Wednesday, October 28, 2015

Fakta Menarik Kaitan Antara Tiram, Sperma Lelaki Dan KesihatanApa Itu Zinc?

Zinc ialah antara mineral penting dalam tubuh badan kita yang terdapat dalam setiap sel. Zinc diperlukan untuk merangsang tindakan lebih 200 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

Tiram ialah makanan yang mengandungi kandungan Zinc paling tinggi


Zinc Adalah Khazanah Lelaki Yang Tidak Ternilai


Zinc dalam prostat lelaki adalah 10 kali ganda lebih dari organ lain! Zinc memainkan peranan penting dalam organ seks lelaki. Kekurangan yang serius akan mengakibatkan masalah seperti kematangan organ seks yang lambat, impoten, perkembangan yang kecil atau pincang pada testikel, kiraan sperma yang rendah, kemerosotan fungsi seksual, penuaan pra-matang dan gugur rambut. Oleh yang demikian, zinc amat diperlukan dari remaja hingga ke umur tua.*Kualiti Sperma bergantung pada jumlah, pembentukan dan pergerakan sperma berkenaan*


Nutrisi Zinc Dalam Makanan Seharian Kita (Untuk Setiap 100g)

 • Tiram - 25mg
 • Daging Merah - 5.2mg
 • Kekacang - 3mg
 • Sumber Ayam - 1.5mg
 • Telur - 1.3mg

Sumber : www.zinc.org


Sebab-Sebab Kekurangan Pengambilan Nutrisi Zinc

Pada kebiasaannya kurang pengambilan Zinc dalam diet seharian melalui pemakanan adalah punca kekurangan Zinc dalam tubuh.

Namun begitu terdapat juga sebab-sebab lain yang menyebabkan kekurangan Zinc dalam tubuh seperti Malabsorption (penyerapan nutrisi makanan yang tidak normal dalam usus kecil), sakit kronik seperti kencing manis dan barah, penyakit hati dan penyakit SCD - Sickle Cell Disease (sel darah merah tidak normal dan berbentuk sabit).


Tanda-Tanda Kekurangan Zinc

 • Hilang selera makan
 • Sel Darah Merah berkurangan
 • Luka yang lambat sembuh
 • Deria rasa yang tidak normal
 • Pertumbuhan yang terbantut
 • Masalah Kognitif berubah (Masalah Otak)
 • Cirit Birit
 • Rambut Gugur

Sumber : www.medicalnewstoday.com

Botak Tengah = Rambut Gugur?


Perbezaan Zinc Complex Shaklee Berbanding Suplemen Zinc Lain Yang Berada Di Pasaran

 • Telah dirumus khas dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita.
 • Zinc sesuai untuk pengambilan jangka panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti Kadmium dan Plumbum dari tubuh.
 • 1 biji Zinc Complex membekalkan 15mg Zinc (100% keperluan harian) dan 115mg Kalsium (12% keperluan harian)


Manfaat Sejagat Shaklee Zinc Complex Kepada Kita Sekeluarga


Mengaktifkan 200 jenis enzim - zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA dan protein seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim dalam tubuh kita untuk memelihara metabolisma gigi dan pertumbuhan para remaja.

Membentuk Kolagen - Membantu pembentukkan protein dan kolagen untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan organ.

Memperbaiki Diabetes - Membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin seterusnya memperbaiki diabetes.

Bintik Putih Di Kuku - Bintik putih di kuku adalah tanda defisiensi zinc yang boleh menyebabkan depresi, lemah daya ingatan, mudah sakit, pemulihan luka yang lambat, pembengkakkan prostat, anemia, lemah penglihatan atau hilang daya ingatan.

Mempertingkatkan Sistem Imun - Membantu pengeluaran kelenjar thymus. Kelenjar Thymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluaran T-cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit.

Mempercepatkan Pemulihan Luka - Mempercepatkan pemulihan luka luaran dan dalaman, pemulihan selepas pembedahan, memperbaiki alergi dan bintik di kulit. Hancurkan zinc dan tabur ke atas luka untuk mempercepatkan pemulihan luka.

Memperbaiki Masalah Prostat - Melindungi kesihatan prostat, memperbaiki dan menyembuh benign prostatomegaly dan keadaan kerap kencing. Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/pembengkakkan prostat dalam kadar 70%

Kemampuan Seks Lelaki - Pengambilan Zinc untuk jangka masa panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

Ovulasi Wanita - Wanita memerlukan zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu penguncupan uterus, mengembalikan daya ketahanannya.

Memperbaiki Radang Kulit - Kajian menunjukkan pengambilan zinc sebanyak 4-8 tablet akan memperbaiki radang kulit seperti akne dan jerawat.

Mengekalkan Deria Bau - Untuk mengekalkan deria bau yang sihat dan sensitif (rasa dan bau)


Siapa Perlukan Shaklee Zinc Complex?

Walaupun Zinc adalah khazanah lelaki yang tidak ternilai namun manfaat Zinc adalah menyeluruh dan sejagat kepada setiap remaja, wanita dan juga orang tua. Wanita mengandung dan juga Ibu menyusu disarankan untuk mengambil lebih nutrisi Zinc untuk perkembangan dan tumbesaran anak yang sempurna.

Gambar Hiasan : 90% kanak-kanak pendek adalah di Indonesia disebabkan masalah kurang nutrisi yang diwarisi daripada ibu mereka. Sumber : health.liputan6.comSemoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


# Artikel ini telah diubah dan diterbitkan semula dengan kebenaran daripada www.sweetbonda.myNo comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...