalah result study yang telah dibuat oleh tim Dr. Block & UC-Berkeley
Keseluruhannya keputusan daripada study ni sangatlah mengujakan!
(Ofkoz la Shaklee menang besar :D)

So, kalau sahabat semua nak cari suplemen, pastikan 3 benda ni;
1) Suplemen tu diekstrak dan diambil dari sumber-sumber yang torrrbaekkk & semulajadi
2) Sebelum dijual di pasaran TELAH dibuat kajian berulangkali (dan sentiasa diupgrade dari semasa ke semasa)
3) Telah terbukti memberikan kesan yang positif ke atas kesihatan manusia

Untuk abstrak study ni boleh rujuk link di bawah;

Kalau tak reti nak baca bolehlah refer pada gambar-gambar yang disertakan :-










Semoga bermanfaat, selamat malam! 
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Shaklee Leader
014.338.6810
==================

Sumber asal : Puan Lin Chalo




Wednesday, August 24, 2016

Summer In Orlando, Florida, USA - Part 3



Orlando, Florida menerima cahaya matahari sepanjang tahun sama seperti Malaysia. Jadi tak hairanlah cuaca di sini lebih kurang sama macam Malaysia. Paling sejuk pun sekitar 23-24 C iaitu masa awal pagi dan lewat malam sama macam Malaysia. Orlando tak sama macam kawasan lain di USA di bahagian utara yang mengalami cuaca 4 musim sama macam dunia Eropah

Waktu solat juga tak susah untuk kita tahu.... Walaupun boleh cari sendiri, tapi pihak Shaklee juga ada sediakan jadual waktu solat di Orlando dan juga Dubai untuk kemudahan para delegasi yang beragama Islam... Alhamdulillah....




9.8.2016 - Day 7

SELAMAT PAGI ORLANDO, FLORIDA!

Hari ni hari Selasa... suhu di Orlando ialah 32 C.....

Hari ni adalah hari terakhir percutian di Orlando sebab besok dah nak pergi airport untuk pulang ke tanahair. Aktiviti hari ini ialah aktiviti shopping sepanjang hari. Para delegasi dihantar ke Vineland Premium Outlet yang terletak cuma 15 minit perjalanan dari hotel.

Vineland Premium Outlet

Para delegasi yang berpengalaman akan membawa luggage ketika bershopping. Ini sangat memudahkan sebab tak perlu untuk bawa beg plastik yang banyak untuk ke sana dan ke mari. Outlet yang ada kat USA ni barang-barangnya pun jauh lebih murah berbanding outlet yang sama macam kat Malaysia seperti JPO. Jadi tak hairanlah... kalau banyak sangat diorang shopping kat sini.

Ramai bawak beg.... sebab nak isi barang shopping... senang!

Tambahan pula... banyak lagi baki duit poket yang diorang dapat masa kat airport haritu. Jadi banyaklah idea diorang untuk beli sesuatu untuk dihadiahkan kepada ahli keluarga dan sahabat handai di Malaysia. Itu pun nilai ringgit dah jatuh... kalau nilai ringgit macam 2 tahun lepas.... mesti sangat berbaloi untuk shopping kat sini.

Suasana di outlet

Selesai shopping... para delegasi pulang ke hotel. Ramai jugak yang ambil keputusan untuk pulang awal... maklumlah barang-barang tak packing lagi. Kalau yang dah packing pulak... nampaknya ada barangan tambahan untuk dimasukkan

SELAMAT MALAM ORLANDO, FLORIDA!



10.8.2016 - Day 8

SELAMAT PAGI ORLANDO, FLORIDA!

Hari terkahir ialah hari Rabu di sini.... suhu di Orlando ialah 33 C....

Hari ni barulah hari terakhir sebenar untuk para delegasi berada di bumi Orlando Florida USA. Barang-barang semua dah packing dan dah letak kat tempat khas di hotel untuk dibawa ke airport. Diorang pun menikmati sarapan terakhir di hotel.... entah bila lagi dapat duduk dalam hotel mewah macam ni.

