Thursday, November 10, 2016

Bercuti Di Cyberjaya? - Satu Pengalaman Best Yang Tak Akan Dilupakan



Cuti Deepavali baru ni pergi bawak famili bercuti kat kawasan berhampiran jer iaitu Cyberjaya. Biasanya cuti Deepavali sehari jer... tapi tahun ni dari Jumaat sampai Selasa... berbaloi jugak kalau nak bercuti. Ramai jugak parent yang apply cuti dan pulang ke kampung halaman masing-masing.

Tak sangka kat Cyberjaya ada tempat yang best dan selesa untuk stay dan tinggal. Ok... konsep kali ni ialah "staycation"... maksudnya banyak menghabiskan masa duduk dalam rumah jer dan tak berjalan kat luar sangat.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Cyberjaya/Putrajaya



Day 1 - 30/10/2016

Hari ni hari Ahad.... Lepas makan tengahari yang simple kat rumah terus bergerak ke Cyberjaya... yang bestnya hanya mak bapak jer yang tau nak pergi mana... anak-anak ikut jer dan tak tahu pun tempat nak pergi tu dekat jer... Cuma bagitau diorang nak jalan jer.... tempat rahsia... baru thrill! Lebih kurang setengah jam perjalanan dari Cheras sampai jugak di Cyberjaya.

Abang dan kakak bawak backpack dengan pakaian masing-masing

Check in time pukul 3 petang. Sebelum sampai kat Cyberjaya... owner rumah dah wassup "manual check in" rumah dia. Oh ye... kami sewa rumah guna aplikasi AirBnB. Biasa dengar kan? Mudah, simple dan anda akan dapat rumah yang cantik dan bersih.... itu yang best! Maklumlah bila askar dah ramai ni... leceh kalau nak stay kat hotel.

Jadi apabila owner rumah tak dapat nak jumpa kita untuk bagi kunci rumah... dia akan bagi manual atau cara-cara nak check in rumah dia. Masa ni baru owner bagitau rumah dia mana satu.... Ok... rumah pertama yang unik ni nama dia The Place at Cyberjaya.... sebelah Limkokwing University jer... Bukan rumah sangatlah tapi dia lebih kepada studio apartment. Suka betul budak-budak tinggal kat sini.

Tingkat bawah

Tingkat atas


Apa yang kitorang buat? Yelah... nama pun staycation... just stay in the apartment, spent time dengan family dan enjoy view dari apartment. Itu jer... hehe...

Tiba masa nak makan malam... sebelum maghrib keluar pergi cari Nasi Arab kat sekitar Cyberjaya. Siapa sangka Cyberjaya ni dah macam perkampungan Pak Arab kat Malaysia. Tak makan kat kedai pun... cuma tapau dan makan dengan gembiranya kat apartment. Nasi Arab ni kalau kami beli 3 portion jer... cukup untuk makan kami 6 beranak... Alhamdulillah...

Waktu malam... tengok tv sama-sama, borak-borak dan main-main. By the way studio apartment yang kami sewa ni dia set untuk 4 orang... sebabnya sofa dia boleh convert jadi bedding atau tempat tidur. So, ada yang tidur tingkat atas dan ada yang tidur tingkat bawah.

SELAMAT MALAM CYBERJAYA!


Day 2 - 31/10/2016

SELAMAT PAGI CYBERJAYA!

Lepas Subuh... ramai-ramai dok kat balkoni... tengok matahari naik.... panorama alam katanya... cantik! Alhamdulillah.... syukur, dapat lagi menghirup udara pagi yang segar. Semoga terus diberikan kesihatan untuk memberi manfaat kepada orang lain....

Mentari Subuh di Cyberjaya

Pagi tak payah keluar rumah pun nak cari sarapan sebab dah tapau spaghetti dari rumah, tinggal nak panaskan kat oven jer...

Spaghetti kesukaan anak-anak

Lepas tu bawak budak-budak pergi pool nak mandi... rupanya awal sangat. Pool bukak paling awal pun pukul 10 pagi. Hmm... takpelah... bergambar jer kat kawasan pool... yang penting kena gembira. Dah naik atas rumah lepas tu cadang nak turun balik mandi pool tapi akhirnya decide tak jadi nak mandi

Gembira walaupun tak dapat mandi

Jadi apa lagi.... siap-siaplah packing barang sebab dah nak check out dan gerak ke destinasi berikutnya. Check out pukul 12.00 tengahari... macam biasa sebelum check out owner dah wassup manual untuk check out rumah.

Check in rumah ke-2 ni pukul 2.00 petang... jadi sempatlah nak pergi cari makan kat kawasan sekitar. So, kami decide nak makan tengahari kat Penanggah jer sebab kat situ banyak pilihan makanan. Penanggah ni kat Putrajaya... sebelah Cyberjaya jer... Kalau nak cari Penanggah... dia ada dalam Taman Warisan Pertanian Putrajaya... lebih kurang 15 minit dari The Place Cyberjaya.

