Tuesday, November 25, 2014

Karbohidrat - Sumber Tenaga Utama AndaKarbohidrat ialah sejenis makronutrien dalam makanan yang diambil oleh kita seharian. Selain daripada Karbohidrat, Lemak dan Protein juga adalah makronutrien spesifik yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Selain itu, air juga adalah makronutrien yang membantu kepada metabolisma tubuh badan.

Makronutrien

Sumber utama Karbohidrat boleh didapati daripada Gula Kompleks dan Kanji. Gula pasir, madu dan buah menghasilkan gula kompleks manakala kentang, nasi, pasta dan bijirin menghasilkan kanji. Karbohidrat lebih dikenali sebagai makanan pemberi tenaga.


Kekurangan karbohidrat akan menyebabkan kita menjadi lemah dan tidak berdaya. Sebaliknya, jika diambil secara berlebihan, pankreas tidak dapat mengeluarkan insulin yang cukup untuk menukarkan semua gula menjadi tenaga. Gula yang tidak ditukar menjadi tenaga samada akan menjadi lemak ataupun kekal sebagai gula dalam darah seterusnya menyebabkan penyakit yang kronik seperti kencing manis dan hati berlemak.


Justeru tidak hairanlah jika mengambil makanan dan minuman yang kurang gula adalah Cadangan Kesepuluh pakar-pakar nutrisi dalam 14 Cadangan Utama Garis Panduan Diet Malaysia Tahun 2010.


Bagaimana Karbohidrat Berfungsi Dalam Tubuh Badan Kita?

Terdapat 2 jenis asas karbohidrat iaitu Monosaccharides dan Disaccharides. Monosaccharides (juga dikenali sebagai gula ringkas) terdiri daripada glukosafruktosa dan galaktosa manakala Disaccharides (adalah kombinasi daripada gula-gula ringkas) terdiri daripada sukrosamaltosa dan laktosa.Sumber karbohidrat yang masuk ke dalam badan akan dipecahkan menjadi gula ringkas seperti glukosa, sukrosa atau laktosa. Gula-gula ringkas ini kemudiannya akan ditukarkan oleh pankreas menjadi tenaga segera.Apakah Kepentingan Tenaga?

Tenaga sangat penting kepada manusia seperti berikut :-

1) Membantu perkembangan, pertumbuhan dan pembaikan sel-sel dalam badan

2) Memastikan organ tubuh seperti hati, otak dan jantung bekerja seperti biasa

Koenzim Q10 adalah nutrien yang memberi tenaga kepada organ-organ dalam tubuh


Jenis Karbohidrat : Baik Dan Jahat

Karbohidrat baik ialah makanan yang kaya dengan serat, garam galian dan vitamin, mempunyai indeks glycemic yang rendah, rasa kenyang apabila dimakan dan rendah kalori. Contoh makanan yang menyediakan karbohidrat baik ialah roti berserat (bukan roti putih), bijirin penuh, beras coklat, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Kenali jenis-jenis bijirin dengan lebih dekat lagiKarbohidrat jahat pula ialah makanan yang rendah serat dan nutrisi, mempunyai indeks glycemic yang tinggi, banyak kalori dan menyebabkan kita rasa letih dan lapar setelah makan. Contoh makanan mempunyai karbohidrat jahat ialah roti putih, beras putih, biskut, air manis, donut, gula-gula dan sebagainya.


Apa Itu Indeks Glycemic?

Sekiranya sesuatu makanan mempunyai kandungan Indeks glycemic tinggi bermaksud makanan tersebut melepaskan tenaga dengan cepat, kita akan cepat rasa lapar, akan makan dengan lebih banyak sehingga meningkatkan kandungan gula dalam darah.


Sebaliknya jika makanan mempunyai kandungan Indeks glycemic yang rendah, makanan tersebut akan melepaskan tenaga dengan perlahan, kita akan rasa kenyang dengan lebih lama, berpotensi untuk makan dengan sikit serta mampu untuk mengawal gula dalam darah.
Oleh itu, pilihlah makanan khususnya sumber karbohidrat yang mempunyai Indeks glycemic yang rendah iaitu 54 dan ke bawah untuk kesihatan optimum anda dan keluarga. 


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...