Thursday, August 28, 2014

Summer in Long Beach/Los Angeles - Part 317.8.2014 - Day 4

Kembara kami di Los Angeles diteruskan lagi dengan melawat Hollywood Walk of Fame atau juga dikenali sebagai Hollywood Boulevard. Kesemua bintang-bintang Amerika telah dipahatkan nama mereka di atas kaki-kaki lima di sini. Tahniah dan syabas diucapkan kepada pihak berwajib di sini kerana telah mengecualikan nama "Muhammad Ali" daripada terpahat di atas laluan yang dipijak atas dasar sensitiviti.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di USA


* Nama-nama bintang USA yang terpahat di Hollywood Walk of Fame * * My name is Muhammad Ali * * Nampak tak perkataan "Hollywood" kat belakang tu? * 


Sebelum makan tengahari kami menyusuri pula kawasan kejiranan yang "glamour" iaitu di Beverly Hills. Undang-undang tempatan di sini menghendaki penduduk membina rumah dan menanam pokok atau tumbuh-tumbuhan dengan kadar sama rata iaitu 50-50.


* Papan tanda di laluan masuk utama * * Contoh rumah di Beverly Hills * 


Kemudian kami menyusuri pula kawasan membeli belah di Rodeo Drive. Anda kena rajin berjalan-jalan di sini untuk terserempak dengan mana-mana artis Hollywood. Nampaknya nasib tidak menyebelahi kami kali ini.


* Tanda jalan di persimpangan utama Rodeo Drive * * Welcome to Rodeo Drive * 


Makan tengah hari kami pula di Marrakesh iaitu sebuah restoran Maghribi (Morocco) di Ventura Boulevard Studio City, California. Di sini kami dihidangkan dengan kuskus. Nampaknya tidak semua orang boleh makan kuskus.


* Contoh hidangan kuskus * 


Di sebelah petang pula kami meneruskan perjalanan ke Farmers Market iaitu salah sebuah tempat pelancongan yang tertua di Los Angeles. Menempatkan lebih kurang 100 buah gerai yang kekal dan tetap, tidak seperti pasar yang lain, Farmers Market dibuka setiap hari kepada pengunjung.
Lawatan ke Santa Monica Pier telah dibatalkan akibat kesuntukan masa tetapi kami diberikan masa yang lebih panjang di Farmers Market untuk membeli belah di situ dan juga di kawasan sekitarnya. Santa Monica juga menarik perhatian pelancong kerana merupakan penghujung jalan di sebelah barat USA untuk lebuh raya Route 66 yang terkenal. Route 66 bermula di bahagian Timur iaitu di Chicago.


Perjalanan yang panjang hari ini diakhiri dengan makan malam di Belacan Grill sebelum pulang semula ke hotel untuk berehat.
SELAMAT MALAM LONG BEACH, CALIFORNIA!18.8.2014 - Day 5

Hari terakhir kami di Long Beach dan Los Angeles diakhiri dengan lawatan ke Universal Studios Hollywood (USH). Pada asalnya USH hanyalah tempat set penggambaran artis Hollywood. Namun kini USH telah dinaiktaraf sebagai taman tema untuk peringkat umur remaja ke atas. Jika Disneyland adalah daya tarikan di Selatan Los Angeles maka USH adalah daya tarikan di Utara Los Angeles.* Bergambar kenangan di USH * 


* Pemandangan lokasi penggambaran dari taman tema USH * 


* Studio Tour - bersiap sedia untuk naik tram * 


* Pemandangan dari dalam tram * 


* Hannibal! * 


* Ini bukan bangunan sebenar, hanyalah set penggambaran semata-mata! * * Tiba-tiba konon ada air mencurah-curah menghala ke tram kami * 


* Desperate Housewives - sekali lagi ini bukanlah rumah sebenar, hanya set semata-mata! * * Berlakon tak ajak pun! * 

Kebanyakan daripada lokasi penggambaran untuk filem-filem dari USA ini telah dibuat di USH atas faktor cuaca, geografi dan sebagainya. Ini akan menjimatkan kos pembikinan filem dan menjamin keuntungan yang maksimum. Kawasan-kawasan di utara Amerika Syarikat seperti di New York, Boston mahupun Seattle adalah tidak sesuai untuk dijadikan lokasi penggambaran kerana akan bersalji, musim siang yang pendek khususnya pada musim luruh dan sejuk. Oleh itu, Hollywood yang terletak di Los Angeles California adalah kawasan yang sesuai untuk penggambaran filem.

Setelah selesai Studio Tour lebih kurang 1 jam, kami semua berpecah untuk bermain di taman-taman tema USH. Sejujurnya taman tema Disneyland lebih menarik dan mencabar daripada di USH. Walaubagaimanapun, di sini anda boleh mencuba bermain Transformers, Jurassic Park, Waterworld dan Shrek 4D.


Lebih kurang jam 5.00 petang, kami telah keluar dari taman tema USH untuk membeli belah di downtown USH pula. Masa yang diberikan telah dimanfaatkan secukupnya sebelum bas tiba pada jam 7.00 petang. Setibanya di hotel masa untuk mem'packing' bermula kerana besok kami semua akan ke San Francisco.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di USA


 SELAMAT MALAM LONG BEACH, CALIFORNIA!


Bersambung San Francisco Trip Part 1....


* Trip ini 100% percuma dan ditanggung oleh pihak syarikat. PM kami di 
Facebook Kedai Vitamin Cheras Kajang untuk join trip seperti ini secara percuma * 


Teruskan juga membaca :


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...