Friday, October 23, 2015

Khas Untuk Peminat Tegar Teh - 10 Teh Paling Mahal Di DuniaAdakah anda peminat tegar teh? Jika ya, sila lihat samada anda pernah mencuba teh-teh ini. Sebab itu tidak hairanlah mengapa peminat tegar teh sanggup menghabiskan ribuan ringgit semata-mata untuk menikmati "teh impian" mereka.

Peminat tegar teh juga dapat membezakan setiap aroma teh yang berlainan, struktur daun teh yang berbeza, warna daun juga diambilkira malah akan menikmati bunyi daun teh yang disiramkan dengan air panas! Sangat menakjubkan!

Selepas selesai membaca, anda juga akan tahu bahawa teh yang anda minum tidak semestinya berasal daripada daun. Teruskan juga membaca untuk mengetahui harga-harga teh terpilih di seluruh dunia.


1. Teh Da-Hong Pao 
    (1kg = RM4.3 juta/1.2USD)
    (1 cawan* = RM13,500)Teh Da-Hong Pao bermaksud "Big Red Robe" kerana kerajaan Dinasti Ming pada masa itu menggunakan Jubah Merah Besar untuk menutup 4 semak dimana tumbuhnya teh ini yang kononnya telah menyembuhkan penyakit salah seorang kerabat diraja mereka.

Di lereng-lereng gunung inilah terdapatnya daun teh Da-Hong Pao

3 daripada semak yang dimaksudkan sehingga kini masih wujud di dinding-dinding batu Gunung Wuyi, Fujian, China. Ini menjadikan kos penghasilan teh ini sangat tinggi. Kini, teh ini cuma dihidangkan kepada tetamu kehormat negara China.2. Teh PG Tips Diamond 
    (1 uncang teh = RM54,000/15,000USD)
    (1 cawan* = RM1,683)Teh ini berasal dari United Kingdom. Perkataan "Tips" bermaksud 2 helai pucuk paling atas pada pokok teh sahaja yang kononnya dikisar untuk menghasilkan teh ini. Tidak pasti adakah uncang teh ini dibuat daripada berlian atau kertas yang bertatahkan berlian? Berbaloikah?


3. Teh Panda Dung 
    (1kg = RM252,000/70,000USD)
    (1 cawan* = RM784)Teh ini ditanam di kawasan pergunungan Ya'an, Sichuan, China dan disuburi dengan najis panda sebagai baja utama (tutup hidung...). Pemilik teh ini mendakwa teh ini mahal kerana sangat berkhasiat memandangkan panda hanya makan buluh liar sahaja.

Baja emas yang menaikkan harga Teh Panda Dung

Panda juga hanya menyerap 30% sahaja nutrisi makanannya dimana 70% nutrisi daripada makanan disingkirkan melalui najis panda. Oleh itu, kononnya najis panda adalah 100% organik dan menjadikan teh ini sangat berkhasiat. Pilihan di tangan anda!


4. Teh Vintage Narcissus Wuyi Oolong 
    (1kg = RM23,380/6,500USD)
    (1 cawan* = RM72)Sejenis teh Oolong dari Wuyi, China. Selain daripada khasiatnya, teh ini menjadi mahal kerana telah disimpan lama zaman berzaman. Teh ini telah dieksport ke Singapura dari China pada tahun 1960-an. Setelah beberapa kali bertukar pemilik, akhirnya teh ini telah dihantar ke Hong Kong untuk proses lelongan awam pada tahun 2013. Apa yang menarik ialah pembida terakhir yang berjaya membeli "teh antik" ini ialah rakyat Malaysia.


5. Teh Tieguanyin 
    (1kg = RM10,791/3,000USD)
    (1 cawan* = RM33)Teh ini boleh didapati di Anxi dalam daerah Fujian, China. Teh ini dinamakan sempena nama seorang sami Budha iaitu Guanyin. Proses penghasilan teh ini yang kompleks dan memerlukan kepakaran adalah antara sebab mengapa teh ini menjadi mahal.


6. Teh Yellow Gold Tea Buds 
    (1kg = RM10,791/3,000USD)
    (1 cawan* = RM33)TWG ialah sebuah syarikat yang berpengkalan di Singapura yang mendapatkan daun teh dari negara China. Setiap tunas daun teh akan disalut dengan emas 24 karat. Hmmm.... minum air emas??? Boleh ke?


7. Teh Poo Poo Pu-Erh  
    (1kg = RM3,600/1,000USD)
    (1 cawan* = RM11)Teh jenis ini adalah berasal dari daerah Yunnan, China. Teh jenis ini bukannya jenis daun sebaliknya najis serangga-serangga yang hanya makan daun teh sahaja (tutup hidung sekali lagi... teringat pulak kat Kopi Luwak). Proses pengutipan najis serangga ini yang rumit kerana terlalu kecil adalah punca mengapa teh ini menjadi mahal???


8. Teh Gyokuro 
    (1kg = RM2,338/650USD)
    (1 cawan* = RM7.20)Penat sudah menjelajah China... sekarang kita ke Jepun pulak. Teh Gyokuro ni berbeza dengan teh hijau Jepun yang lain kerana, daun teh Gyokuro tidak boleh kena cahaya matahari 2 minggu sebelum dipetik. Ini bertujuan, untuk meningkatkan kadar beberapa jenis asid amino dalam daun supaya teh ini mempunyai aromanya tersendiri.9. Teh Silver Tips Imperial 
    (1kg = RM1,439/400USD)
    (1 cawan* = RM3.60)Sekarang kita ke India pulak... Teh jenis ini hanya boleh didapati di ladang teh Makaibari yang terletak di Bengal Barat berhampiran dengan Nepal. Di ladang ini jugalah iaitu di Kurseong, Darjeeling terdapatnya kilang teh yang pertama di dunia iaitu dibina pada tahun 1859.


10. Teh Tienchi Flower 
      (1kg = RM611/170USD)
      (1 cawan* = RM1.80)Teh ini juga hanya didapati di kawasan Yunnan, China. Teh ini merupakan spesis ginseng dimana bunganya yang seakan-akan brokoli boleh dibuat teh dan mempunyai rasa ginseng yang berangin.


* 1 cawan teh kecil Cina/Jepun
* Harga 1 cawan adalah anggaran semata-mata
* Nilai RM setakat bulan Mei 2015
Buat para pengemar teh di luar sana, hanya anda sendiri yang tahu samada berbaloi atau tidak menikmati semua teh di atas. Bagi saya, cukuplah menikmati teh yang tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah seperti Cinch Tea Energy Mix yang kaya dengan polyphenols dan bertindak sebagai "energy booster" dan "metabolisme booster".


Selamat mencuba!!!# Artikel ini telah diubah dan diterbitkan semula dengan kebenaran daripada www.sweetbonda.my
No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...