Thursday, June 29, 2017

Pemain Import Baru Liga Super 2017 - Hanya Kedah Kekal Dan Percaya Dengan Pemain Import MerekaLiga Super Malaysia juga akan bersambung pada 1 Julai 2017. Setiap pasukan sedang membaiki kualiti pasukan bolasepak masing-masing agar menepati sasaran yang ditetapkan. Beberapa pemain baru telah diambil termasuk juga pemain import dan ada juga pemain yang disingkirkan.


Johor Darul Ta'zim

Gonzalo Cabrera dan Marcos Antonio kekal sebagai pemain import JDT. Pada awal musim Jeronimo Barrales telah diturunkan ke JDT II manakala Gabriel Guerra telah dinaikkan ke JDT. Khidmat penyerang Argentina warganegara Iraq, Brian Ferreira telahpun ditamatkan.

Mohammed Ghaddar - penyerang prolifik Lubnan

Sebagai ganti JDT telah membeli penyerang import prolifik Lubnan, Mohammad Ghaddar dari Kelantan. Mohammed Ghaddar mula bermain di Liga Malaysia sejak musim 2012-2013.


Pahang

Matheus Alves, Mohamadou Sumareh dah Heo Jae-Won terus berkhidmat dengan Pahang untuk musim 2017 ini. Pahang terpaksa melepaskan Bright Dike yang bergelut dengan prestasi sendiri.

Yamil Romero dan Carlos Tevez di Boca Juniors

Sebagai ganti Pahang mendapatkan khidmat Yamil Romero dari pasukan simpanan Boca Juniors. Tapi... apa kaitan pemain tengah menyerang dari Argentina ini dengan penjaga gol Manchester United, Sergio Romero?


Kedah

Kedah mengekalkan keempat-empat pemain import mereka.


Perak TBG

Mehmet Durakovic mengekalkan Thiago Junio dan Yashir Pinto bagi menghadapi baki saingan Liga Super Malaysia 2017. Pemain yang dipilih mendiang Karl Henz Weigang iaitu Faton Toski dan Valdislav Mirchev dilepaskan Perak TBG. Pemain import baru mereka ialah :-

Gilmar - bekas penyerang berbisa Kelantan

i) Gilmar Jose da Silva Filho - penyerang dari Brazil yang pernah bermain untuk Kelantan dan Sarawak
ii) Leandro Dos Santos Oliveira - pemain sayap dari Brazil yang pernah bermain untuk T-Team dan Selangor


Selangor

Hanya Francis Forkey Doe dan Ugo Ukah kekal dengan Selangor. Seperti yang dijangka khidmat Victoras Astafei tidak diperlukan apabila Andik Vermansyah pulih dari kecederaan manakala pemain tengah Juliano Mineiro juga mengalami nasib yang sama. Pemain import baru Selangor ialah :-

Rufino semasa bersama Atletico Madrid

i) Andik Vermansyah - pemain sayap Indonesia kembali bermain untuk Selangor setelah berehat lama akibat kecederaan panjang
ii) Rufino Segovia del Burgo - bekas penyerang Kitchee SC ini berpengalaman luas dalam Liga Sepanyol termasuk bermain untuk pasukan remaja Rayo Vallecano, Atletico Madrid dan Valladolid.


Felda United

Hanya Zah Rahan Krangar dikekalkan bersama Felda United oleh B Sathianathan. Penyerang Gaston Cellerino, pemain muda Lucas Cano dan pertahanan Mootaz Junaidi telah dilepaskan. Sebagai ganti Felda United telah mengambil pemain berikut :-

Dino Djulbic ketika bermain dengan pasukan kebangsaan Australia

i) Thiago Augusto - penyerang berbahaya dari Brazil ini kembali bersama Felda United setelah dipinjamkan ke Kedah pada musim lepas.
ii) Dino Djulbic - pertahanan veteran dari Australia keturunan Bosnia ini berpengalaman luas dalam Liga Australia, Liga Jerman, Liga China dan Liga UAE.
iii) Ifedayo Olusegun - penyerang sayap dari Nigeria yang pernah bermain di Liga Bahrain


T-Team

T-Team mengekalkan Abdoulaye Maiga, Dilshod Sharofetdinov dan Mamadou Samassa sebagai pemain import mereka. Penyerang Uzbekistan Farhod Tadjiyev disingkirkan dan sebagai ganti mereka mendapatkan bekas penyerang kebangsaan Cameroon, Yannick N'Djeng yang berpengalaman bermain dalam liga Afrika seperti di Algeria dan Tunisia.

