Thursday, October 29, 2015

Selamatkah Mengambil Protein Lebih Banyak Daripada Biasa?Fungsi Utama Protein

Kita semua dah tahu bahawa Protein sangat penting untuk tumbesaran kita. Kalau bukan untuk tumbesaran pun, Protein penting untuk pembinaan semula sel-sel dalam tubuh kita. Protein juga adalah sumber utama yang memberi kita tenaga. Tulang kita juga semakin sihat dan kuat kalau kita ambil Protein. Begitu juga kalau nak dapat kuku dan rambut yang sihat, kena dapatkan Protein.

Tanda-tanda kekurangan Protein boleh dilihat pada kuku anda

Jadi janganlah jeles sangat kalau ada kawan-kawan kita yang claim kulit dia cantik sebab ambil Protein.... memang betul... dia tak tipu pun sebab fungsi Protein ialah membina semula sel-sel kulit. Maksudnya kulit yang dihasilkan ialah kulit baru. Juga, jangan terkejut kalau ada beberapa orang lelaki yang semakin berotot dan claim dia ambil Protein.... memang betul, dia tak tipu pun. Pengambilan protein mampu untuk membesarkan otot-otot dan seterusnya membantu untuk membakar lemak.


Keperluan Protein Seharian

Persoalannya cukup ke pengambilan Protein kita seharian??? Berapa banyakkah Protein yang perlu kita ambil dalam sehari??? Berikut ialah pengambilan Protein dalam sehari yang telah dicadangkan :-

1) Wanita mengandung atau wanita yang menyusu badan - 71 gram
2) Lelaki dewasa - 56 gram
3) Remaja lelaki - 52 gram
4) Wanita dewasa - 46 gram
5) Remaja perempuan - 46 gram
6) Budak sekolah - 19-34 gram
7) Budak belum sekolah - 10 gram

Ok... katakanlah kita memang jenis orang yang mengamalkan pemakanan seimbang, adakah protein yang kita ambil seharian mencukupi untuk digunakan oleh badan kita??? Katakanlah daging lembu yang seberat 226 gram kita makan sehari tetapi pada hakikatnya cuma ada 61 gram Protein sahaja. Ooo ye.... adakah memang kita makan 226 gram (1/4 kg) daging lembu sehari???

Katakanlah kita makan telur gred A yang saiz besar sebiji sehari. Sedangkan telur besar yang beratnya 46 gram hanya mempunyai protein seberat 6 gram sahaja. Maksudnya kalau kita makan telur kecil... semakin kuranglah protein yang kita ambil sehari.

Sumber Protein daripada daging dan bahan tenusu


Siapa Memerlukan Protein Lebih Daripada Biasa?

Berbanding orang biasa... ada beberapa orang yang memerlukan lebih Protein daripada biasa. Mereka ini adalah orang yang terlibat ataupun mereka yang bekerja melibatkan aktiviti fizikal, ahli sukan yang sentiasa aktif dan juga mereka yang dalam proses pemulihan daripada kecederaan ataupun pembedahan.

Protein Soya ESP membekalkan 14 gram protein untuk setiap hidangan

ESP Shaklee sememangnya enak dan menjadi pilihan ramai orang


Jangan tak tau... orang tua juga sangat perlukan Protein supaya diorang tak kena osteoporosis (tulang rapuh) dan juga sarcopenia (otot susut dan hilang). Orang yang kerap letih dan kuat bekerja juga disarankan untuk mengambil Protein.Kesan-Kesan Pengambilan Protein

Betul ke Protein boleh membantu mengurangkan berat badan??? Ya... memang boleh dan dah ada beberapa kajian yang menyokong teori ini. Protein akan meningkatkan kadar metabolisma badan kita (kalori keluar) dan protein juga akan menyebabkan kita kurang selera makan (kalori masuk dapat dikurangkan).

Betul ke kalau terlebih Protein akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan terutamanya masalah buah pinggang??? Jawapannya tidak... kesemua dakwaan ini tidak pernah dibuktikan dengan mana-mana bukti saintifik pun. Sebaliknya, untuk mendapatkan kesihatan yang maksimum adalah dinasihatkan untuk mengambil lebih protein berbanding terkurang protein.


Sumber asal : authoritynutrition.com


Sumber-Sumber Protein

Selain daripada daging dan juga bahan tenusu yang membekalkan sumber Protein, kacang soya juga dilabelkan sebagai "protein lengkap" yang membekalkan kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Tapi dengan syarat kacang soya itu mestilah kacang soya non-GMO. Protein Soya juga hampir tiada kandungan kolesterol dalamnya.

Sumber Protein dari tumbuh-tumbuhanSebab itulah dari dulu hingga kini ESP Shaklee sentiasa menjadi pilihan ramai dan menawarkan pelbagai manfaat kesihatan dengan berkesan. Dapatkan Protein Soya terbaik daripada kami sekarang!


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


# Artikel ini telah diubah dan diterbitkan semula dengan kebenaran daripada www.sweetbonda.my


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...