Wednesday, January 10, 2018

Pengalaman Bercuti Di Tg Karang, Selangor - Rumah Tepi Sawah Jadi Pilihan



Dah 1 bulan lebih berlalu... tak sempat nak berkongsi cerita di sini... almaklumlah jakun sikit anak nak masuk Tingkatan 1 dan masuk asrama, haha... macam-macam persiapan kena buat. Cerita kali ni bukan setakat bercuti di Tg Karang jer... tapi melibatkan beberapa pengalaman yang mengajar kita erti kehidupan... eceh....

Ada beberapa sekolah asrama kena interview dulu sebelum diterima masuk... ramai calon yang memohon tapi hanya beberapa orang saja yang diterima. Antara sekolah yang dipohon Adam selepas UPSR haritu ialah MRSM Ulul Albab Sg Besar

Dari Cheras nak ke Sg Besar ada lah lebih kurang 2 jam perjalanan... hehe... So, nak tak nak kita check in dulu kat mana-mana homestay di Sg Besar... dah godeh godeh apps AirBnb... takde pulak homestay Sg Besar yang berkenan di hati... so kami pilih Homestay kat Tg Karang... takdelah dekat sangat dengan MRSM Sg Besar... 50 minit perjalanan... huhu....

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Tg Karang

Selamat datang ke D'Bendang Homestay, Sg Sireh, Tg Karang

3 Disember 2017 (Ahad) - Day 1

Pagi ni Adam ada interview kat sekolah SMISTA Cheras... Sekolah Integrasi Sains Tahfiz... cerita pasal ni nanti ada kat entri lain ye.... Selesai interview, balik rumah sekejap bersiap-siap dan sebelum tengahari dah bertolak ke Tg Karang, Selangor

Waktu tengahari sampai di Tg Karang... singgah makan tengahari di Nasi Ambeng Warung Ibu Tg Karang... lama tak makan Nasi Ambeng ataupun nasi ambang ni... makanan tradisi orang Jawa... nasi, mee dan lauk pauk semua campur aduk sekali... sedap Alhamdulillah....

Baca : Program Cuti Sekolah Di Tg Karang, Selangor


Selesai makan tengahari, kami terus ke MRSM Sg Besar... nak tengok tempat dulu... so besoknya takdelah kelam kabut nak ke sana... MRSM Sg Besar ni terletak di Kg Hala Cara Baru, Sg Panjang... dekat dengan Kg Merbau Berdarah. Dari MRSM Sg Besar nak ke pekan Sg Besar dalam setengah jam perjalanan....

Bila dah "familiar" kan diri dengan jalan dan suasana ke MRSM Sg Besar, kami bertolak ke homestay di Tg Karang... Nama homestay ni ialah D'Bendang Homestay terletak di Kg Sg Sireh, Tg Karang, Selangor... urusan check in mudah... Alhamdulillah, sebab owner kak Leha tinggal di sebelah homestay ni je...

Sebagai orang bandar... memang homestay macam ni yang kami cari, rumah tradisional kampung, tepi sawah, laman yang luas, suasana tenang, mandi air sejuk, bunyi ayam berkokok, bunyi hujan lebat kena atap zink dan lain-lain lagi...

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Tg Karang

Ruang tamu yang luas
Bilik paling depan - ngam untuk anak dara kami 3 orang
Bilik 1
Bilik 2
Ruang khas untuk solat
Dapur di bahagian belakang bawah rumah
Meja makan di dapur

Lepas Asar turun ke luar rumah... menikmati panorama saujana mata memandang, riadah sikit-sikit dan main badminton... cuma rasa kurang lengkap sebab masa ni sawah padi dah gondol... timing tak kena... Insya Allah next time datang masa padi tengah menghijau atau masa kuning keemasan... hehe...

Bersiap untuk riadhah

Sawah padi yang gondol

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Tg Karang

Lepas Maghrib pergi ke pekan Tg Karang... nak cuba makan di "pondok satay" ataupun Satay Hut Tg Karang... Kat sini bukan ada satay jer... ada macam-macam jenis makanan boleh dipilih... variety dan banyak pilihan... Ahad malam Isnin ada pasar malam kat Tg Karang, tapi tak sempat nak menjengah... lain kali lah ye... budak-budak dah penat... Adam pun ada interview besok

Pondok di homestay pada waktu malam

Kat Homestay ni boleh buat BBQ... nak buat family day sesuai sangat... tandas pun bukan setakat dalam rumah... kat luar rumah pun ada tandas... So sangat sesuai untuk yang datang bercuti ramai-ramai... Maybe next time kami set untuk buat BBQ... hehe...

