Wednesday, November 12, 2014

Boss Jatuh Miskin Sebab Enggan Terima Nasihat Orang LainIlmu adalah sesuatu nikmat yang tidak ternilai. Ilmu akan diperolehi apabila kita mencarinya dan menuntutnya daripada guru yang mampu memberikan penjelasan terhadap sesuatu perkara. Ilmu yang bermanfaat akan membezakan martabat antara seseorang dengan seseorang yang lain.


Tiada had masa untuk kita belajar dan menuntut ilmu. Belajarlah sehingga ke hembusan nafas yang terakhir. Hargailah ilmu yang diterima walaupun sedikit bak kata orang bijak pandai "Kalau dapat setitis ilmu, lautkanlah, Kalau dapat segumpal ilmu, gunungkanlah".


Allahyarham Dr Hamka

Setiap hari, setiap masa dan setiap keadaan kita harus mengakui bahawa kita masih kekurangan ilmu. Sikap sebegini akan menghindarkan kita daripada sikap ego dan sikap tidak menerima pandangan dan nasihat orang lain. Jika tidak, kitalah yang harus dipersalahkan kerana membataskan potensi diri kita.

Let it Go!

Berdamping dengan orang yang betul adalah sesuatu yang penting juga. Jika kita masih perlu dipimpin carilah orang yang mampu memimpin kita dan bukannya orang yang membataskan potensi diri kita dengan pelbagai alasan yang remeh temeh.Boss vs Leader --> http://youtu.be/d0jHXn0YySw


Untuk mencapai kebebasan kewangan dan kebebasan masa yang sebenar, carilah dan tuntutlah ilmu daripada mereka yang terbukti telah berjaya. Ambil nasihat daripada mereka dan amalkan secepat mungkin untuk mengekalkan momentum kejayaan. Pilihan yang tepat adalah penting untuk anda pantas untuk berjaya dan kaya.

Choose mentors wisely

Sebab itu, ego terima nasihat orang lain adalah sebab mengapa anda tidak mencapai kebebasan kewangan dan kebebasan masa.


Kredit to Dr Azizan Osman


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...