Saturday, August 30, 2014

Summer in San Francisco - Part 221.8.2014 - Day 3


Hari terakhir di San Francisco ditutup dengan lawatan ke Shaklee HQ yang terletak di Pleasanton, California. Ketibaan kami disambut dengan meriah oleh staff dan juga saintis Shaklee di sini. Dipecahkan kepada 20 orang setiap kumpulan yang lebih kecil, kami semua diberi peluang untuk tour di dalam Shaklee HQ dan diberi penerangan oleh wakil Shaklee HQ di setiap department.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di USA* Selamat datang ke Shaklee HQ * 


* Tour dalam Shaklee HQ * 


* Hampir 300 orang delegasi Malaysia bergambar kenangan di Shaklee HQ, Pleasanton * 

Setelah selesai lawatan di sini,  kami menuju ke Mission Street, San Francisco untuk menjamu selera di Arabian Nights Restaurant. Walaupun hidangan disediakan agak lewat namun pembuka selera yang lazat telah berjaya mempertingkatkan tahap kesabaran kami semua ketika menunggu makanan.


* Hidangan pembuka selera yang lazat * 

* Hidangan Utama * 

Selepas makan tengah hari, kami telah pulang ke hotel untuk aktiviti bebas. Kebanyakan daripada kami hanya membeli belah di kawasan sekitar hotel seperti di pasar raya Ross ataupun Target. Tidak kurang juga yang kembali ke Fisherman's Wharf untuk membeli belah di situ. Apa yang penting pukul 7.00 petang dah kena stand by di lobi hotel untuk naik bas menuju ke airport.

Setibanya di airport, kami semua kena buat individu check in walaupun berkeluarga ataupun dalam trip. Undang-Undang di USA berkenaan perkara ini agak ketat dan mereka mempunyai sikap curiga yang tinggi terhadap orang luar. Walaupun berkeluarga mereka tetap tidak memberikan tempat duduk berhampiran ataupun sebelah menyebelah. Jadi terpulanglah kepada kita untuk tukar tempat duduk suka sama suka apabila dah naik dalam pesawat.

Seperti biasa, rombongan kami dibahagikan kepada 3 kumpulan iaitu samada menggunakan Singapore Airlines, Cathay Pacific dan China Airlines. Bezanya dengan semasa bertolak ialah waktu berlepas antara 3 kumpulan ini adalah tidak banyak bezanya iaitu 1.00 pagi hingga 2.00 pagi waktu tempatan.
SELAMAT TINGGAL SAN FRANCISCO, CALIFORNIA!22.8.2014 - Travelling Day

Penerbangan kami dari San Francisco airport menuju ke Taipei ialah pada pukul 1.50 pagi waktu tempatan dan dijangka tiba hampir 12 jam selepas itu iaitu pukul 5.30 pagi (23 Ogos) waktu Taipei. Transit di Taipei kali ini adalah lebih kurang 3 jam setengah saja sementara menunggu penerbangan menuju ke Kuala Lumpur pada pukul 9.00 pagi 23 Ogos 2014.

Penerbangan dari Taipei ke Kuala Lumpur memakan masa selama 4 jam setengah dan kami semua tiba di KLIA pada pukul 1.30 petang 23 Ogos 2014.


HOME SWEET HOME!Kembara di bumi Uncle Sam selama 10 hari telah menambahkan lagi pengalaman dan ilmu di dada ini. Sejujurnya USA bukanlah negara pelancongan yang utama, namun masih ada tempat-tempat menarik yang boleh dilawati. Beberapa perkara unik di USA adalah seperti berikut :-

* Budaya tipping - Budaya ini telah menjadi kebiasaan kononnya untuk meningkatkan lagi mutu perkhidmatan pekerja-pekerja di USA. Nilai tipping yang standard adalah 10% daripada sesuatu harga atau perkhidmatan. Jika kita tak bagi tipping mereka akan tanya apa kekurangan service mereka.

* Air paip adalah drinkable - Walaupun boleh minum, namun masih ada yang merasa sangsi akan kebersihannya apalagi bekalan air di Malaysia yang sudah pasti perlu dimasak terlebih dahulu. Sila baca entri di bawah untuk maklumat lanjut :-

Perjalanan Hidupku...: Get Clean Water - Penapis Air Pilihan Anda!: Shaklee Get Clean Water adalah revolusioner baru-penapisan sistem water-filtration pitcher disahkan oleh persatuan kualiti air (WQA) untuk...

* Square Mentality - Mereka sering berpendapat bahawa sistem mereka lebih baik daripada orang lain dan suka menjadi lain daripada yang lain. Contohnya, walaupun sistem metrik diakui ketepatannya dan digunakan hampir di seluruh dunia, namun mereka lebih selesa menggunakan "customary units" atau "imperial unit" seperti ukuran inci, kaki, gelen, ekar, fahrenheit dan sebagainya.

* Dramatik - ketika kami dalam bas, terdapat kesesakan jalan raya yang teruk. Rupa-rupanya highway (di sana dipanggil freeway... sebab takde toll kot) yang 4 lorong dah menjadi 1 lorong hanya disebabkan seorang pencuri yang cuba terjun dari jambatan akibat dikejar polis. Suasana di tempat kejadian dah macam lokasi penggambaran, kereta polis hampir sepuluh, lori bomba ada 2, ambulans pun dah ada di tempat kejadian, tilam besar pun dah ada kat situ, kawalan keselamatan dipertingkatkan, helikopter berlegar-legar di udara..... diulangi orang itu cuma pencuri biasa... Bayangkan kalau penjenayah berprofil tinggi terlibat... hmmm....

* Punctuality - OK... ini mungkin perlu dicontohi oleh kita semua kerana diorang memang cerewet pasal masa, walaupun dia cuma seorang pemandu bas.

* Ya Banana! - Mungkin di negeri California je... tapi tak pasti pulak di negeri lain... pisang adalah satu hidangan kemestian. Kalau di hotel tu... confirm ada pisang atau elemen pisang sebagai sarapan. Tapi antara banyak-banyak hidangan pisang .. lempeng pisang strawberi jugak yang best!


* Lempeng pisang strawberi * 

* Dadah dan Alkohol - 2 perkara ini masih menjadi masalah utama di USA yang entah dimana penyelesaiannya.

* Life Insurance - Semangat hak individu sangat tinggi di sini. Semua orang ada life insurance, kerana saman menyaman adalah perkara biasa. Seolah-olah nyawa dan keselamatan mereka bergantung kepada insurans. Kalau takde insurans mereka rasa tidak secure.

* Free country - Sebagai warganegara USA mereka bebas buat apa saja dalam negara mereka tanpa risaukan apa-apaYa, sudah pasti setiap negara ada budaya dan identiti yang mahu dikekalkan untuk membezakan mereka dengan negara lain. Entah tahun hadapan di Itali macam mana lah pulak ye.... mudah-mudahan diberi kesempatan, kelapangan dan kekuatan untuk meneruskan kembara di bumi Allah yang luas ini.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di USA

SEE YOU IN ITALY 2015!

BACA : ITALY TRIP 20-28 NOVEMBER 2015


* Trip ini 100% percuma dan ditanggung oleh pihak syarikat. PM kami di 
Facebook Kedai Vitamin Cheras Kajang untuk join trip seperti ini secara percuma * 


Teruskan juga membaca :

Summer in San Francisco - Part 1


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================

No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...