Monday, September 7, 2015

Pelaksanaan Kutipan Tol Elektronik Menggunakan PLUSMiles, Touch N Go dan Smart Tag Bermula 9 September 2015Kepada pengguna tegar highway atau lebuhraya, bermula waktu tengahari 9 September 2015 tiada lagi bayaran tol tunai akan dikenakan pada 12 plaza tol seperti berikut :-

1) Plaza Tol Jitra (PLUS)
2) Plaza Tol Bukit Kayu Hitam (PLUS)
3) Plaza Tol Lunas (BKE - Lebuhraya Kulim Butterworth)
4) Plaza Tol Kubang Semang (BKE)
5) Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang
6) Plaza Tol Gombak (KLK)
7) Plaza Tol Bentong (KLK)
8) Plaza Tol Dato' Keramat (AKLEH)
9) Plaza Tol Ayer Panas (DUKE)
10) Plaza Tol Sentul Pasar (DUKE)
11) Plaza Tol Batu (DUKE)
12) Plaza Tol Lebuhraya SMART

Kesemua bayaran tol akan dibuat berdasarkan kutipan elektronik menggunakan kad PLUSMiles, Touch N Go atau Smart Tag. Pengguna Smart Tag boleh guna kedua-dua lorong Touch N Go dan Smart Tag manakala pengguna kad PLUSMiles dan Touch N Go hanya boleh guna lorong Touch N Go saja.Jadi kepada sesiapa yang belum ada mana-mana kad atau alat yang dinyatakan di atas, jangan tangguh lagi dan cepat-cepat dapatkan kad Touch N Go anda sekarang. Pihak Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) juga ada sediakan perkhidmatan 24 jam untuk Tambah Nilai ataupun jualan kad Touch N Go kepada mereka yang memerlukan.

Kadang-kadang hanya disebabkan kita tidak "alert" atau kita tak ambil tahu tentang perubahan sebegini akan menyebabkan kesesakan jalan raya yang tidak diingini di Plaza Tol yang mana sudah pasti boleh dielakkan kalau kita waspada.Sekiranya berjalan lancar, kutipan tol secara elektronik ni juga akan mengurangkan kadar kesesakan di Plaza Tol dan juga di lebuh raya. Tapi sedar tak sedar, kita pun tak tahu apa dah jadi dengan nasib pekerja-pekerja tol mulai 9 September 2015? Adakah mereka ditempatkan di bahagian lain? Ataupun adakah mereka diberhentikan? Takpe, mungkin rezeki mereka ada di tempat lain.Jadi, kita sebar-sebarkanlah berita ini kerana mungkin di luar sana ramai yang masih tak "alert" dengan perubahan ni. Nampak macam hal kecik jer kan? Tapi percayalah, kesesakan jalan raya atau kemalangan kecil mungkin akan berlaku disebabkan tersalah lorong, nak tukar lorong di Plaza Tol dan macam-macam lagi.

Yang dah ada kad elektronik ni pulak... kadang-kadang lain pulak halnya.... Tak top up lagi lah, tak cukup baki lah dan macam-macam ragam lagi. Selagi boleh elak... kita elakkan lah ye....No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...