Friday, December 25, 2015

Bekas Pemain Import Yang Menyinar Setelah Keluar Dari Liga MalaysiaTak lama lagi Liga Malaysia musim 2016 akan bermula. Sekarang ni tengah sibuk pasukan-pasukan mencari pemain baru ataupun pemain-pemain sedang mencari pasukan baru untuk musim 2016. Selain tu, ada beberapa pasukan yang masih lagi belum mengisi kuota pemain import mereka untuk musim 2016.

Apa yang best dalam Liga Malaysia ni ialah kualiti pemain import yang dipilih semakin lama semakin baik. Kalau ada pemain import yang tak bagus pun, halfway dapat dikesan... pastu ganti dengan pemain import baru yang lebih bagus dan ok.

Tapi ada jugak pemain import yang tak ok... lepas tu prestasi diorang semakin baik kat tempat lain. Maksudnya bila diorang keluar dari Liga Malaysia, diorang boleh perform. Diorang perform bukan sebarang perform.... tapi diorang perform kat beberapa kelab dalam Liga Eropah atau Liga Amerika Selatan.

Kat sini ada beberapa orang bekas pemain import dari Liga Malaysia yang semakin menyinar di Liga bolasepak negara lain :-


Nama : Mickael Antoine-Curier
Umur : 32 tahun
Asal : Perancis
Warganegara : Guadeloupe
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : Felda United
Kelab Terakhir : Dunfermline Athletic (Scotland)

Bekas pemain import Felda United ini memulakan kariernya di Liga Perancis bersama Paris St Germain dan Nice. Penyerang ini berpengalaman luas dalam Liga Inggeris, Liga Norway dan Liga Scotland. Mickael Antoine-Curier hanya dapat membantu Felda United menghuni tangga ke-10 liga pada musim 2012.

Mickael Antoine-Curier dan Mohd Nizad Ayub ketika perlawanan menentang Kuala Lumpur

Setelah meninggalkan Felda United, pemain ini telah bermain di FC Atyrau (Kazakhstan), Hamilton Academical (Scotland), Burton Albion (England) dan Dunfermline Athletic (Scotland). 

Setelah cemerlang membantu Hamilton Academical layak ke Liga Perdana Sotland (Divisyen 1) dari Liga Kejuaraan Scotland (Divisyen 2), Mickael Antoine Curier berhijrah ke Burton Albion yang ketika itu di bawah kendalian Jimmy Floyd Hasselbaink walaupun pada masa yang sama mendapat tawaran daripada kelab Cagliari dari Itali.

Mickael Antoine-Curier ketika berkasi untuk Hamilton Academical

Mickael Antoine Curier kembali semula ke Scotland dan bermain untuk pasukan Dunfermline Athletic dalam Divisyen 3 Liga Scotland setelah membantu Burton Albion naik ke Liga Satu England (Divisyen 3) dari Liga Dua England (Divisyen 4).

Nama : Denny Antwi
Umur : 22 tahun
Asal : Ghana
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : Kelantan dan Perlis
Kelab Terakhir : FK Jerv (Norway)

Nama penuh pemain ini ialah Dennis Agyare Antwi telah mewakili Kelantan dan pernah beraksi dalam kempen Piala AFC bersama Kelantan. Namun apabila pihak pengurusan Kelantan memutuskan untuk mengambil Dickson Nwakaeme yang lebih berpengalaman pada tahun 2013, Denny Antwi dan rakannya Emmanuel Okine telah dilepaskan kepada Perlis di Liga Perdana sebagai pemain pinjaman.

Denny Antwi bersama pasukan Kelantan

Denny Antwi (kiri) dipinjamkan ke Perlis

Setelah kontraknya bersama Kelantan ditamatkan, Denny Antwi telah pulang ke negara asalnya Ghana untuk bermain dengan pasukan International Allies FC. Pada tahun 2014, Denny Antwi telah menyertai pasukan divisyen 4 di Sweden iaitu FC Rosengard 1917 dimana Emmanuel Okine telah setahun bermain di situ.

Denny Antwi (tengah) beraksi untuk FK Jerv

Kecemerlangan Denny Antwi terserlah dan dia telah dipancing oleh kelab divisyen 3 di Norway iaitu FK Jerv. Dennis Antwi hampir membantu FK Jerv untuk layak ke divisyen 2 Liga Norway sebelum tewas di perlawanan akhir play-off.

