Thursday, September 25, 2014

Pengalaman Program Reunion Di Marina Chalet, Cameron HighlandLebih kurang setahun yang lepas aku telah diamanahkan untuk menganjurkan reunion yang kecil untuk lebih kurang 10 buah keluarga di Marina Chalet, Cameron Highland pada 14-15 September 2013. Tema reunion adalah cuma untuk "get together and BBQ nite" sempena 10 tahun graduasi kami semua iaitu pada tahun 2003.

Pada asalnya nak buat reunion di Langkawi, tetapi akhirnya destinasi Cameron Highland dipilih atas faktor geografi. Persiapan adalah ala kadar dan tidaklah berapa grand.... Pertama, tetapkan tarikh reunion, destinasi reunion dan booking tempat tinggal seawal mungkin.

Walaubagaimanapun, atas faktor-faktor yang tidak dapat dielakkan hanya 6 keluarga saja yang dapat menghadirkan diri. Mujur, ada "simple plan" dah ada dalam kepala in case ada yang tidak dapat hadir di saat-saat akhir.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Cameron Highland


Day 1 - 14.9.2013

Bertolak dari KL ke Cameron Highland, aku lebih selesa menggunakan laluan Simpang Pulai, Ipoh berbanding laluan Tapah. Ini bermakna aku akan jumpa Berinchang dahulu sebelum Tanah Rata.

Masing-masing yang hadir akan membawa sumbangan berbentuk makanan samada makanan basah mahupun makanan kering. Makanan basah yang dibawa adalah untuk dibuat BBQ.


Selain daripada Marina Chalet... banyak lagi pilihan rumah atau apartment yang lebih cantik can cozy sesuai untuk percutian keluarga atau reunion kat Cameron Highland ni.... boleh klik kat SINI. Apabila tiba di Marina Chalet, setelah check in... persiapan untuk BBQ terus dibuat memandangkan hujan renyai yang tidak berhenti-henti dari tengah hari. Dalam keadan suhu yang agak sejuk dan tiupan angin, arang hendaklah dibakar lebih awal.

Untuk mengelakkan budak-budak mengacau semasa BBQ... aktiviti mewarna telah diadakan. Materialnya download jer kat internet.
Sambil-sambil BBQ, masing-masing telah mulakan aktiviti mengunyah. Hari semakin larut.... cuaca sejuk... perut pun dah berkeroncong... makan dulu apa yang ada, sambil tunggu ikan, ayam, daging dan sotong bakar termasuklah sate siap dibakar.

Setelah selesai makan, aktiviti mengemas bermula dan masing-masing mengambil peluang untuk berborak santai berkenaan masa silam dan masa hadapan.Tak cukup dengan itu, kitorang semua keluar waktu malam untuk tengok bola game Sunderland vs Arsenal di Hill Station Cafe, Tanah Rata. Walaupun bukannya semua penyokong Arsenal tetapi kitorang enjoy the game. Full Time : Sunderland 1 Arsenal 3, great goal by Giroud and brace by Ramsey!

SELAMAT MALAM CAMERON HIGHLAND!


Day 2 - 15.9.2013

Pagi yang dingin di Cameron Highland... tiada aktiviti yang khusus. Masing-masing akan pulang ke lapangan masing-masing dan meneruskan dengan kehidupan seharian mereka.
Setelah merakamkan gambar kenangan, kami semua berpisah dan menuju ke destinasi masing-masing. Tidak kurang juga ada yang menyambung percutian mereka ke tempat-tempat lain memandangkan hari besoknya Isnin 16.9.2013 adalah hari cuti umum sempena Hari Malaysia.

Kami juga menyambung percutian dan telah check in di Lakehouse yang terletak di Ringlet, Cameron Highland. Sejujurnya tidak banyak tempat yang dapat dikunjungi akibat "peak time" dan menyebablan kesesakan jalan raya di kawasan Cameron Highland.SELAMAT MALAM CAMERON HIGHLAND!


Day 3 - 16.9.2013

Memandangkan kami sudah berada di kawasan Ringlet, maka jalan pulang yang paling sesuai ialah menggunakan laluan Tapah untuk pulang ke KL. Lagipun, dikhabarkan pada ketika itu laluan di Tanah Rata dan Berinchang mengalami kesesakan jalan raya yang teruk.

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Cameron Highland


SELAMAT TINGGAL CAMERON HIGHLAND!


Kesimpulannya... janganlah pergi ke Cameron Highland semasa "peak time" khususnya masa cuti umum dan cuti sekolah.No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...