Monday, November 9, 2015

Kawal Mood Anda Dengan Vitamin B12 - Kepentingan Vitamin B12 Untuk Sistem Saraf Manusia Dan Pembentukan Sel Darah MerahPernah dengar neurotransmitters? Neurotransmitters ni ada dalam Sistem Saraf Manusia yang berfungsi sebagai bahan kimia yang memindahkan "maklumat" daripada satu neuron ke neuron yang lain. Secara ringkasnya neurotransmitters ni akan mengawal mood seseorang. Kalau sihat neurotransmitters, oklah mood dia dan begitu juga sebaliknya.

Baca : Kenali Sistem Saraf Manusia


"Mood Swing"?

Sebab itu orang yang kekurangan Vitamin B khususnya Vitamin B12 akan mengalami gangguan saraf dan penyakit kerosakan neurologi seperti menyebabkan dementia (hilang ingatan), paranoid (kebimbangan dan ketakutan), kemurungan dan masalah tingkah laku. Kekurangan Vitamin B12 juga akan sebabkan anemia (kurang darah merah) dan juga kekeliruan di kalangan orang tua.

Orang yang sama, identiti yang berbeza?

Selalu tak rasa kebas dan semut-semut pada tangan dan kaki? Kalau ada, itulah tanda-tanda apabila tubuh kita kurang Vitamin B12. Kita juga dah tahu bahawa Vitamin B khususnya Vitamin B12 membantu mengawal sistem saraf dan juga memain peranan dalam pertumbuhan dan pembentukan sel darah merah.

Vitamin B12 boleh didapati daripada daging dan hasil tenusu. Sebab itu "vegetarian" adalah orang yang berisiko untuk kekurangan Vitamin B12. Tubuh kita masih boleh kekurangan Vitamin B12 walaupun kita dah mengamalkan pemakanan yang seimbang. Ini semua disebabkan oleh radikal bebas yang telah "merencatkan" kemampuan tubuh kita untuk menyerap nutrisi-nutrisi ke dalam tubuh.

Sumber makanan mengandungi Vitamin B12


Sebab itu, sangatlah disarankan agar kita mengambil suplemen B-Complex yang terbaik di pasaran untuk menampung kekurangan Vitamin B12 dalam tubuh kita. Takde masalah pun kalau kita terlebih makan B-Complex sebab Vitamin B adalah Vitamin larut air dan akan disingkirkan melalui air kencing jika terlebih ambil.

Kandungan B-Complex Shaklee mengikut garis panduan yang ditetapkan RDA

Baca : Tips Memilih B-Complex Terbaik Di Pasaran


Sebab itu juga, tak peliklah jika ada sesetengah orang yang mencadangkan kita agar makan B-Complex yang mengandungi Vitamin B12 jika kita kerap tension, tertekan, terlalu takut, terlalu sedih dan apa-apa sahaja yang menunjukkan adanya "mood swing" pada diri kita. Boleh juga dikatakan B-Complex ialah "pil penenang" tanpa bahan kimia.

Dapatkan B-Complex terbaik yang mengandungi Vitamin B12 daripada kami sekarang!


Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


# Artikel ini telah diubah dan diterbitkan semula dengan kebenaran daripada www.sweetbonda.myNo comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...