Nama : Emmanuel Okine
Umur : 24 tahun
Asal : Ghana
Posisi : Pertahanan
Kelab Liga M : Kelantan, Kuala Lumpur dan Perlis
Kelab Terakhir : FC Rosengard 1917 (Sweden)

Emmanuel Ayaah Okine dibawa masuk ke Kelantan bersama-sama dengan Denny Antwi. Sebelum dipinjamkan ke Perlis pada tahun 2013, Emmanuel Okine telah dipinjamkan ke Kuala Lumpur di Liga Perdana setelah Kelantan mengambil Obinna Nwaneri sebagai pemain import pada tahun 2012.


Emmanuel Okine beraksi untuk Perlis pada tahun 2013

Apabila kontrak bersama Kelantan tamat, Emmanuel Okine disambar kelab Divisyen 4 Sweden, FC Rosengard 1917 dan bermain dengan kelab itu sehingga sekarang.

Emmanuel Okine (putih) beraksi untuk pasukan FC Rosengard 1917 di Sweden

Nama : Daniel Guiza
Umur : 35 tahun
Asal : Sepanyol
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : JDT
Kelab Terakhir : Cadiz (Sepanyol)

Kemasukan Daniel Guiza dan Pablo Aimar ke dalam JDT pada tahun 2012 telah mencetuskan fenomena baru dalam sukan bolasepak Malaysia. Namun begitu, JDT hanya menggunakan khidmat Guiza selama 6 bulan sahaja secara pinjaman dari kelab Sepanyol Getafe.

Daniel Guiza bersama JDT

Setelah meninggalkan JDT dan dilepaskan oleh Getafe, Daniel Guiza telah disambar oleh juara liga Paraguay iaitu Cerro Porteno selama 2 musim.

Daniel Guiza bersama Cerro Porteno

Pada tahun 2015, Daniel Guiza telah kembali ke Sepanyol dan bermain untuk kelab divisyen 3 Liga Sepanyol iaitu Cadiz.

Daniel Guiza bersama Cadiz

Nama : Arthuro Berndhart
Umur : 33 tahun
Asal : Brazil
Warganegara : Itali
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : Johor FC
Kelab Terakhir : Recreativo Huelva (Sepanyol)

Setelah meninggalkan Johor FC, Arthuro telah kembali ke negara asalnya untuk bermain dalam divisyen 4 Liga Brazil bersama kelab Pelotas. Pada musim 2013-2014, Arthuro telah ke Portugal untuk bermain dengan kelab Uniao Madeira dalam divisyen 2 Liga Portugal. Bekas pemian remaja Hamburg ini muncul penjaring terbanyak kelab itu.

Arthuro ketika bersama Johor FC 
Arthuro menjadi penjaring terbanyak untuk kelab Uniao Madeira

Prestasi cemerlang Arthuro menyebabkan beliau disambar oleh kelab divisyen 1 Liga Portugal iaitu Estoril. Malah, Arthuro juga pernah bermain dalam kejohanan Eropah Piala UEFA untuk kelab Estoril. Arthuro bergelut dengan prestasi sendiri di sini dan hanya mampu membantu Estoril menduduki tempat ke-12 dalam Liga utama Portugal.

Arthuro (kiri) cuba menyekat kemaraan Georginio Wijnaldum dari PSV

Kini, Arthuro bermain dalam divisyen 3 Liga Sepanyol bersama kelab Recreativo Huelva.


Nama : Petr Chrappan
Umur : 31 tahun
Asal : Slovakia
Posisi : Pertahanan
Kelab Liga M : Selangor
Kelab Terakhir : 1. FC Saarbucken (Jerman)

Setelah meninggalkan Selangor, Petr Chrappan telah pulang ke negara asalnya dan bermain dengan pasukan FC Vion Zlate Moravce, dimana Irfan Fazail dan Fadhli Shas juga pernah bermain.

Petr Chrappan (tengah) ketika menentang JDT

Kemudian, Petr Chrappan telah berhijrah ke Jerman untuk bermain dengan pasukan divisyen 4, FC Saarbucken.
Petr Chrappan (biru) bersama pasukan FC Saarbucken

Nama : Jose Gomez (Regino)
Umur : 26 tahun
Asal : Sepanyol
Posisi : Pertahanan
Kelab Liga M : Kedah
Kelab Terakhir : Olympiakos Nicosia (Cyprus)

Pemain dari selatan Sepanyol ini pernah bersama dengan pasukan seperti Sevilla dan Betis di Sepanyol.