Antara retis-retis Malaysia yang pernah stay di sini.. wahhh....


SELAMAT MALAM TG KARANG!!!


4 Disember 2017 (Isnin) - Day 2

SELAMAT PAGI TG KARANG!!!

Hari yang dinantikan telah tiba... lepas Subuh terus mandi dan bersarapan di homestay... makan roti sandwich telur... simple dan sedap, minum teh O panas... Lepas breakfast terus masukkan barang dalam kereta dan siap-siap nak check out

Gerak 1 jam setengah lebih awal... supaya tak kelam kabut... betul lah malang tidak berbau... seronok memandu sambil ditemani pemandangan sawah padi di kiri jalan... tiba-tiba dengar bunyi "pop" macam ada sesuatu yang meletup... jeling kat cermin pandang belakang dan cermin sisi tapi takde apa-apa yang mencurigakan... semakin lama macam tak best pulak bawak kereta

Tergerak hati berhentikan kereta di tepi jalan... rupa-rupanya tayar kereta belakang sebelah kanan pecah... terus pegang handphone untuk buat call.. tapi... Allah... takde line pulak... nekad sambung bawak kereta kat mana-mana simpang utama supaya senang dapat bantuan dan ada line telefon

Slow slow bawak dan sampai di simpang Parit 4 Sg Hj Dorani, Sg Besar.... dup dap dup dap... Adam ada interview kejap lagi, kereta pulak tersadai kat sini... nak sampai ke MRSM Sg Besar ada dalam 20 minit perjalanan lagi... fuhh...

Ada beberapa orang kampung datang melihat dan mencadangkan workshop dan kedai tayar berhampiran... semuanya lebih kurang setengah jam perjalanan... perghh... lagipun masih awal pagi, workshop belum bukak... betul betul dugaan ni...

Cuba hubungi beberapa orang kawan yang hantar anak mereka interview di MRSM Sg Besar... tapi agak mustahil untuk mereka datang ke sini sebab jarak perjalanan yang jauh... Tergerak hati call kak Leha owner homestay... Alhamdulillah dia hantar kawannya Abang Man dari Sg Besar untuk datang membantu... Abang Man datang dengan kawannya dan bagi pinjam kereta mereka supaya kami dapat ke MRSM Sg Besar untuk selesaikan urusan interview Adam

Abg Man yang temani kami sementara tunggu kereta untuk dipinjamkan

Alhamdulillah... sempat sampai ke MRSM Sg Besar sebelum waktu interview. Lepas drop by isteri dan anak-anak, terus kembali ke kereta yang parking di sekolah Parit 4 dengan seorang lagi kawan Dr Shamsinor. Dari situ kami cari kedai tayar di Sg Besar... kedai dah bukak tapi bukan semua nak ke lokasi sebab jarak perjalanan yang jauh... akhirnya di kedai ke-3 baru mereka setuju nak bawak tayar spare dan ikut kami bersama

Terima kasih Dr Shamsinor yang sudi temankan

Selesai pasang tayar spare dan pergi ke workshop untuk pasang tayar baru... Alhamdulillah caj yang dikenakan tak semahal di KL... fuhh... Hubungi semula Abg Man untuk pulangkan kereta... syukur sebab dikelilingi dan dapat kenal orang yang baik... Pada waktu tengahari semua urusan selesai dan kembali ke MRSM Sg Besar... ralat tak dapat temankan Adam sepanjang dia interview tapi bersyukur kerana semuanya selamat dan dipermudahkan segala urusan

Ni je gambar kenangan yang dapat diambil di MRSM Sg Besar

Bergerak pulang ke Cheras ikut jalan Sg Panjang yang menghubungkan ke Rawang... perut dah berkeroncong, terpaksa berhenti makan di kedai makan eksotik Restoran Selera Rimba di Teluk Banting, Sg Panjang. Menu pilihan bukan makanan eksotik tapi makanan lain... maaf ye tuan kedai... takde selera lak nak makan makanan eksotik masa ni.... haha... Sepanjang perjalanan di Sg Panjang... sebelah kiri ialah sungai yang memisahkan sempadan Perak-Selangor

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Sg Besar

SELAMAT TINGGAL SG BESAR!!!


