Friday, November 14, 2014

Orang Yang Suka Meniru Pun Boleh BerjayaModel peranan (Role model) adalah batu asas kepada seseorang untuk dijadikan sebagai contoh tauladan dalam kehidupan orang lain dari segenap segi dan aspek. Semestinya model peranan ini adalah di sudut yang positif agar mereka jelas dengan matlamat dan tujuan mereka untuk berjaya.


Adalah suatu perkara biasa jika seseorang mempunyai lebih daripada seorang model peranan. Ini disebabkan oleh beberapa faktor antaranya ialah perbezaan bidang yang diceburi, minat dan bakat yang berbeza serta tahap kemampuan dan keupayaan yang berbeza.


Cipta Pemikiran Mereka Yang Telah Berjaya

Memilih model peranan yang tepat adalah satu kemestian agar usaha kita tidak sia-sia. Contohnya jika anda ingin berjaya dalam bidang masakan, jadikanlah Dato Chef Wan sebagai model kita. Bukan sahaja cara beliau kita ikuti tetapi juga cara beliau berfikir dan bertindak haruslah diikuti.


Justeru mencipta pemikiran orang berjaya adalah sangat penting untuk kita mencapai apa jua matlamat yang kita inginkan. Jika kebebasan kewangan yang anda pilih, carilah contoh orang yang telah berjaya dalam situasi ini. Begitu juga jika anda inginkan kebebasan masa.


Kebebasan Masa Adalah Pilihan Anda

Anda tiada pilihan lain melainkan terpaksa berjaya jika anda ingin meniru daya pemikiran model peranan yang anda pilih. Dan sudah tentu dan pasti anda akan gagal selama-lamanya jika anda tiada keinginan untuk meniru model peranan yang telah berjaya!


Oleh itu, tidak mencipta pemikiran orang berjaya adalah sebab mengapa anda tidak mencapai kebebasan kewangan dan kebebasan masa.


Kredit to Dr Azizan Osman


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


1 comment:

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...