Monday, November 24, 2014

Kenapa Orang Tidak Bersyukur Pun Boleh Jatuh Miskin?Hati Kering adalah gelaran yang diberikan kepada orang yang tidak mempunyai hati dan perasaan ataupun dalam erti kata lain orang yang selamba ataupun "slumber". Orang yang Hati Kering ini biasanya tidak kisah apa yang berlaku di sekelilingnya.


Jadi, janganlah kita menjadi orang yang tidak bersyukur terhadap nikmat-nikmat yang kita kecapi selama ini. Mempunyai sifat Hati Kering seperti inilah yang sangat ditakuti kerana kita tidak menghargai nikmat kejayaan yang dikecapi.Bukanlah sukar untuk menghargai nikmat kejayaan itu, cukup cuma dengan memanjatkan kesyukuran kepada Ilahi atas nikmat sementara yang dipinjamkan. Kesemua nikmat yang diberikan itu boleh ditarik pada bila-bila masa saja.


Janganlah merasakan hanya dengan usaha dan kerja keras kita semata-mata, kita mampu untuk mengecapi kejayaan yang kita inginkan. Tanpa rahmat dan izin Allah dan doa orang-orang di sekeliling, kita mungkin tidak berada di tempat kita berdiri sekarang.
Bersyukurlah.... dan terus bersyukur.... sepenuh hati kerana kita masih bernyawa, mempunyai keluarga yang bahagia dan rakan-rakan yang sentiasa positif bila bersama kita. Jika kita berjaya mencapai tahap kebebasan kewangan dan kebebasan masa, semua itu tidak bernilai jika kita tidak mampu untuk bersyukur.
Kadang-kadang baru saja diberikan nikmat yang sekelumit, kita sudah tidak bersyukur, mengeluh tidak tentu pasal dan pelbagai reaksi negatif yang lain. Belum lagi diberikan nikmat kejayaan yang besar, entah apa lagi reaksi yang tidak sepatutnya akan ditunjukkan.


Sebab itulah, tidak bersyukur adalah sebab mengapa anda tidak mencapai kebebasan masa dan kebebasan kewangan.


Kredit to Dr Azizan Osman


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...