Setakat tarikh entri ni dibuat... masih belum dapat keputusan lagi untuk kemasukan ke MRSM. Memang lambat sikit, mungkin hujung Januari 2018 baru keluar keputusan. Apa-apa pun kami semua bersetuju untuk Adam sekolah menengah di SMISTA Cheras... dah masuk asrama 31 Disember 2017... keputusan dibuat takde kaitan dengan tayar pecah ye... hehe...


Tuesday, January 9, 2018

DTX Complex - Membantu Hati Untuk Perbaharui, Segar Dan Cergas Semula



Kesihatan Hati - Detox Semula Jadi

Hati yang sihat memainkan peranan yang penting untuk kesejahteraan dan kesihatan anda. Bantu tubuh anda menyingkirkan toksin untuk mengembalikan dan mengekalkan kesihatan hati anda, agar anda berasa lebih sihat

Schizandra chinensis juga dikenali sebagai beri 5 rasa

DTX Complex membekalkan nutrisi untuk menyokong fungsi hati yang sihat menggunakan formulasi herba yang melindungi dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat

Keistimewaan Shaklee

DTX Complex diformulasi khas dengan ekstrak biji milk thistle, cendawan reishi, schizandra chinensis, dandelion, kunyit dan articok yang melindungi  dan merangsang fungsi tubuh untuk mengekalkan hati yang sihat

MAL 07090948TC
# 10330 / 90 kaplet / 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja, ambil 3 kaplet sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam DTX Complex


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit
Ini ialah iklan produk tradisional

KKLIU 0605/2017

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Thursday, December 7, 2017

Peppermint-Ginger Plus - Lega Dan Tenang



Pudina dan Halia digunakan secara tradisional dan turun temurun untuk sensasi menenangkan dan melegakan perut. Ia juga boleh membantu melawaskan penghadaman *

Mentha Piperita - Daun Pudina


Keistimewaan Shaklee

Peppermint-Ginger Plus mengandungi formulasi empat herba termasuk pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk membantu penghadaman dan melegakan kembung perut

MAL 11040031TC
# 10126 / 90 tablet / 30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja, ambil 3 sekali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam Peppermint-Ginger Plus


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit
Ini adalah iklan produk tradisional

KKLIU 0601/2017

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Monday, November 27, 2017

Herb-Lax - Untuk Pelawasan



Kesihatan Penghadaman - Rangkaian kesihatan kami menyokong sistem penghadaman yang sihat, membantu mengembalikan kesimbangan pencernaan semula jadi dan melindungi daripada masalah sembelit

Pemakanan seimbang yang kaya dengan serat, pengambilan air yang banyak dan senaman yang kerap menyumbang kepada pergerakan usus yang sihat. Untuk melegakan masalah sembelit yang kadang kala berlaku, Herb-Lax melegakan masalah sembelit*

Bunga Mallow Biru sebahagian daripada bahan dalam Herb-Lax


Keistimewaan Shaklee

Campuran proprietari Herb-Lax termasuk daun senna yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semulajadi

- Daun Senna
- Kulit pokok Buckhorn
- Likuoris
- Daun Alfalfa
- Akar Culver
- Jintan Hitam
- Jintan Manis
- Akar Rhubarb
- Bunga Mallow Biru

Merangsang pergerakan usus untuk melancarkan proses perkumuhan semula jadi tubuh

MAL 10080110TC
#11007 / 120 tablet / 30 hidangan

Saranan penggunaan :
Dewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas : 4 tablet sekali sehari selepas makan
Kanak-kanak bawah 12 tahun : Rujuk doktor anda
Kandungan nutrisi dalam Herb-Lax


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit
Ini adalah iklan produk tradisional

KKLIU 0602/2017


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Friday, November 3, 2017

CarotoMax - Membekalkan 6 Karotenoid Penting Daripada Ekstrak Pekat



Perlindungan Antioksidan - Melindungi sel-sel dari dalam

Shaklee memanfaatkan perlindungan antioksidan yang ditemui dalam buah-buahan, sayuran dan tumbuhan lain dengan mengasingkan dan menghasilkan pelbagai bentuk karotenoid semula jadi. Anda sukar memperolehi tahap ketulenan seperti ini hanya daripada makanan.



