Friday, April 22, 2016

Kencing Kotor - Kesengsaraan Bergelut Dengan Penyakit Ini Memang Menakutkan!Kencing Kotor??? Ya... dengar namanya pun dah mengerikan. Sudah lah air kencing yang kita pun tahu kenajisannya... tambah lagi dengan sifatnya yang kotor. Sebenarnya Kencing Kotor atau dikenali dengan nama "urinary tract infection" atau "bladder infection" ini ialah sejenis penyakit dimana terdapat jangkitan pada sebahagian salur kencing.

Katakan TIDAK pada Kencing Kotor!


Punca-Punca Kencing Kotor

Kebanyakan penyakit Kencing Kotor ni adalah disebabkan oleh kuman bakteria e-coli iaitu sebanyak 80% kes. Maksudnya apabila bahagian alat sulit tidak dijaga kebersihannya, maka akan mudah diserang penyakit Kencing Kotor ini. Perbezaan kedudukan salur kencing wanita yang lebih terdedah ke luar berbanding lelaki menyebabkan golongan wanita lebih mudah diserang penyakit Kencing Kotor berbanding dengan golongan lelaki.

Kuman e-coli

Selain itu, wanita hamil juga mudah diserang penyakit Kencing Kotor akibat perubahan hormon yang ketara. Air kencing wanita hamil juga lebih berasid dan lebih banyak gula daripada biasa, menyebabkan bakteria mudah membiak.


Tanda-Tanda Kencing Kotor

Apabila kita diserang sakit Kencing Kotor ni, antara tanda-tandanya ialah seperti :-

- rasa sakit atau terbakar ketika buang air kecil
- rasa kerap hendak buang air kecil
- air kencing bewarna kemerah-merahan atau cloudy
- hanya buang sedikit air kencing walaupun pundi kencing terasa penuh
- keletihan
- lemah-lemah
- demam


Penyelesaian Nutrisi Kencing Kotor

Adalah sangat disarankan agar kita minum jus cranberry untuk mengurangkan gejala Kencing Kotor ni. Tapi... kita kena pastikan jus cranberry tu yang benar-benar asli, bukannya jus cranberry komersial yang telah dicampur dengan pelbagai bahan perasa dan pewarna.

Jus Cranberry

Hmm.... kalaulah boleh tanam pokok cranberry kat laman rumah, kan best! Bukannya senang nak cari pokok cranberry yang original kat Malaysia ni. Lagipun, mana boleh nak tanam kat Malaysia... iklim Malaysia tak mesra dengan pokok cranberry.

Pokok Cranberry

Pakar nutrisi juga telah mencadangkan untuk mengambil nutrisi-nutrisi berikut sekiranya kita menghadapi gejala Kencing Kotor ini :-

"Probiotics, Coenzyme A, Vitamin B6, choline, inositol, Vitamin C + bioflavanoids, Kalsium + Magnesium, L-Arghinine, L-Methionine, lecithin, multienzyme complex, multimineral complex, potasium, zinc, Vitamin A, B dan E" - (fuhh..... banyaknya!!!)

Sumber : www.care2.com 


Sebab tu kami mencadangkan agar anda mencuba produk berikut untuk mengatasi kesengsaraan ketika bergelut dengan penyakit Kencing Kotor ni :-

Alfalfa Complex - kaya dengan pelbagai khasiat dan berfungsi sebagai antikulat

Garlic Complex - dengan Alisin semulajadi berfungsi sebagai Antibiotik semulajadi

Selain daripada 2 produk utama ini, kami juga akan mencadangkan  produk-produk lain untuk diambil bergantung pada keperluan dan juga kadar kesihatan anda sebagai pengguna. Kami juga akan memberikan khidmat nasihat nutrisi dan kesihatan kepada anda secara percuma.


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


# Artikel ini telah diubah dan diterbitkan semula dengan kebenaran daripada www.sweetbonda.myNo comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...