Wednesday, June 28, 2017

Pemain Import Baru Liga Perdana 2017 - Sabah dan MISC-MIFA menampilkan 100% Pemain Import BaruTempoh berehat Liga Perdana Malaysia 2017 bakal berakhir dan akan memulakan sepak mula pada 30 Jun 2017. Negeri Sembilan, Kuala Lumpur, Terengganu dan PKNP sedang bersaing sesama sendiri dan cuba meningkatkan kualiti pasukan masing-masing untuk menerajui Liga Perdana 2017. Paling ketara ialah perubahan dan penukaran beberapa orang pemain termasuk pemain import.


Negeri Sembilan

Khidmat Nemanja Vidic, Lee Tuck dan Bruno Castanheira masih diperlukan oleh Negeri Sembilan. Namun begitu penyerang dari Croatia, Marko Simic dilepaskan ke Melaka United di Liga Super Malaysia 2017.

Jonathan Behe ketika mewakili Sabah diasak pertahanan ATM

Sebagai ganti, penyerang keturunan Ivory Coast kelahiran Perancis, Jonathan Behe dibawa masuk menggantikan Marko Simic. Jonathan Behe pernah bermain untuk Sabah.


Kuala Lumpur

Guilherme de Paula, Nicolas Dul dan Bobur Akbarov kekal bersama Kuala Lumpur manakala pemain tengah dari Mali, Modibo Konte dipinjamkan ke Perlis.

Paulo Josue bersama kelab lamanya di Brazil

Sebagai ganti, Kuala Lumpur mendapatkan pemain tengah dari Brazil, Paulo Josue. Pemain ini pernah bermain di Liga Brazil dan Liga UAE.


Terengganu

Lutfulla Turaev dan Frederic Falcone telah digugurkan oleh Irfan Bakti daripada skuad baru Terengganu. Issey Nakajima-Farran dan Lazaro masih dikekalkan. Sebagai ganti Terengganu mendapatkan khidmat pemain import baru berikut :-

Tche Tche ketika bersama kelab Tanzania

i) Gabriel Davis Dos Santos - pemain tengah menyerang ini berpengalaman luas bermain di Liga Brazil dan pernah bermain di Liga Thailand.
ii) Kepre Brice Hermann Tchetche - penyerang dari Ivory Coast ini dikenali sebagai Tche Tche pernah bermain di kelab Afrika dan muncul sebagai pemain paling bernilai dalam Liga Tanzania. Pemain ini hampir menyertai Kelantan pada tahun 2014 tetapi tidak jadi. Kelab terakhirnya adalah di Liga Oman.


PKNP

Selama ini PKNP cuma menggunakan khidmat 3 orang pemain import sahaja dan ketiga-tiga mereka masih dikekalkan. PKNP menambah seorang lagi pemain import iaitu Kim Hyun-woo penyerang dari Korea Selatan yang pernah bermain di Liga Kemboja dan Liga Myanmar.

Kim Hyun Woo (merah) bersama kelab Shan United di Liga Myanmar


UiTM

UiTM mengekalkan keempat-empat pemain import mereka


JDT II

Pada awal musim Jeronimo Barrales telah diturunkan ke JDT II manakala Gabriel Guerra telah dinaikkan ke JDT. Setakat ini, JDT II masih memberikan kepercayaan kepada pemain import mereka.


PDRM

Safuwan Baharudin, Dao Bakary dan Souleymane Konate kekal sebagai pemain import PDRM untuk baki saingan Liga Perdana Malaysia.

Yassir Hanapi (kiri) bersama pasukan Singapura

PDRM mendapatkan pemain import baru dari Singapura, Yasir Hanapi untuk menggantikan Frederic Pooda.


Kuantan

Pada awalnya Kuantan mengekalkan keempat-empat pemain import mereka namun di saat-saat akhir mereka terpaksa melepaskan Shim un-Seob, pemain tengah Korea Selatan kepada kelab Vietnam, Long An FC yang memberikan tawaran yang lebih baik,


Sabah

Dengan barisan pengurusan baru, Sabah melepaskan keempat-empat pemain import lama mereka. Pemain import baru Sabah ialah :-

Francis Kasonde semasa mewakili pasukan Zambia

i) Francis Kasonde - bekas pertahanan kebangsaan Zambia yang berpengalaman luas.
ii) Rodoljub Paunovic - penyerang berpengalaman yang bermain di Liga Serbia, Liga Thailand dan Liga Montenegro.
iii) Lee Kil-hoon - bekas pemain tengah remaja Korea Selatan dan pernah bermain untuk Pulau Pinang dan Sime Darby
iv) Heo Jae-nyeong - pemain tengah bertahan dari Korea Selatan


MISC-MIFA

Kesemua pemain import MISC-MIFA telahpun disingkirkan dan sebagai ganti mereka mengambil pemain-pemain import baru berikut :-

i) Luiz Eduardo Purchino - pemain ini dikenali sebagai "Dudu", bermain di posisi penyerang sayap dan berpengalaman bermain dalam Liga Thailand
ii) Mohamed Talaat - bekas penyerang remaja Mesir yang pernah bermain dalam Liga Mesir dan liga lain di Timur Tengah
iii) Kpah Sean Sherman - bekas penyerang kebangsaan Liberia yang pernah bermain dalam Liga Cyprus dan Liga Afrika Selatan
iv) Shin Jae-Pil - bekas pemain pertahanan berpengalaman dari Melaka United.


Mohamed Talaat berentap dengan pemain Itali semasa Piala Dunia bawah 20 tahun

Perlis

Brandon Adams yang dipinjamkan dari QPR masih kekal bersama Perlis. Sebaliknya, Perlis menyingkirkan Damion Stewart, Oh Kyu-bin dan Park Yong-joon bagi menghadapi baki saingan liga. Pemain import baru Perlis ialah :-

Maksimilian Fomin (6) bersama pasukan Uzbekistan

i) Modibo Konte - pemain tengah dari Mali yang telah dipinjamkan oleh Kuala Lumpur
ii) Ndumba Makeche - bekas penyerang Felda United dan Sarawak berkuturunan Zambia warganegara Australia
iii) Maksimilian Fomin - Pemain pertahanan muda Uzbekistan


ATM

ATM mengekalkan keempat-empat pemain import mereka.


Kualiti setiap pasukan dipertingkatkan bagi menghadapi baki saingan liga. Perlis dan ATM bergelut supaya tidak disingkirkan ke Liga FAM. Saingan untuk ke Liga Super 2018 juga tidak kurang hebatnya.


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...