Wednesday, August 24, 2016

Summer In Orlando, Florida, USA - Part 3



Orlando, Florida menerima cahaya matahari sepanjang tahun sama seperti Malaysia. Jadi tak hairanlah cuaca di sini lebih kurang sama macam Malaysia. Paling sejuk pun sekitar 23-24 C iaitu masa awal pagi dan lewat malam sama macam Malaysia. Orlando tak sama macam kawasan lain di USA di bahagian utara yang mengalami cuaca 4 musim sama macam dunia Eropah

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di USA

Waktu solat juga tak susah untuk kita tahu.... Walaupun boleh cari sendiri, tapi pihak Shaklee juga ada sediakan jadual waktu solat di Orlando dan juga Dubai untuk kemudahan para delegasi yang beragama Islam... Alhamdulillah....




9.8.2016 - Day 7

SELAMAT PAGI ORLANDO, FLORIDA!

Hari ni hari Selasa... suhu di Orlando ialah 32 C.....

Hari ni adalah hari terakhir percutian di Orlando sebab besok dah nak pergi airport untuk pulang ke tanahair. Aktiviti hari ini ialah aktiviti shopping sepanjang hari. Para delegasi dihantar ke Vineland Premium Outlet yang terletak cuma 15 minit perjalanan dari hotel.

Vineland Premium Outlet

Para delegasi yang berpengalaman akan membawa luggage ketika bershopping. Ini sangat memudahkan sebab tak perlu untuk bawa beg plastik yang banyak untuk ke sana dan ke mari. Outlet yang ada kat USA ni barang-barangnya pun jauh lebih murah berbanding outlet yang sama macam kat Malaysia seperti JPO. Jadi tak hairanlah... kalau banyak sangat diorang shopping kat sini.

Ramai bawak beg.... sebab nak isi barang shopping... senang!

Tambahan pula... banyak lagi baki duit poket yang diorang dapat masa kat airport haritu. Jadi banyaklah idea diorang untuk beli sesuatu untuk dihadiahkan kepada ahli keluarga dan sahabat handai di Malaysia. Itu pun nilai ringgit dah jatuh... kalau nilai ringgit macam 2 tahun lepas.... mesti sangat berbaloi untuk shopping kat sini.

Suasana di outlet

Selesai shopping... para delegasi pulang ke hotel. Ramai jugak yang ambil keputusan untuk pulang awal... maklumlah barang-barang tak packing lagi. Kalau yang dah packing pulak... nampaknya ada barangan tambahan untuk dimasukkan

SELAMAT MALAM ORLANDO, FLORIDA!



10.8.2016 - Day 8

SELAMAT PAGI ORLANDO, FLORIDA!

Hari terkahir ialah hari Rabu di sini.... suhu di Orlando ialah 33 C....

Hari ni barulah hari terakhir sebenar untuk para delegasi berada di bumi Orlando Florida USA. Barang-barang semua dah packing dan dah letak kat tempat khas di hotel untuk dibawa ke airport. Diorang pun menikmati sarapan terakhir di hotel.... entah bila lagi dapat duduk dalam hotel mewah macam ni.

Pernah satu ketika... salah seorang daripada delegasi menaiki teksi untuk pulang ke hotel. Apabila diberitahu destinasi untuk drop off.... pemandu teksi berasa agak hairan dan berkata bahawa hanya orang kaya saja yang mampu duduk di hotel Gaylord Palms Resort and Convention Centre. Yelah.... para delegasi pun tak tahu harga sebenar bilik hotel tu... tapi bila diorang cek harga.... wow..... memang tak sangka harganya semahal itu! Syukur, Alhamdulillah.....

Mujurlah airport tak jauh dari hotel iaitu tak sampai setengah jam perjalanan pun dari hotel. Dalam mana-mana penerbangan antarabangsa pun kena biasakan 3 jam sebelum berlepas dah kena ada kat airport. Tambah lagi kalau macam kat USA ni yang mempunyai kawalan yang amat ketat, urusan imigresen dan kastam yang teliti sudah pasti akan ambil masa.

Scanner gergasi di US airport

Bagi siapa yang pernah pergi US mesti dah pernah rasa masuk dalam scanner besar kat airport US yang macam kapsul. Memang rasa pelik... masuk dalam kapsul besar... kangkang kaki dan angkat tangan... rasa macam penjenayah pun ada.... huhu.... Airport negara lain takdelah pakai scanner macam ni... huhu...

Masa yang dinanti-nantikan pun dah tiba.... Penerbangan dari Orlando ke Dubai dijadualkan berlepas jam 2.15 petang menggunakan pesawat EK220. Waktu macam ni memang para delegasi rasa macam dah tak sabar sangat nak balik.

SELAMAT TINGGAL ORLANDO, FLORIDA!


Mujurlah dalam pesawat besar macam EK220 ni walaupun perjalanan yang jauh tak terasa bosan sangat disebabkan adanya wifi dalam kabin dengan hanya USD1 sahaja... serta makanan yang sangat enak disediakan. Pejam celik pejam celik... entah berapa kali tidur dan berapa kali makan pun sampai tak terkira.



11.8.2016 - Day 9

SELAMAT TENGAHARI DUBAI!

Hari Khamis di Dubai..... suhu di Dubai... Masya Allah.... lebih kurang 46 C!!! Macam pergi Haji pulak......

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Dubai

Alhamdulillah... setelah lebih kurang 16 jam penerbangan... akhirnya selamat mendarat di bumi Dubai ini. Waktu Dubai ialah jam 1.00 tengahari iaitu jam 5.00 petang waktu Malaysia. Transit kali ni agak lama iaitu selama 8 jam. Jadi, boleh lah keluar dari airport untuk pusing-pusing kat bandar Dubai.

