Apa Itu Lemak?
Sepertimana Karbohidrat, Lemak juga ialah sejenis makronutrien yang harus diambil dalam kuantiti yang selamat. Lemak adalah gudang penyimpanan tenaga anda. Terlalu banyak Lemak dalam tubuh pula akan mengundang kepada pelbagai jenis penyakit yang kronik. 60% daripada otak kita juga terdiri daripada lemak.
Apa Fungsi Utama Lemak?
Sepertimana Karbohidrat, Lemak juga ialah sumber tenaga kepada tubuh badan kita. Selain itu, lemak juga berfungsi untuk membina dinding-dinding blok untuk membran sel dan hormon. Lemak juga diperlukan oleh kita untuk membantu menyerap vitamin-vitamin yang larut lemak iaitu Vitamin A, D, E dan K.
Source : gallery |
Lemak Baik dan Lemak Jahat
1) Lemak Tak Tepu Mono-unsaturated
2) Lemak Tak Tepu Poly-unsaturated
Lemak Jahat pula terbahagi kepada 2 jenis iaitu :-
1) Lemak Tepu (Saturated)
2) Lemak Trans
Lemak Tak Tepu Mono-Unsaturated
- Minyak berperasa daripada tumbuhan, bewarna gelap keemasan hingga ke warna hijau
- Biasanya berbenuk cecair pada suhu bilik
- Membantu mengurangkan kolesterol LDL (jahat) dan kolesterol secara keseluruhan
- Contoh : Avocado, minyak zaitun, almond, minyak canola dan minyak bijan
Lemak Tak Tepu Poly-Unsaturated
- Warna minyak adalah cerah dan telus
- Daripada tumbuhan dan ikan seperti omega 3 dan omega 6 yang tubuh kita tidak boleh hasilkan sendiri
- Membantu mengurangkan kolesterol LDL (jahat) dan kolesterol secara keseluruhan
- Contoh : Ikan salmon, minyak bunga matahari, minyak soya, walnut, flaxseed dan biji labu
Lemak Tepu
- Berbentuk pepejal pada suhu bilik
- Biasanya daripada sumber haiwan
- Meningkatkan kolesterol dan kolesterol LDL (jahat)
- Contoh : Mentega, daging, kelapa, daging proses seperti sosej, coklat, keju, krim putar
Asid Lemak Trans
- Lemak yang dihidrogenkan pada makanan proses
- Biasanya terdapat pada makanan yang dibakar keras, makanan proses dan sesetengah marjerin
- Boleh menambahkan kolesterol LDL (jahat) dan mengurangkan kolesterol HDL (baik)
Sebab itulah menghadkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak dan mengurangkan lemak dan minyak dalam penyediaan makanan adalah Cadangan Kelapan pakar-pakar nutrisi dalam cadangan utama Garis Panduan Diet Malaysia Tahun 2010.
Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================
No comments:
Post a Comment
Pandangan Anda Amat Dihargai :)