Friday, June 16, 2017

Cara Didik Anak Dan KeluargaSalam Jumaat semua.....

Cara halus dalam menyentuh hati dan jiwa anak-anak ada pelbagai. Berbanding kekerasan, kaedah yang Keklin nak kongsikan ini lebih mudah hendak dilakukan kerana ia berkaitan dengan emosi.
Satu cara yang paling efektif ialah melalui doa selepas solat bersama-sama.
Caranya,
Selepas solat, berdoalah dalam bahasa Melayu/bahasa yang digunakan di rumah. Gunakan bahasa mudah yang difahami oleh anak-anak.
Nyatakan dengan penuh perasaan apa yang kita mahu sampaikan kepada anak tetapi melalui pengharapan/permohonan yang ikhlas kepada Allah.
Lunakkan suara dan ulang 3 kali di ayat yang kita mahu tekankan. Sebut nama anak-anak. Dan spesifikkan doa.


Contohnya,
"Ya Allah.. Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Hayyu, ya Qayyum, Ya Badi'us Samawaati wal 'Ard.
Duhai Tuhan kami yang Maha Baik.. Jadikanlah Adam Hakimi, Aisyah Humairah, Azzalea Hannah dan Amani Hasya anak-anak yang baik dan soleh ya Allah (ulang 3 kali)..
Jadikanlah mereka rajin mengemas bilik ya Allah.. Kalau azan cepat-cepat ambik wuduk dan solat ya Allah.. Sentiaaaasa sayang menyayangi antara sama lain ya Allah..." (sambung)
Kalau boleh, masukkan elemen emosi.. seperti suara yang sedih.. kalau dapat menangis lagi baguihhh..
Cara ini sangat menyentuh hati. Serius. Nanti anak kau pun menangis bersama-sama. Sentuh jiwa kan.
Ala, kau bayangkan je masa zaman-zaman sekolah dulu. Bila abang kakak fasi buat 'recall sejuk' selepas beria marah-marah dalam 'recall panas', kau menangis sungguh-sungguh kan masa berdoa dalam gelap? Terus terbayang wajah mak ayah dan taubat nasuha nak jadi anak solehah. Kannn?
Ha, begitulah juga dengan anak-anak. Daripada kau membuang tenaga dan merosakkan the so called bulatan aura positif kau itu dengan menjerit-jerit dan marah-marah anak, kaedah ini lebih relax dan tenang.
Kau bayangkan kalau kau kerap berdoa begini, anak kau dengar benda yang baik-baik.. dan dia tahu betapa sayangnya kau kepada mereka kerana memohon begini begitu yang indah-indah dari Allah.. pasti hati mereka lembut kan. Saiko habis! Haha.


Eh, cara ni macam sesuai juga untuk isteri yang gitu-gitu kan. Hehehe.
Kalau suami? Ni ramai dah selalu buat kan. Masa masak tu basahkan bibirmu dengan zikir, doa, surah dan niat untuk mengikat kasih sayang suami dan anak-anak. Semoga kasih sayang terus subur gitu. Cewah.
Semoga sharing ini bermanfaat buatmu di pagi Jumaat ini. Yeahh!
---------
Keklin is Momster 
--------

Sumber Asal : Keklin SweetbondaNo comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...