Pernah satu ketika... salah seorang daripada delegasi menaiki teksi untuk pulang ke hotel. Apabila diberitahu destinasi untuk drop off.... pemandu teksi berasa agak hairan dan berkata bahawa hanya orang kaya saja yang mampu duduk di hotel Gaylord Palms Resort and Convention Centre. Yelah.... para delegasi pun tak tahu harga sebenar bilik hotel tu... tapi bila diorang cek harga.... wow..... memang tak sangka harganya semahal itu! Syukur, Alhamdulillah.....

Mujurlah airport tak jauh dari hotel iaitu tak sampai setengah jam perjalanan pun dari hotel. Dalam mana-mana penerbangan antarabangsa pun kena biasakan 3 jam sebelum berlepas dah kena ada kat airport. Tambah lagi kalau macam kat USA ni yang mempunyai kawalan yang amat ketat, urusan imigresen dan kastam yang teliti sudah pasti akan ambil masa.

Scanner gergasi di US airport

Bagi siapa yang pernah pergi US mesti dah pernah rasa masuk dalam scanner besar kat airport US yang macam kapsul. Memang rasa pelik... masuk dalam kapsul besar... kangkang kaki dan angkat tangan... rasa macam penjenayah pun ada.... huhu.... Airport negara lain takdelah pakai scanner macam ni... huhu...

Masa yang dinanti-nantikan pun dah tiba.... Penerbangan dari Orlando ke Dubai dijadualkan berlepas jam 2.15 petang menggunakan pesawat EK220. Waktu macam ni memang para delegasi rasa macam dah tak sabar sangat nak balik.

SELAMAT TINGGAL ORLANDO, FLORIDA!


Mujurlah dalam pesawat besar macam EK220 ni walaupun perjalanan yang jauh tak terasa bosan sangat disebabkan adanya wifi dalam kabin dengan hanya USD1 sahaja... serta makanan yang sangat enak disediakan. Pejam celik pejam celik... entah berapa kali tidur dan berapa kali makan pun sampai tak terkira.



11.8.2016 - Day 9

SELAMAT TENGAHARI DUBAI!

Hari Khamis di Dubai..... suhu di Dubai... Masya Allah.... lebih kurang 46 C!!! Macam pergi Haji pulak......

Alhamdulillah... setelah lebih kurang 16 jam penerbangan... akhirnya selamat mendarat di bumi Dubai ini. Waktu Dubai ialah jam 1.00 tengahari iaitu jam 5.00 petang waktu Malaysia. Transit kali ni agak lama iaitu selama 8 jam. Jadi, boleh lah keluar dari airport untuk pusing-pusing kat bandar Dubai.

Tempat pertama yang diterjah ialah tempat lunch iaitu Tang Palace Restaurant yang terletak di kawasan Jumeirah. Dari airport mengambil masa selama 15 minit untuk tiba di restoran ini. Restoran ni terletak di bangunan Al Hudaiba Awards Building.

Pintu masuk restoran

Dubai adalah antara tempat yang paling selamat di dunia. Pengalaman ni terjadi kepada para delegasi yang transit di Dubai. Salah seorang delegasi tertinggal topi di shower room. Apabila patah balik untuk mengambilnya semula... topi tu masih berada di tempatnya. Salah seorang delegasi yang lain pula tertinggal handphone suaminya di airport...... apabila kembali semula untuk mengambilnya... handphone tu masih ada dan dalam keadaan selamat!

Ok... sambung balik Dubai City tour ni.... sebelum pergi ke Dubai Mall, para delegasi stop kejap kat pantai Jumeirah untuk bergambar kenangan di kawasan pantai dan juga bergambar dengan Burj Al-Arab dari jarak jauh.... Next time, kena bergambar dengan lebih dekat. Burj Al-Arab ni ialah hotel mewah di Dubai.

Burj Al-Arab Jumeriah....