Best rupanya makan kat Penanggah ni... banyak sangat pilihan. Selain daripada makan tengahari... kami dah siap-siap tapau Sate Kajang yang ada kat sini sebagai juadah makan malam nanti. Nampak tak? Simple jer kan? Yang penting kita gembira....

Suasana di Penanggah Putrajaya

Beratur nak beli roti john dan nasi ayam berempah

Rumah ke-2 ni nama dia LakeView Residency Cyberjaya. Nama pun dah "lakeview" kan... haruslah cantik.... Tempat ni baru setahun siap... kira rumah baru lah... Jalan ke rumah ni dalam google maps pun tak update lagi... jadi tanya kat pak guard perumahan lain... dia pun explain cara-cara nak ke apartment ni... Alhamdulillah sampai jugak akhirnya.

Kali ni sempat jumpa dengan isteri kepada owner rumah... sebab dia pun baru jer siap kemaskan rumah. Isteri owner bagi briefing sikit pasal rumah dan make us feel welcome! Apartment bersih dan cantik ni 3 bilik jer tapi luas dan sangat selesa. Rumah macam ni mak bapak yang terlebih eksaited.... hehe... Rumah macam ni nak masak boleh nak basuh baju pun boleh....

Bilik tidur utama

Tempat cuci pinggan

Ruang tamu

Seperti biasa... take time dan rehat-rehat kat rumah ni. Memang betul rumah yang kami sewa ni view dia bukan sebarang tasik... tapi tasik Putrajaya rupanya... boleh nampak Masjid Besi dan Jambatan Wawasan dari sini. Kalau nak tau secara geografinya kami kat Cyberjaya, Selangor dan di hadapan kami ialah Putrajaya, Wilayah Persekutuan. Kira kat sempadan lah ni....

Pemandangan dari Lakeview Residency

Sempadan Cyberjaya - Putrajaya

Lepas Asar nak turun bawah cari pool untuk mandi... yelah, semalam tak dapat mandi kan... Cari dan terus cari tak jumpa... bila tanya orang rupanya pool ada kat blok sebelah dan belum siap lagi... Haha... kesian budak-budak tak dapat mandi pool. Next time ye anak-anak......

Sebagai ganti, bagi diorang main dekat taman permainan yang disediakan jer... Jadilah bagi budak-budak ni keluarkan peluh. Sebelum maghrib naik rumah untuk mandi. Selesai solat maghrib, masa untuk makan malam yang dah kena tapau tengahari tadi... panaskan jer kat oven yang disediakan.... syukur Alhamdulillah....

Selesai semua urusan... masing-masing berehat, main dan tengok tv. Mamanya pulak ada kat soho dalam master bedroom sedang siap sedia untuk closing bulan Oktober 2016. Oh ye... ni lah rutin kalau bisnes online yang melibatkan sales. Kena pantau sales dalam team kami setiap bulan... apalagi hujung bulan. Insya Allah... sales gemuk, performance padu, bonus pun lebat... Aminnn.....

SoHo transit di Cyberjaya


SELAMAT MALAM CYBERJAYA!


Day 3 - 1/11/2016

SELAMAT PAGI CYBERJAYA!

Hari pertama di bulan November 2016... hari yang indah dan tenang. Sarapan pagi ni ialah "rojak".... hehe.... Baki makanan semalam masih ada bersama dengan roti john yang telah dipanaskan semula siap sedia untuk dijamah kami seisi keluarga... Roti yang dibeli lebih awal pun masih ada untuk mengalas perut. Syukurlah anak-anak jenis tak cerewet makan....

Hari terakhir di sini.... Spent time together again... borak-borak dan golek-golek. Betul kata beberapa orang kawan... sekali sekala kita kena keluar dari rumah dan spent time together kat rumah lain. Perasaan tu susah nak gambarkan.. kena try sendiri... Tapi make sure rumah yang disewa tu kena selesa lah dengan view yang ohsem... Klik jer kat AirBnB tu... banyak sangat pilihan...

Check out time pukul 12.00 tengahari. Ajak anak-anak kemas apa yang patut kat rumah... buat macam rumah sendiri. Memang dari kecik dah biasakan diorang untuk berdikari dan kemas barang sendiri... Oh ye... lepas kami check out tak pasal-pasal nampak review yang positif dari owner... hehe...

Terima kasih daun keladi

Alhamdulillah... selesai percutian singkat kami anak-beranak di sini atau lebih tepat lagi panggil "staycation". Kalau kat hotel memang susah nak buat konsep staycation ni sebab dia macam bilik dan bukan rumah... lainlah kalau suite hotel yang sangat mahal tu... hehe...

Ok... semoga entri ni bermanfaat untuk anda semua. Terima kasih kerana sudi membaca!


Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Cyberjaya/Putrajaya





4 comments:

  1. boleh singgah nnt ni utk percutian singkat. tq share

    ReplyDelete
  2. Dah buat booking.com nak gi cuti2...baru tahu ada airbnb....lagi murah dah jimat...thanks a lot

    ReplyDelete

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...