Yannick N'djeng (kanan) mewakili Cameroon ketika menentang Congo

Kelantan

Morgaro Gomis dan Mamadou Danso kekal sebagai pemain import Kelantan. Penjaring terbanyak Mohammed Ghaddar telah berhijrah ke JDT manakala Alessandro Celin cuba untuk dijual. Pemain import baru Kelantan ialah :-

Bako dalam perlawanan pertamanya menentang Pulau Pinang


i) Abou Bakr Al-Mel - penyerang muda Lubnan yang dikenali sebagai "Bako" ini dicadangkan oleh Mohammed Ghaddar
ii) L'Imam Seydi - penyerang tegap Senegal kelahiran Perancis yang pernah bermain di Liga Slovakia, Liga Hungary, Liga Azerbaijan dan Liga Malta.

* L'Imam Seydi gagal didaftarkan sebagai pemain import Kelantan kerana sekatan pendaftaran pemain import akibat isu tunggakan gaji pemain masih berkuatkuasa.
* Kelantan mendaftarkan semula Alessandro Celin setelah gagal mendaftarkan L'Imam Seydi


PKNS

Setakat ini Gonzalo Soto, Lucas Espindola dan Matias Hadwa tidak akan bermain untuk PKNS manakala Patrick Wleh masih kekal. Pemain import baru PKNS ialah :-

Fabio Ferreira - bekas anak didik Jose Mourinho

i) Fabio Ferreira - pemain sayap dari Portugal ini bernah bermain dengan pasukan remaja Sporting Lisbon dan kemudian dibawa oleh Jose Mourinho untuk bersama pasukan remaja Chelsea. Fabio Ferreira berpengalaman luas bermain di Liga Australia.
ii) Park Kwang-il - pemain tengah dari Korea Selatan ini pernah bermain di Liga India dan berpengalaman luas bermain di Liga Jepun.
iii) Abdou Jammeh - bekas pemain pertahanan kebangsaan Gambia yang pernah bermain di Liga Tunisia, Liga Rusia, Liga Belgium, Liga Cyprus, Liga Kuwait, Liga Gambia, Liga Finland dan Liga Qatar.


Sarawak 

Demerson dan Mateo Roskam kekal sebagai pemain import Sarawak. Bintang Filipina Mark Hartmann telah berhijrah ke Pulau Pinang, manakala pemain Korea Lee Jong Ho telah ditamatkan kontrak. Pemain import baru Sarawak ialah :-

Sahil Suhaimi - bintang muda Singapura yang mencuba nasib di Burnley FC

i) Milos Raickovic - bekas pemain remaja Montenegro berusia 23 tahun yang bermain di posisi tengah. Sebelum ini bermain dengan kelab Buducnost dalam Liga Montenegro.
ii) Sahil Suhaimi - penyerang muda Singapura dari kelab Tampines Rovers. Pernah bersama dengan kelab Liga Perdana Inggeris, Burnley FC untuk tempoh percubaan tapi gagal untuk mendapatkan kontrak.


Melaka United

Hanya Jeon Woo-young kekal sebagai pemain import Melaka United. Pertahanan berpengalaman Godwin Antwi, penyerang Sergio Ezequiel Aguero dan Ilija Spasojevic telah ditunjukkan jalan keluar oleh Melaka United. Pemain import baru mereka ialah :-

Jasmin Mecinovic (6) ketika bersama pasukan remaja Macedonia

i) Jasmin Mecinovic - Pertahanan tinggi lampai, bekas pemain remaja Macedonia ini pernah bermain di Liga Macedonia, Liga Moldova, Liga Norway, Liga Hungary dan Liga Armenia.
ii) Felipe Almeida de Souza - pemain tengah menyerang dari kelab Brazil, Oeste FC
iii) Marko Simic - bekas penyerang Negeri Sembilan dari Croatia


Pulau Pinang

Zainal Abidin Hassan hanya mengekalkan Nigel Dabinyaba sebagai pemain import Pulau Pinang. Diogo Ferreira dan Andy Russell telah ditamatkan kontrak mereka manakala Reinaldo Lobo akan direhatkan. Pemain import baru Pulau Pinang ialah :-

Brandon McDonald (14) berentap dengan penyerang India Robin Singh

i) Mark Hartmann - penyerang Filipina ini berhijrah dari Sarawak
ii) Brandon McDonald - pertahanan Guam ini berasal dari Amerika Syarikat, berpengalaman luas di Liga Amerika Syarikat dan pernah bermain di Liga Sweden dan Liga Thailand.
iii) Sanna Nyassi - pemain tengah Gambia warganegara Amerika Syarikat yang berpengalaman luas di Liga Amerika Syarikat


Semoga dengan kehadiran pemain import baru ini akan merancakkan semula kancah bolasepak tempatan yang akan bersambung pada bulan Julai 2017 nanti. Kualiti dan profesional mereka diperlukan untuk diserapkan dalam pasukan Liga Super Malaysia.
No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...