Purata pengambilan harian karotenoid, lutein, likopena dan beta karotena hanyalah 8mg - CarotoMax menyediakan lebih 13mg karotenoid yang sangat bermanfaat.*


Tahukah Anda?

Jika pemakanan anda tidak mengandungi banyak tomato, lobak merah, dan sayur-sayuran hijau, anda mungkin tidak mendapat nutrien utama yang diketahui dapat membantu melindungi tubuh.



Keistimewaan Shaklee

CarotoMax membekalkan enam karotenoid penting termasuk astaxantin, alfa dan beta karotena, likopena, lutein dan zeaxantin daripada ekstrak pekat.

Membekalkan lebih 13mg karotenoid dalam setiap hidangan. Ia melebihi 1.5x berbanding anggaran purata pengambilan harian.

MAL 11125035NC
#10113/30 kapsul/30 hidangan

Saranan penggunaan : Untuk dewasa sahaja. Ambil 1 kapsul sekali sehari selepas makan

Kandungan nutrisi dalam CarotoMax

* Produk-produk ini tidak bertujuan  untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.
Ini adalah iklan produk suplemen.

KKLIU 0587/2017

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Monday, October 30, 2017

NutriFeron - Formula Eksklusif Berpaten



Perlindungan - Memastikan sistem pertahanan tubuh anda berfungsi dengan baik, selamat dan semula jadi.

NutriFeron adalah sebatian proprietari eksklusif ekstrak 4 tumbuhan yang diperolehi daripada biji labu, bunga Safflower, biji plantago dan bunga Japanese Honeysuckle.*

Salah satu ramuan utama NutriFeron ialah biji labu


Tahukah Anda?

Ahli sains dan pakar perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai komponen utama yang memastikan fungsi sistem imun yang kuat.

Keistimewaan Shaklee

NutriFeron dicipta oleh ahli sains yang menemui interferon, pakar immunologi terkemuka dunia Dr Yasuhiko Kojima, yang menjalankan penyelidikan selama 40 tahun untuk mencari sebatian semula jadi.




Formula eksklusif berpaten ini dicipta untuk meningkatkan tahap interferon secara semula jadi, memberikan sokongan pertahanan dari peringkat sel.

#10250/30 Pek/30 hidangan

Saranan penggunaan : Ambil 1 Pek sehari dalam air panas atau sejuk

Kandungan nutrisi dalam NutriFeron


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Monday, October 2, 2017

Collagen - Merangsang Kulit Yang Kelihatan Muda Dari Dalam Ke Luar



Kecantikan Sihat - Keremajaan Dari Dalam Ke Luar

Shaklee Collagen Powder menyediakan kepada anda 4000mg Kolagen Proprietari RSS - Red Snapper Scale (Sisik Ikan Merah), kolagen yang dipilih dengan teliti yang diekstrak daripada sisik Ikan Merah.



Bukan sekadar memberikan kolagen, ia turut mengandungi 7 ramuan utama termasuk ekstrak biji Camellia Japonica, ekstrak Pfaffia, ekstrak kerang-kerangan, Laktobasilus asidofilus, Vitamin C, B2 dan B6.

Berat molekul rendah untuk penyerapan yang tinggi.

Pek individu untuk pengambilan segera, bila-bila masa, di mana sahaja.*


Tahukah anda?

Kolagen bertindak seperti "gam" yang mengikat tubuh anda dan ia ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit.

Kolagen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit, seperti menjadikan kulit anda lebih tegang, elastik dan gebu, mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus, merangsang kulit yang lebih cerah dan licin, kuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar.*

Pengeluaran kolagen secara semulajadi berkurangan apabila umur bertambah, menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk dan rawan pada sendi menjadi lemah. Tingkatkan kolagen anda sekarang untuk kulit yang kelihatan lebih sihat!

#11000/15 pek/15 hidangan

Saranan penggunaan : Campurkan 1 pek sekali sehari bersama makanan atau minuman kegemaran anda

Kandungan nutrisi dalam Shaklee Collagen Powder


* Produk-produk ini tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...