Wednesday, December 17, 2014

Phytonutrients - Antioksida Penentang Radikal BebasPhytonutrients tidaklah sepenting Vitamin dan Garam Mineral (Micronutrients) yang sangat diperlukan dalam kehidupan. Phytonutrients diperlukan oleh tubuh sebagai pencegahan daripada serangan pelbagai jenis penyakit dan juga untuk membolehkan tubuh badan kita berfungsi dengan normal.


"Phyto" diambil daripada perkataan Greek yang bermaksud tumbuh-tumbuhan. Oleh itu, nutrisi atau bahan kimia (Phytochemicals) yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan membantu tumbuh-tumbuhan daripada serangan kuman, kulat, serangga dan sebagainya.


Fungsi phytonutrients boleh diklasifikasikan mengikut warna-warna makanan seperti berikut :-


Faedah-faedah phytonutrients juga boleh diklasifikasikan mengikut warna-warna makanan seperti berikut :-
Apa Itu Radikal Bebas?


Radikal bebas ialah bahan kimia yang merosakkan sel-sel dalam tubuh badan kita. Contoh-contoh radikal bebas ialah radiasi, gelombang telefon dan internet, asap, sinaran UV matahari dan banyak lagi. Apabila sel-sel dan DNA telah rosak sistem imunisasi akan menjadi lemah dan kita mudah diserang dengan pelbagai jenis penyakit.Bagaimanakah Antioksida Membantu Kita Melawan Radikal Bebas ?


Bertindak sebagai ejen Antioksida, phytonutrients menentang radikal bebas yang mampu merosakkan sel-sel dalam tubuh kita. Selain daripada phytonutrients, vitamin-vitamin lain seperti Vitamin A, Vitamin C dan Vitamin E juga bertindak sebagai ejen Antioksida yang kuat.


Di zaman serba moden dan canggih yang kaya dengan pelbagai jenis teknologi, adalah hampir mustahil untuk kita selamat daripada serangan radikal bebas yang berada di sekeliling kita. Sekurang-kurangnya gelombang telefon dan internet adalah radikal bebas yang paling hampir dengan kita sekeluarga.

Kita tiada pilihan lain selain daripada mengamalkan pemakanan seimbang, mengambil berat nutrisi yang diambil setiap hari dengan tidak meninggalkan phytonutrien atau antioksida untuk menentang radikal bebas dalam tubuh badan kita.

Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...