Friday, October 17, 2014

Kepentingan Makan Pelbagai Jenis Makanan Yang SihatMakanan Yang Sihat adalah pengambilan makanan yang seimbang dan lengkap dengan nutrien-nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Sepertimana yang dicadangkan oleh pakar-pakar nutrisi di Malaysia, Piramid Makanan Malaysia adalah garis panduan asas ke arah pemakanan yang sihat dan diet seimbang.


Makan Pelbagai Jenis Makanan Yang Sihat seperti yang telah disyorkan adalah Cadangan Pertama Pakar-pakar Nutrisi dalam 14 Cadangan Utama Garis Panduan Diet Malaysia Tahun 2010 yang telah dibentangkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.Apakah Tindakan Kita?


1. Kombinasi makanan yang seimbang

- Beras, mi, roti, bijirin, produk bijirin dan ubian - Makan secukupnya
- Buah-buahan dan sayur-sayuran - Makan banyak
- Ikan, ayam, itik, daging, kekacang, susu dan produk tenusu - Makan secara sederhana
- Lemak, minyak, gula dan garam - Makan sedikit


2. Hidangan makanan yang seimbang

- 4 hingga 8 hidangan sehari - Beras, mi, roti, bijirin, produk bijirin dan ubian
- 3 hidangan sehari - Sayur-sayuran
- 2 hidangan sehari - Buah-buahan
- 1 hingga 3 hidangan sehari - Susu dan produk tenusu
- 1 hidangan sehari - Ikan
- 1/2 hingga 2 hidangan sehari - Ayam, itik, daging dan telur
- 1/2 hingga 1 hidangan sehari - Kekacang


3. Mengambil makanan tambahan/vitamin atau suplemen untuk menampung kekurangan nutrisi

Sekiranya anda tidak mampu untuk mendisiplinkan diri berdasarkan garis panduan di atas, maka ambillah apa-apa vitamin atau suplemen untuk menampung kekurangan dan ketidakseimbangan nutrien dalam tubuh anda.

Tambahan pula, beberapa nutrisi penting tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia secara semulajadi. Oleh sebab itu adalah penting untuk kita mengambil vitamin atau suplemen untuk kesihatan badan yang optimum.


Di Shaklee, terdapat beberapa suplemen yang sesuai untuk mereka yang tidak mengamalkan pengambilan makanan seimbang. Salah satunya ialah Vita-Lea Iron Formula yang diperkaya dengan Multivitamin dan Multimineral.Tahukah anda bahawa setiap tablet Vita-Lea mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan RDA (Recommended Dietary Allowance)


Amalkanlah gaya hidup yang sihat bermula dengan Mempelbagaikan Pemakanan Yang Sihat. Jika anda terlalu sibuk dan tidak dapat mengikuti garis panduan pengambilan makanan yang ditetapkan, jangan lupa untuk mengambil suplemen hebat seperti Vita-Lea Iron Formula ini!
Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...