Aksi Regino ketika perlawanan antara Kedah dan JDT

Setelah kontraknya dengan Kedah tamat, pemain ini berkelana ke Cyprus dan bermain untuk pasukan divisyen 2 Liga Cyprus iaitu Olympiakos Nicosia

Regino menandatangani kontrak bersama Olympiakos Nicosia

Nama : Lawrence Olum
Umur : 31 tahun
Asal : Kenya
Posisi : Tengah Bertahan
Kelab Liga M : Kedah
Kelab Terakhir : Sporting Kansas City (Amerika Syarikat)

Walaupun dilahirkan di Kenya, Lawrence Olum banyak menghabiskan masa dan karier di Amerika Syarikat. Jodoh dengan pasukan Kedah juga tak lama dan beliau telah digantikan dengan bintang Kosovo, Liridon Krisniqi.

Lawrence Olum berentap dengan bintang LA Galaxy dan Amerika Syarikat, Landon Donovan

Setelah tamat kontrak dengan pasukan Kedah, pasukan lamanya Sporting Kansas City telah mengambilnya semula untuk bermain

Nama : Eamon Zayed
Umur : 32 tahun
Asal : Republik Ireland
Warganegara : Libya
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : Sabah
Kelab Terakhir : Indy Eleven (Amerika Syarikat)

Eamon Zayed ialah penjaring terbanyak Sabah musim lepas dengan 10 gol. Namun prestasi Sabah yang pada mulanya agak bagus telah merudum di hujung musim.Bekas produk akademi Leicester City ini membawa diri ke Amerika Syarikat dan bermain dalam liga NASL (divisyen 2 Amerika Utara) dengan pasukan Indy Eleven.

Nama : Muriel Orlando
Umur : 26 tahun
Asal : Argentina
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : Johor FA
Kelab Terakhir : Copiapo (Chile)

Orlando bersama dengan Johor FA selama 2 musim. Musim 2012 Orlando hanya meledak 7 gol dan diikuti 17 gol (penjaring terbanyak) pada musim 2013.

Orlando dikawal ketat pemain UiTM FC

Setelah meninggalkan Johor FA, Orlando membantu pasukan Leon de Huanaco menduduki tempat ke-7 dalam liga utama bolasepak Peru. Kemudian Orlando berhijrah ke Uruguay untuk bermain dengan pasukan Rampla Juniors dalam Liga utama Uruguay. Orlando tidak bernasib baik dimana pasukannya tersingkir ke divisyen 2.

Orlando (kiri) bersama pasukan barunya, Deportes Copiapo
Kini, Orlando beraksi di Primera B Liga Chile bersama pasukan Deportes Copiapo

Nama : Leonel Nunez
Umur : 31 tahun
Asal : Argentina
Posisi : Penyerang
Kelab Liga M : JDT
Kelab Terakhir : Mushuc Runa (Ecuador)

Walaupun hanya 6 bulan di Malaysia, Leonel Nunez sangat diingati kerana susuk tubuhnya yang agak gempal tidak seperti pemain bolasepak yang lain. Leonel Nunez juga gagal untuk menyaingi kehebatan Daniel Guiza yang digantinya. Leonel Nunez hanya mampu membantu JDT menduduki tempat ke-3 liga pada musim 2013.

Nunez ketika bersama JDT

Selepas meninggalkan JDT, Leonel Nunez berkelana di Greece bersama pasukan OFI Crete FC di Liga Super Greece. Jodohnya di situ tak lama sebab OFI Crete FC menghadapi masalah kewangan sehingga tersingkir ke liga bawahan.

Nunez bersama pasukan barunya Muschuc Runa

Kini, Nunez kembali ke Amerika Selatan dan bermain untuk pasukan Mushuc Runa dalam Seria A Liga Ecuador.


Kebanyakan nama-nama yang disebutkan di atas telah pun berada di puncak karier masing-masing dan akan menggantungkan but mereka pada bila-bila masa. Namun, beberapa orang pemain masih lagi boleh bermain lama seperti Denny Antwi, Emmanuel Okine dan Regino. Persoalannya adakah mereka akan kembali ke Liga M sekali lagi sekiranya ada pasukan dari Malaysia yang membuat tawaran?

Kebanyakan pemain import berprofil tinggi hanya akan mejadikan Liga M sebagai destinasi terakhir mereka sebelum bersara. Namun, pemain-pemain yang disebutkan di atas masih lagi cemerlang dalam karier masing-masing dan prestasi mereka semakin baik setelah keluar dari Liga Malaysia.
No comments:

Post a Comment

Pandangan Anda Amat Dihargai :)

Menarik Untuk Dibaca

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...