Tempat pertama yang diterjah ialah tempat lunch iaitu Tang Palace Restaurant yang terletak di kawasan Jumeirah. Dari airport mengambil masa selama 15 minit untuk tiba di restoran ini. Restoran ni terletak di bangunan Al Hudaiba Awards Building.

Pintu masuk restoran

Dubai adalah antara tempat yang paling selamat di dunia. Pengalaman ni terjadi kepada para delegasi yang transit di Dubai. Salah seorang delegasi tertinggal topi di shower room. Apabila patah balik untuk mengambilnya semula... topi tu masih berada di tempatnya. Salah seorang delegasi yang lain pula tertinggal handphone suaminya di airport...... apabila kembali semula untuk mengambilnya... handphone tu masih ada dan dalam keadaan selamat!

Ok... sambung balik Dubai City tour ni.... sebelum pergi ke Dubai Mall, para delegasi stop kejap kat pantai Jumeirah untuk bergambar kenangan di kawasan pantai dan juga bergambar dengan Burj Al-Arab dari jarak jauh.... Next time, kena bergambar dengan lebih dekat. Burj Al-Arab ni ialah hotel mewah di Dubai.

Burj Al-Arab Jumeriah....

Dari Jumeirah beach barulah para delegasi dihantar ke Dubai Mall untuk menghabiskan masa di situ. Dubai Mall terletak di kawasan downtown Dubai. Antara tempat menarik di sini ialah terletaknya Burj Khalifa iaitu bangunan tertinggi di dunia sejak tahun 2009. Di kawasan tasik pula terdapatnya The Dubai Fountain iaitu air pancut koreograf terbesar di dunia. Kat sini kita boleh tengok "dancing fountain" iaitu persembahan air pancut yang seakan-akan menari-nari....

Burj Khalifa
Dancing Fountain
Dubai Mall pula ialah tempat membeli belah yang terbesar di dunia jika diambil kira secara luas kawasan. Selain tempat membeli belah di dalamnya ada beberapa tempat menarik seperti Dubai Aquarium, zoo hidupan laut dan juga kedai kek keju.

Dubai Aquarium
Underwater Zoo
Cheesecake Factory Dubai Mall
Kalau nak diikutkan memang takde mood nak jalan-jalan kat Dubai sebab penat berada dalam pesawat masih ada lagi. Lagipun... lambaian tanahair sangat kuat menggamit kesemua para delegasi ni. Maybe suatu hari nanti akan berjalan-jalan di Dubai secara proper dan enjoy.

Selesai Dubai Tour... kesemua delegasi naik semula ke bas untuk pulang ke airport. Flight EK344 dari Dubai ke Kuala Lumpur dijangka berlepas pada pukul 9.30 malam waktu Dubai iaitu 1.30 pagi waktu Malaysia.

Matahari terbenam di Dubai
Sampai je kat airport.... para delegasi pergi kat shower room untuk mandi dan membersihkan diri supaya lebih segar. Apa yang uniknya kat Dubai ni ialah air paipnya yang sangat panas.... fuhh.... memang tak tahan lah bila kulit ni kena air panas.... faktor cuaca agaknya... Tapi nasib baiklah air mandian boleh diadjust.....


SELAMAT MALAM DUBAI!



12.8.2016 - Travelling Day 

SELAMAT PAGI KUALA LUMPUR!

7 jam perjalanan di udara..... Tanpa disedari kapal terbang dah memasuki ruang udara Asia Tenggara. Perasaan nak jejak kaki kat tanahair sendiri memang takleh nak digambarkan. Syukur Alhamdulillah.... selamat tiba di tanah air..... syukur juga dapat sedut udara segar di Malaysia ini

Lebih kurang pukul 9.00 pagi... pesawat EK344 selamat mendarat di KLIA.... Selesai urusan imigresen dan luggage... para delegasi menuju ke balai ketibaan untuk kembali ke pangkuan keluarga masing-masing


Jauh perjalanan... luas pengalaman.... Itulah kata-kata yang lebih tepat untuk digambarkan.... Perkara-perkara unik yang boleh dilihat di USA ni telahpun diceritakan dalam entri lain 2 tahun lepas iaitu Summer In Francisco - Part 2..... jemput baca ye....

Orlando tidaklah crowded sangat kalau nak dibandingkan dengan Los Angeles. Orlando adalah bandar yang ke-24 dari segi populasi jika nak bandingkan Los Angeles di No.2 di belakang New York. Jadi bila tak ramai orang... rasa agak selamat sikit.

Dapat singgah Dubai dan tour kat beberapa tempat di Dubai untuk trip Orlando ni dah kira satu bonus untuk semua delegasi kali ini. Kebanyakan daripada delegasi memang dah tanam azam untuk repeat Dubai sekali lagi sekiranya ada rezeki.

Alhamdulillah... syukur sekali lagi sebab rasa sangat berbaloi buat bisnes Shaklee sebab kerja keras sepanjang tahun dibalas dengan layanan istimewa ke mana-mana destinasi percutian yang telah ditetapkan

See you in Japan 2017!

Insya Allah.... jika terpilih dan diizinkan-Nya jumpa lagi tahun depan di Jepun!

Rumah/Apartment Percutian Untuk Disewa Di Jepun



* Trip ini 100% percuma dan ditanggung oleh pihak syarikat. PM kami di 
Facebook Kedai Vitamin Cheras Kajang untuk join trip seperti ini secara percuma * 


Teruskan juga membaca :



Semoga bermanfaat kepada semua!
==================
Lin Chalo & Mohd Alizal,
Health Consultant &
Business Mentor
014.338.6810 - Lin
012.401.6683 - Alizal
==================


No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...