Dari Jumeirah beach barulah para delegasi dihantar ke Dubai Mall untuk menghabiskan masa di situ. Dubai Mall terletak di kawasan downtown Dubai. Antara tempat menarik di sini ialah terletaknya Burj Khalifa iaitu bangunan tertinggi di dunia sejak tahun 2009. Di kawasan tasik pula terdapatnya The Dubai Fountain iaitu air pancut koreograf terbesar di dunia. Kat sini kita boleh tengok "dancing fountain" iaitu persembahan air pancut yang seakan-akan menari-nari....

Burj Khalifa
Dancing Fountain
Dubai Mall pula ialah tempat membeli belah yang terbesar di dunia jika diambil kira secara luas kawasan. Selain tempat membeli belah di dalamnya ada beberapa tempat menarik seperti Dubai Aquarium, zoo hidupan laut dan juga kedai kek keju.

Dubai Aquarium
Underwater Zoo
Cheesecake Factory Dubai Mall
Kalau nak diikutkan memang takde mood nak jalan-jalan kat Dubai sebab penat berada dalam pesawat masih ada lagi. Lagipun... lambaian tanahair sangat kuat menggamit kesemua para delegasi ni. Maybe suatu hari nanti akan berjalan-jalan di Dubai secara proper dan enjoy.

Selesai Dubai Tour... kesemua delegasi naik semula ke bas untuk pulang ke airport. Flight EK344 dari Dubai ke Kuala Lumpur dijangka berlepas pada pukul 9.30 malam waktu Dubai iaitu 1.30 pagi waktu Malaysia.

Matahari terbenam di Dubai
Sampai je kat airport.... para delegasi pergi kat shower room untuk mandi dan membersihkan diri supaya lebih segar. Apa yang uniknya kat Dubai ni ialah air paipnya yang sangat panas.... fuhh.... memang tak tahan lah bila kulit ni kena air panas.... faktor cuaca agaknya... Tapi nasib baiklah air mandian boleh diadjust.....


SELAMAT MALAM DUBAI!



12.8.2016 - Travelling Day 

SELAMAT PAGI KUALA LUMPUR!

7 jam perjalanan di udara..... Tanpa disedari kapal terbang dah memasuki ruang udara Asia Tenggara. Perasaan nak jejak kaki kat tanahair sendiri memang takleh nak digambarkan. Syukur Alhamdulillah.... selamat tiba di tanah air..... syukur juga dapat sedut udara segar di Malaysia ini

Lebih kurang pukul 9.00 pagi... pesawat EK344 selamat mendarat di KLIA.... Selesai urusan imigresen dan luggage... para delegasi menuju ke balai ketibaan untuk kembali ke pangkuan keluarga masing-masing


Jauh perjalanan... luas pengalaman.... Itulah kata-kata yang lebih tepat untuk digambarkan.... Perkara-perkara unik yang boleh dilihat di USA ni telahpun diceritakan dalam entri lain 2 tahun lepas iaitu Summer In Francisco - Part 2..... jemput baca ye....

Orlando tidaklah crowded sangat kalau nak dibandingkan dengan Los Angeles. Orlando adalah bandar yang ke-24 dari segi populasi jika nak bandingkan Los Angeles di No.2 di belakang New York. Jadi bila tak ramai orang... rasa agak selamat sikit.

Dapat singgah Dubai dan tour kat beberapa tempat di Dubai untuk trip Orlando ni dah kira satu bonus untuk semua delegasi kali ini. Kebanyakan daripada delegasi memang dah tanam azam untuk repeat Dubai sekali lagi sekiranya ada rezeki.

Alhamdulillah... syukur sekali lagi sebab rasa sangat berbaloi buat bisnes Shaklee sebab kerja keras sepanjang tahun dibalas dengan layanan istimewa ke mana-mana destinasi percutian yang telah ditetapkan

See you in Japan 2017!

Insya Allah.... jika terpilih dan diizinkan-Nya jumpa lagi tahun depan di Jepun!



* Trip ini 100% percuma dan ditanggung oleh pihak syarikat. PM kami di 
Facebook Kedai Vitamin Cheras Kajang untuk join trip seperti ini secara percuma * 


Teruskan juga membaca :



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...