Thursday, October 16, 2014

Kepentingan Pakar Pemakanan dan Pakar DietDi Malaysia golongan seperti doktor dan ahli farmasi adalah pakar penjagaan kesihatan yang lazim dan biasa didekati oleh kita. Peranan doktor dalam membantu untuk mengesan dan merawat penyakit serta memberikan ubat-ubatan seperti yang dicadangkan oleh ahli farmasi membuatkan kita lebih mengenali mereka berbanding pakar penjagaan kesihatan lain seperti Pakar Pemakanan dan Pakar Diet.


Siapakah Pakar Pemakanan dan Pakar Diet?

Kedua-dua Pakar Pemakanan dan Pakar Diet adalah pakar dalam bidang yang sama iaitu bidang pemakanan. Mereka mengetahui kesan-kesan pengambilan makanan ke atas tubuh badan kita. Mereka juga tahu suplemen atau makanan tambahan apakah yang sesuai diambil oleh seseorang untuk menampung kekurangan nutrien dalam tubuh badan mereka. Selain itu, mereka juga tahu kesan persekitaran terhadap Pemakanan yang diambil oleh kita.
Kesemua Pakar Diet adalah Pakar Pemakanan tetapi tidak semua Pakar Pemakanan adalah Pakar Diet. Sesetengah pakar penjagaan kesihatan yang lain seperti doktor perubatan, osteopaths, pembantu perubatan, kiropraktor dan doktor naturopatik juga dianggap sebagai Pakar Pemakanan jika mereka mengamalkan "nutrisi klinikal" dalam amalan perubatan mereka.


Apakah itu "nutrisi klinikal"?

Menurut Pusat Perubatan University Maryland, nutrisi klinikal termasuklah :-

"The science of nutrients and how they are digested, absorbed, transported, metabolized, stored, and eliminated by the body. Besides studying how food works in the body, nutritionists are interested in how the environment affects the quality and safety of foods, and what influence these factors have on health and disease."Bagaimanakah untuk menjadi Pakar Pemakanan dan Pakar Diet?

Untuk menjadi Pakar Pemakanan dan Pakar Diet, anda perlu membunyai kelulusan dalam bidang Sains Kesihatan, Pemakanan dan Diet di mana-mana universiti yang menawarkan kursus berkenaan di seluruh dunia. Di Malaysia, terdapat 7 buah institusi pengajian yang menawarkan kursus dalam bidang Sains Kesihatan, Pemakanan dan Diet seperti berikut :-

1. UKM, Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Kuala Lumpur
2. USM Kubang Kerian, Kelantan
3. UIA Kuantan, Pahang
4. UPM Serdang, Selangor
5. USZA Kuala Terengganu, Terengganu
6. UiTM Puncak Alam, Selangor
7. IMUM Bukit Jalil, Kuala LumpurAdakah Pengedar Shaklee dianggap sebagai Pakar Pemakanan atau Pakar Diet?

Pengedar Shaklee bukanlah Pakar Pemakanan atau Pakar Diet seperti yang dianggap oleh sesetengah orang, malah jauh sangat untuk menganggap mereka sebagai doktor ataupun pakar kesihatan. Namun begitu di Shaklee, Pakar-pakar Pemakanan yang bertauliah sentiasa sibuk dengan aktiviti-aktiviti sepanjang tahun untuk memberikan maklumat nutrisi kepada semua Pengedar Shaklee di seluruh Malaysia.Program Nutrisi di Semenanjung Malaysia 

Program Nutrisi di Sabah dan Sarawak 


Justeru, konsultasi yang diberikan oleh Pengedar Shaklee adalah konsultasi berasaskan daripada maklumat yang diperolehi daripada pakar pemakanan Shaklee melalui bengkel-bengkel, seminar dan program yang dianjurkan oleh Shaklee sepanjang tahun. Selain itu, Pengedar Shaklee yang lebih advance akan mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar pemakanan dari luar untuk menambahkan ilmu mereka dalam bidang Pemakanan dan Nutrisi.

Pakar Pemakanan Shaklee juga akan dijemput oleh mana-mana leader dalam Shaklee ke dalam program mereka masing-masing di seluruh Malaysia untuk memberikan penerangan dan penjelasan berkenaan beberapa isu berbangkit agar maklumat yang tepat berkenaan Pemakanan dan Nutrisi akan sampai hingga ke peringkat akar umbi. Pakar Pemakanan dan Nutrisi Shaklee juga sentiasa bersedia untuk memberikan khidmat rundingan dan menjawab 1001 persoalan yang dikemukakan kepada mereka terutamanya daripada Pengedar Shaklee samada secara langsung, perbualan telefon mahupun secara emel.


Sejauh manakah peranan Pakar Pemakanan dan Pakar Diet di Malaysia?

Tidak seperti di luar negara, peranan Pakar Pemakanan dan Pakar Diet di Malaysia dilihat agak terbatas kerana kurangnya kesedaran berkenaan penjagaan kesihatan di kalangan rakyat Malaysia. Rata-rata akan terus berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi hanya setelah ditimpa penyakit.

Umum juga mengetahui kebanyakan penyakit di Malaysia adalah berpunca daripada tabiat pemakanan yang buruk. Sewajarnya kita merujuk kepada Pakar Pemakanan dan Pakar Diet terlebih dahulu sebagai langkah-langkah dalam menjaga kesihatan bak kata pepatah "Mencegah Lebih Baik Daripada Merawat" dan "Sediakan Payung Sebelum Hujan".


Kevin Zahri

Baca : Pengalaman Program Bersama Kevin Zahri


Pakar Pemakanan dan Pakar Diet dilihat hanya terlibat dengan agensi kerajaan seperti di hospital ataupun bekerja dengan mana-mana syarikat swasta yang ada di Malaysia. Namun ada juga Pakar Pemakanan dan Pakar Diet yang menganjurkan program-program kesihatan seperti Jom Kurus 1Malaysia... siapalah yang tidak kenal kepada Kevin Zahri, seorang Pakar Pemakanan dan Pakar Diet yang tersohor di Malaysia.


Pentingkah Ilmu Nutrisi Kepada Anda?

Jawapan saya ialah YA.... sangat penting kepada anda sekeluarga. Didikan di peringkat awal kepada anak-anak berkenaan pemakanan yang sihat, malahan ibu mengandung dan menyusukan anak juga dianjurkan untuk mengambil makanan sihat, kaya dengan nutrisi adalah sangat penting sebagai pencegahan daripada sebarang penyakit.

Sentiasalah ingat bahawa mencegah lebih baik dari merawat. Rasulullah s.a.w juga telah menunjukkan suri teladan baginda iaitu hanya "makan apabila lapar dan berhenti sebelum kenyang". Semua ini bertujuan sebagai langkah-langkah pencegahan daripada ditimpa sebarang penyakit... terutamanya yang berpunca dari pemakanan... mudah-mudahan Insya Allah....

Semoga perkongsian yang dibentangkan di sini akan memberikan manfaat kepada kita semua dan juga memberikan kesedaran betapa pentingnya menjaga kesihatan sejak dalam kandungan ibu lagi.Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...